Diari digital d'Andorra Bondia
Imatge de la parcel·la que el Comú d’Andorra la Vella ha llogat per convertir-lo en aparcament.
Imatge de la parcel·la que el Comú d’Andorra la Vella ha llogat per convertir-lo en aparcament.

Aparcar a Santa Coloma i llançadora per descongestionar el centre


Escrit per: 
Agències / Foto: Comú d'Andorra la Vella

El comú d’Andorra la Vella farà a partir del març de l’any que ve una prova pilot perquè els ciutadans estacionin en uns aparcaments que s’habilitaran a la part d’Andorra la Vella que queda a tocar de Santa Coloma. Des d’allà s’estudia posar en marxa unes llançadores perquè els ciutadans puguin arribar al centre i “descongestionar”, d’aquesta manera, la circulació a la zona més cèntrica.

Segons ha informat la cònsol major, Conxita Marsol, en el consell d’avui, el Comú ha arribat a un acord amb un propietari per al lloguer de dos terrenys, un de 4.000 metres quadrats i un altre de 3.800. La corporació ja disposa d’aquest darrer des d’avui. Allà s’hi preveu construir un parc infantil i una zona verda, que comptaria amb més de 50 metres lineals amb el passeig del riu, a més de la zona d’aparcaments. Pel que fa el terreny més gran. el Comú en podrà fer ús a partir de l’1 de gener de l’any que ve. Amb aquests aparcaments i els que hi ha operatius a les proximitats la zona comptarà amb unes 300 places. 

És per això que s’estudia habilitar una mena d’abonaments diürns “molt atractius” per a les persones que treballen a Andorra la Vella “per deslliurar el centre de la parròquia”. L’objectiu és incentivar a través de preus molt avantatjosos que els treballadors estacionin en aquesta zona i que mitjançant llançadores puguin arribar al centre de la capital. També es plantejarien abonaments nocturns per als veïns. Marsol ha afirmat que aquesta prova pilot podria arrencar cap al mes de març de l’any que ve, un cop estiguin enllestits els treballs per adequar els dos espais. “Si tots ens esforcem, pot ser una primera bona solució” per descongestionar el centre d’Andorra la Vella, ha manifestat la cònsol major, que també ha afegit que “entre tots” s’ha de treballar per “aconseguir una circulació més fluida i millor qualitat de vida”. Pel que fa a la possibilitat que hi hagi aquestes llançadores, ja s’ha fet una primera aproximació amb la companyia que ofereix el bus comunal i ara s’haurà d’acabar “de prendre decisions”.

Marsol ha posat en relleu que el nou terreny que s’ha llogat, just al costat del passeig del riu, podrà ser utilitzat els dies del Tour per estacionar de manera gratuïta. Serà posteriorment que s’habilitarà com a zona d’estacionament de pagament. En aquest sentit, ha dit que segurament al mes d’agost es podrà fer servir com a aparcament i que serà accessible tota la superfície fins que comencin les obres del parc, que podrien arrencar cap a finals d’any. Precisament durant el Tour també serà accessible un terreny d’un privat a tocar de la rotonda de la Comella, on podran estacionar un centenar de vehicles.

El lloguer d’aquests dos terrenys tindrà un cost de 8.800 euros i 9.600, respectivament, i s’ha previst una carència de dos mesos mentre es fan les obres d’adequació.

Des de l’oposició han recordat que ja havien proposat la creació d’una taula de mobilitat per abordar els problemes de circulació a la parròquia i celebren que es plantegi aquesta prova pilot. La consellera de PS+I Dolors Carmona ha destacat que “no es tracta només de trobar els terrenys” sinó també d’impulsar altres accions com el transport públic a baix cost. “Veiem reflectides les nostres propostes”, ha manifestat en relació al projecte de la majoria i ha subratllat que esperen que sigui “realitat”, ja que “si volem ser la capital i fer campanyes d’atractiu del turisme no sé pas on estacionaran; o marxem tots els residents i l’ocupen els turistes o ho tenim molt difícil”, ha advertit.

394.000 € en ascensors del pàrquing Centre Ciutat
El consell ha adjudicat la renovació dels tres ascensors de l’aparcament Centre Ciutat que donen accés al vestíbul del Centre de Congressos per 394.000 euros. L’estimació inicial era d’un cost de 100.000 euros tot i que la previsió d’obra posterior ja va indicar un cost aproximat als 380.000 euros. A més, tan sols es va presentar una sola empresa. Per finançar-ho, no ha calgut fer cap crèdit ja que s’utilitzaran d’altres partides del mateix departament. Al PS li ha “sobtat” aquesta diferència de preu entre la previsió inicial i el pressupost final i ha preguntat si hi ha alguna previsió amb els ascensors de la plaça. La cònsol ha exposat que aniran lligats al projecte de remodelació previst i que per tant de moment no es farà cap intervenció. També ha aclarit, a preguntes de la consellera de l’oposició, que els treballs per posar els nous ascensors duraran quatre mesos, però que calen quinze setmanes per encarregar-los, amb la qual cosa els treballs no començaran a l’estiu tot i que a la majoria li agradaria que estiguessin pel Poblet de Nadal. També ha apuntat que es canviaran d’un en un perquè sempre n’hi hagi dos de disponibles.

El Govern ja pot disposar de la parcel·la de Borda Nova per fer-hi pisos a preu regulat
En la sessió de consell de comú celebrada avui també s'ha acordat la declaració d’alienabilitat del terreny de 3.000 metres quadrats a la Borda Nova que el Comú cedeix al Govern per fer-hi pisos a preu regulat i també el conveni que facilita la cessió. Marsol ha destacat que la pandèmia ha aturat tot el procés ja que el dia abans que es decretés el confinament es va fer una declaració d’intencions per tirar endavant el projecte. Ha recordat que en aquest terreny que el Comú cedeix, i que té un valor de deu milions d’euros, el fons publicoprivat que es deriva de la llei de l’institut de l’habitatge ha de construir un edifici en què sembla que hi podria haver uns 80 pisos de lloguer a preu reduït. Marsol ha recordat que “paral·lelament” i “aprofitant” que el terreny es troba en dos nivells i que sembla que s’hi poden construir força places d’aparcament, es calcula unes 400 o 500, el Comú en podria obtenir una part per a la gestió comunal. Aquest aspecte, però, encara no està tancat i tal com ha exposat a preguntes dels periodistes encara no està clar si la cessió seria gratuïta o no. “Crec que això ara hauria d’anar de pressa”, ha manifestat la cònsol sobre la construcció de l’edifici, ja que ha recordat que hi ha una necessitat. L’oposició, que han votat a favor d’aquest punt, ha defensat la necessitat que “les coses quedin ben regulades”, ja que el Comú cedeix un terreny de molt valor i que entre altres es regulin els estacionaments que en poden sortir “en benefici dels habitants de la parròquia”, ha dit Carmona.

Aparcar
santa coloma
llançadora
Centre
Comentaris: 1

Comentaris

Sra. Marsol, els que tenim que anar a treballar, fer compres etc etc no tindrem temps per anar a aparcar al quinto pino, esperar la llençadora i a la tornada parell, si us plau una mica de seny....ja nio ha prou estupidesses

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic