Diari digital d'Andorra Bondia

ApC acusa Bartumeu de 'mentir' i de fer el 'ridícul' qualificant de 'confidencials' els acords signats quan surten al portal de l'OCDE


Escrit per: 
Agències

 

La 'confidencialitat', en la qual s'emparava el cap de Govern Jaume Bartumeu per no facilitar a la premsa, als grups parlamentaris i als agents econòmics els textos dels acords d'intercanvi d'informació, s'ha acabat.

O almenys, de moment, el primer de tots, el que dijous el ministre d'Afers Exteriors, Xavier Espot, va signar amb Àustria: divendres a la nit el text de l'acord ja sortia publicat al web oficial de l'OCDE.

Andorra pel Canvi (ApC) ha reaccionat de forma ràpida i ha aprofitat la situació per contestar les paraules que Jaume Bartumeu va adreçar a la formació política sobre la 'confidencialitat' dels textos signats amb Àustria, Liechtenstein i Mònaco. ApC en un comunicat de premsa molt dur diu que 'és totalment ridícul que el cap de Govern vulgui ocultar als ulls dels ciutadans andorrans el text del conveni signat amb Àustria, i que és inacceptable que el cap de Govern declari davant dels ciutadans andorrans que aquest document està sota confidencialitat i sota secret' quan aquest es pot trobar des de divendres a la nit al portal web de l'OCDE, i afegeix que 'Jaume Bartumeu ha mentit dient que el text era secret i confidencial, quan en realitat és un text públic i publicat per la pròpia OCDE a internet'. L'acusen també d'haver-se negat 'a la mínima cordialitat institucional'.

Sospites d'inconstitucionalitat
Sobre el contingut de l'acord, ApC insisteix que 'és la demostració palpable' que la Llei d'intercanvi de dades en matèria fiscal 'no serveix per a res', i mostra la preocupació perquè l'acord signat no segueix el model estàndard de l'OCDE en la clàusula sobre l'entrada en vigor del text. L'article 15.1 del model OCDE, adaptat al cas d'Andorra, hauria de dir que l’entrada en vigor de l’acord està subjecte a ratificació, acceptació o aprovació del Consell General. El text signat amb Àustria diu en l'article 11.1 que 'cada una de les parts notificarà a l'altra per escrit que ha acabat els procediments requerits segons la llei per a l'entrada en vigor d'aquest acord'.

Aquest canvi, segons ha explicat Eusebi Nomen, 'és significatiu' i ha recordat el debat al Consell General sobre els articles 64.1 i 64.2 del text constitucional sobre els acord internacionals. Nomen ha dit que el canvi del redactat de la clàusula li permet a Jaume Bartumeu escapar-se de l'aprovació dels textos signats per part del Consell General. ApC reclama de Bartumeu una explicació sobre aquest canvi, a més que li exigeix unes 'excuses per mentir al dir que no dóna un document perquè és secret i confidencial quan en realitat és públic i la OCDE el penja oficialment a internet'.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte