Diari digital d'Andorra Bondia
Àngel Rubio es va integrar a la candidatura de Compromís el 2019. A la imatge, en aquell moment, amb Òscar Ordeig.
Àngel Rubio es va integrar a la candidatura de Compromís el 2019. A la imatge, en aquell moment, amb Òscar Ordeig.

Àngel Rubio abandona el grup municipal de Compromís per la Seu


Escrit per: 
Alba Doral / Foto: Compromís

Hi havia trencadissa a Compromís per la Seu, sí, com apuntàvem el mes de juny passat en aquest rotatiu, i en el ple d’aquest vespre es plasmava: Àngel Rubio abandona el grup municipal i serà regidor no adscrit durant el que queda de mandat. Darrere de la decisió hi hauria una falta d’entesa amb l’actual portaveu, Joan Barrera, i cap de llista per a les eleccions municipals del maig vinent. En la ruptura pública, bones paraules i disposició: “Agrair l’esforç i tindrem sempre les portes obertes. Sort i encerts”, desitjava Barrera a Rubio per a la nova singladura, després de recordar l’extensa trajectòria pública del ja excompany. 
Era la resposta a la breu intervenció de Rubio, que assegurava haver pres una “decisió complicada, llarga i dolorosa; no per caprici, sinó per dignitat i fins i tot motius de salut”. Va intentar, assegurava, “trobar solucions”, però “vaig perdre el temps”. Per tant, concloïa, “continuaré fent el que he fet sempre: treballar per la ciutat que, si no m’ha vist néixer, sí créixer”. I per acabar, esmentava un amic personal: “De vegades la pitjor errada és voler ser una bona persona”. 
Ruptures a banda, pel ple municipal han desfilat qüestions que afecten molt la butxaca del ciutadà, com ara l’increment en el rebut d’escombraries. De la part fixa, defensava el regidor d’Hisenda i vicealcalde, Jordi Fàbrega. Els motius? L’increment de costos que assumeix la Mancomunitat, amb l’apujada dels preus de l’energia i subministraments; l’encariment en un 10,5% de la taxa que cobra la Generalitat per cada tona que arriba a l’abocador i l’augment dels salaris d’Urbaser negociada amb els sindicats, un 10,5%.
Així, una família “que recicla”, especificava Fàbrega, pagarà 136 euros l’any, mentre que si no ho fa, no podrà accedir al descompte de 60 euros de la part variable, i el pagament anual s’enfilarà fins als 153 euros. Uns procediments i comptes que no quedaven clars ni a Rubio ni a Barrera. El primer preguntava pels contenidors intel·ligents: “però funcionen o no?” i “ja prou controlats estem com per ara anar amb la targeteta”. Al segon no li sortien els comptes com a Fàbrega i el que hi veu és un increment en el rebut per a les famílies que poden acreditar que reciclen, que passaran de pagar 25,43 a 31,14 euros trimestrals. “Si no apugem l’IBI per no castigar les famílies, com assumiran aquests increments? Les pujades haurien de ser limitades”. Per a Fàbrega, el panorama s’esclarirà quan el gener del 2023 els nous contenidors estiguin operatius per a tothom: ara mateix només ho són per a 500 famílies, en una prova pilot. 
La CUP ha donat suport a l’increment (perquè recull l’actualització de sous, deia Bernat Lavaquiol) però insistia en l’aposta per la recollida porta a porta. 
Més afers econòmics han passat pel ple. En clau positiva: l’Ajuntament farà una amortització de tres préstecs per valor de milió i mig d’euros. És el moment, exposava el regidor d’Hisenda, abans que s’enfilin els tipus d’interès que han de pagar. Això deixa la taxa d’endeutament del consistori en un 48% i “marge de maniobra” si cal endeutar-se per afrontar “projectes importants”. 
Menys positiu, la necessitat d’una modificació de crèdit de 345.000 euros per fer front als costos de la caríssima energia. 

 

Àngel
Rubio
Compromis

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte