Diari digital d'Andorra Bondia
El cap de Govern, Xavier Espot, i el secretari d’Estat d’Afers Europeus, Landry Riba, han comparegut a la comissió de Política Exterior.
El cap de Govern, Xavier Espot, i el secretari d’Estat d’Afers Europeus, Landry Riba, han comparegut a la comissió de Política Exterior.

Andorra vol la fórmula de càlcul de les quotes migratòries dins l’acord


Escrit per: 
M. S. / Foto: Facundo Santana

Un “cert control” de la política migratòria és una de les línies vermelles que Andorra vol defensar en la negociació de l’acord d’associació amb la Unió Europea, control que difícilment es podrà exercir sense “el manteniment de sistema de quotes o un mecanisme equivalent”, que és el que s’està treballant amb la UE un cop s’han posat damunt la taula de la negociació els annexos relatius a la lliure circulació de persones.

Així ho ha exposat avui el cap de Govern, Xavier Espot, davant els parlamentaris de la comissió legislativa de Política Exterior, després que el president del grup de Terceravia, Josep Pintat, advertís del risc “d’emmirallar-se amb Liechtenstein” en aquesta qüestió, ja que aquest país manté un sistema de quotes però “és la UE qui les controla”. Espot, que ha dit a Pintat que mirar l’exemple de Liechtenstein, “que pot servir en algunes coses”, no vol dir que “hàgim de replicar al 100% el sistema de quotes d’aquest”, ha explicat que la voluntat d’Andorra és que “el càlcul de les quotes que es vagin adoptant successivament estigui mínimament contemplat en l’acord”, de manera que “prèviament ho hàgim consensuat precisament perquè això no quedi a la decisió unilateral del nostre interlocutor”, recordant a la vegada que “tampoc pot ser la nostra decisió unilateral perquè això la UE no ho acceptarà”.

Amb tot, Espot ha apuntat que aquesta qüestió es troba encara en una fase molt “preliminar”, si bé ha insistit en la idea que “no es tracta que decideixin uns o els altres, sinó que tinguem mecanismes suficientment previstos de decisió compartida en matèria de quotes”.

D’altra banda, i també arran d’una intervenció de Pintat recordant a Espot el compromís assolit en l’Acord polític en el sentit que els representants dels grups parlamentaris poguessin formar part de la negociació, el cap de Govern ha admès que es tracta d’una qüestió difícil d’assolir perquè “s’ha demanat per activa i per passiva” i la resposta, “agradi o no, no ha estat massa esperançadora, ja que des de la Comissió Europea ens han dit que ells negocien amb estats”.

Amb tot, Espot ha destacat que es continuarà “picant pedra” i “intentant explicar que la idiosincràsia del nostre país aconsella la participació de representants dels grups parlamentaris dins la delegació negociadora.” Un fet que es considera que “pot ajudar a reforçar la posició negociadora d’Andorra, pot ajudar a teixir més consensos entre els diferents grups polítics i per tant també pot facilitar a l’hora de convèncer la ciutadania que aquest és un bon acord i que s’ha de dir sí al futur referèndum”.

Per la seva part, el secretari d’Estat d’Afers Europeus, Landry Riba, ha fet un repàs de l’estat de les negociacions que, malgrat l’impediment de la Covid, “no s’han aturat i han permès anar avançant”. En aquest sentit Riba ha detallat que des de l’inici de la legislatura s’han pogut posar damunt la taula 23 dels 25 annexos que conformen l’acord, només queden pendents els dos relatius als serveis financers i a la lliure circulació de capitals dels quals la UE encara no ha tramès el cabal, alguns dels quals “estem molt a prop de tancar-los provisionalment”.

Així mateix, Riba ha coincidit amb Espot que ara s’entra “en un moment cabdal, transcendental d’aquesta negociació”, ja que després d’haver abordat i acordat qüestions de caràcter més tècnic s’entra en les més polítiques, com pot ser la lliure circulació de persones o la voluntat per part d’Andorra de mantenir el monopoli en les telecomunicacions.

Proposta de solució per als aturats espanyols que tornen al seu país
El Govern està ultimant tècnicament una “proposta de solució” per donar resposta a una de les preocupacions reiterades des de fa anys per l’Executiu espanyol en relació amb la situació dels nacionals espanyols residents a Andorra que es quedin sense feina i hagin de retornar al seu país, una proposta que es presentarà a les autoritats veïnes en una reunió bilateral que s’espera que pugui tenir lloc “abans de l’estiu”. Així ho ha explicat avui el cap de Govern, Xavier Espot, que ha volgut desvincular el sistema de prestació per desocupació vigent, “perfectament conforme amb la pertinença al mercat interior i per tant al cabal comunitari que haurem d’assumir amb l’acord d’associació”, de la preocupació espanyola en el sentit que “creuen que en determinats casos el nostre sistema d’atur no contributiu, i per tant estrictament vinculat a la residència, pot deixar desemparat en situacions concretes persones que han tingut un arrelament  a Andorra, que hi han treballat i cotitzat i que, de cop, perquè es queden sense feina, han de marxar del nostre país”.

Espot, que ha considerat que es tracta “d’una reivindicació legítima”, ha explicat que ja s’han portat a terme diferents reunions bilaterals amb Espanya per “intentar trobar un acord que satisfaci les dues parts”, ha precisat que s’està acabant de “tancar tècnicament” la proposta. “Volem fer un acte de confiança i seriositat en el sentit de dir que entenem la problemàtica i us oferim una solució concreta que, evidentment, també després estarà subjecta a negociació”.

Tot i deslligar-ho de l’acord d’associació i deixar clar que “són qüestions diferents”, el cap de Govern ha admès que aquest aspecte “pot també aplanar el terreny i ajudar que Espanya tingui una posició molt més procliu a defensar determinades especificitats d’Andorra en l’àmbit de l’acord d’associació sempre que hàgim resolt prèviament aquesta qüestió bilateral”.

Andorra
fórmula de càlcul
quotes migratòries
acord
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic