Diari digital d'Andorra Bondia

ApC descarta un pacte de legislatura per la falta d’un projecte d’Estat “clar”


Escrit per: 
Marià Miño


El president del grup parlamentari d’Andorra pel Canvi (ApC), Eusebi Nomen, va donar ahir per acabat “el treball per fer un pacte de legislatura” i va lamentar que el grup socialdemòcrata no hagi presentat la “formulació clara d’un projecte d’Estat” des que van començar les converses, ara fa un mes.

 Les dues parts van decidir ahir traslladar les negociacions al Consell General mitjançant la creació d’una taula de treball on, malgrat les declaracions del líder d’ApC, el grup socialdemòcrata segueix aspirant a tancar l’acord de legislatura.
Després d’una reunió que es va allargar durant més d’una hora, els tres consellers generals socialdemòcrates van sortir de la casa del benefici amb una actitud que feia pensar en una conclusió positiva de les negociacions. No obstant, les posteriors declaracions del president del grup parlamentari d’ApC van anar en el sentit contrari: “Queda fora de tota possibilitat un pacte per aquesta legislatura”, va afirmar Nomen, que va advocar per “retornar la centralitat política al Consell General” per arribar a “acords concrets” sobre lleis concretes.
La nova fase de negociacions no es farà esperar, ja que les dues parts celebraran demà a la tarda la primera reunió de la taula de treball del Consell. No obstant, mentre ApC va deixar les portes obertes a la participació de Coalició Reformista (CR), el conseller socialdemòcrata Francesc Rodríguez va afirmar que “la reunió de dimecres és entre el PS i ApC” i va recordar que el cap de Govern, Jaume Bartumeu, “va oferir treball conjunt a tots els grups parlamentaris” per avançar en un pacte d’Estat, independentment d’aquesta taula de treball.
Pel que fa a l’aspiració de tancar un pacte d’Estat amb ApC en la propera fase de negociacions, les declaracions dels socialdemòcrates van ser també força distants de les realitzades pel president del grup d’ApC. Rodríguez va explicar que “s’ha canviat la manera d’enfocar la qüestió” i va afegir que “s’inicia una nova fase de treball amb uns altres condicionants”, que “ha de permetre arribar a aquest pacte”. Així mateix, el conseller del PS va afirmar que “el PS ha presentat textos que oportunament farem arribar” i va sostenir que “no s’ha avançat en tot el que hauríem volgut, però s’ha avançat”.
De la seva banda, Nomen va explicar que en la nova fase de negociacions caldrà “treballar conjuntament en la reforma legislativa” i va recordar que “s’haurà de tractar el pressupost, perquè tampoc hem pactat res”. El líder d’ApC va especificar que “treballarem en la formulació de projectes legislatius” en cinc àmbits: reestructuració de l’administració, revisió de les relacions entre l’Estat i els comuns, marc fiscal, política d’inversions i relació amb la Unió Europea. Nomen va explicar que es tracta dels cinc punts que ApC va proposar a l’inici de les negociacions, i que posteriorment “va recollir el Govern per proposar un pacte d’Estat”, de manera que, segons el líder d’ApC, “hi ha consens en aquest sentit”.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte