Diari digital d'Andorra Bondia

ApC advoca per la moció de censura si el Govern segueix negociant amb la UE


Escrit per: 
Text: Marià Miño / Foto: A. R.

El president del grup parlamentari d’Andorra pel Canvi (ApC), Eusebi Nomen, va advocar ahir per plantejar una moció de censura si el Govern manté les negociacions amb la UE sense el suport manifest del Consell General per assolir l’acord monetari.

Nomen, que necessitaria almenys el suport de cinc consellers generals més per tirar endavant la iniciativa, va fer aquestes declaracions després de comunicar la intenció de l’executiu de viatjar el 26 de gener a Brussel·les per tancar l’adopció del text d’intercanvi de dades amb la UE.
El líder de la plataforma va assegurar que si el cap de Govern, Jaume Bartumeu, “segueix per aquest camí”, el grup parlamentari es veurà “obligat a plantejar una moció de censura”. Durant la compareixença d’urgència convocada ahir pel grup parlamentari, el seu president també va afirmar que ja ha parlat amb el cap de l’oposició, Joan Gabriel, per saber si estaria disposat a tirar endavant la iniciativa. En aquest sentit, el conseller reformista va apuntar que no preveu aquest escenari mentre no s’hagi debatut el projecte de llei de pressupost per al 2011.
Nomen es va mostrar especialment crític amb l’actitud de l’executiu per no haver fet “cap consulta prèvia als grups” sobre la reunió amb Brussel·les i va defensar la “dissolució immediata” del Consell General perquè “sigui el poble qui decideixi” si cal prosseguir el procés de negociació per a l’acord monetari. Així mateix, el conseller va acusar el cap de Govern d’anar en contra del mandat constitucional i de no respectar la separació de poders. Finalment, va assegurar que Bartumeu “ha perdut la seva legitimitat” i que “una persona que actua així no pot ser cap de Govern”.
El líder d’ApC considera que signar l’adopció del text d’intercanvi d’informació amb Europa “sense tenir el suport legislatiu suficient” seria una “temeritat”, i va argumentar que si l’acord es firma però no es ratifica “pot crear tensions molt fortes amb la UE i posar el Consell en situació de risc i de conflicte”. A més, Nomen va recordar que l’acord monetari comportaria la cessió de competències legislatives en matèria econòmica, fiscal i financera”.
Nomen va posar en dubte que l’executiu estigui complint l’article 65 de  la Carta Magna, segons el qual tan sols es podran cedir competències a organismes internacionals “per interessos del poble andorrà, pel progrés o la pau internacional”. Així mateix, va recordar que la Constitució fixa la necessitat d’aprovar els tractats internacionals per una majoria de dos terceres parts del Consell General. 
Sobre aquesta qüestió, el president del grup parlamentari d’ApC va lamentar que l’executiu no hagi informat ni consultat el Consell sobre la reunió tècnica que, segons les fonts del grup, tindrà lloc a finals de gener a Brussel·les per tancar l’adopció del text d’intercanvi de dades amb la UE. Nomen va assegurar  que “el Govern manté la màxima opacitat” sobre aquesta qüestió i va assegurar que “estem depassant tots els límits en democràcia”, en considerar que el cap de l’executiu no està respectant el principi de separació de poders.

CR la descarta de moment
De l’altra banda, el president del grup parlamentari reformista, Joan Gabriel, va assegurar que “nosaltres, avui, no estem per fer una moció de censura”, si bé va afegir que podrien estudiar la possibilitat “si després del debat del pressupost hi hagués un procés de dilatació”. En aquest sentit, Gabriel va recordar que les negociacions amb Europa no entren dins l’acord a què van arribar el grup i l’executiu per donar per tancada la legislatura, de manera que s’hauria de tractar en el proper mandat.

Bartolomé reitera que no es tancarà cap acord amb Europa “a esquena de ningú”
El portaveu del Govern, Bruno Bartolomé, va manifestar ahir que “no es tancarà cap acord a esquenes de ningú” i va afegir que l’acord d’encaix amb Europa “no es tancarà demà passat o en dues setmanes” i considera que amb la seva actitud el que fa ApC és crear “alarmisme”. Bartolomé no va confirmar si el 26 hi ha prevista o no una reunió per tancar l’acord monetari i va reiterar que aquest encaix amb Europa és una prioritat per al 2011, tal com va exposar el cap de Govern, Jaume Bartumeu, en la trobada amb els mitjans per fer balanç del 2010 i exposar els objectius per a aquest any. Bartolomé també va exposar que de cara a Europa el que interessa és “oferir una imatge de coherència” i va remarcar que des de l’executiu hi ha la voluntat d’informar tots els grups parlamentaris de les diferents negociacions. D’aquesta manera, va afegir que “no és raonable fer alarmisme” i oferir a Europa la sensació que “no es vol analitzar ni moure res”. El portaveu del Govern també es va mostrar contundent quan va afirmar que l’executiu “manté i continuarà mantenint” contactes amb la Unió Europea i va remarcar que “els que en vulguin quedar al marge no hi tindran cabuda”. “Els que volen enfrontar Europa i Andorra no hi tindran cabuda”, va concloure, i va afegir que “segur que CR comparteix amb el Govern el sentit d’Estat, que aconsella no tancar la porta a Europa”. Quant a la proposta de moció de censura plantejada per ApC, va manifestar que aquest tipus de notícia ha de ser llegida en clau “interna i preelectoral” i no pas com “un acte de responsabilitat política”. En aquest sentit va posar en dubte que ApC prengui aquesta decisió d’una manera responsable, ja que “perjudica els interessos de l’Estat”.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte