Diari digital d'Andorra Bondia

ApC esmena a la totalitat el projecte de llei d’intercanvi d’informació fiscal


Escrit per: 
M.S.

 

El grup parlamentari d’Andorra pel Canvi (ApC) ha presentat una esmena a la totalitat amb text alternatiu al projecte de llei qualificada d’intercanvi d’informació en matèria fiscal entrat a tràmit per l’executiu.

Eusebi Nomen, que novament va criticar l’actitud de l’executiu i de Coalició Reformista (CR), i la seva negativa fins a quatre vegades a fer una taula per treballar conjuntament el text, va precisar que la proposta d’ApC inclou el decàleg elaborat per CR així com les aportacions fetes des de la Confederació Empresarial Andorrana (CEA) i la Cambra de Comerç.
D’aquesta manera, per Nomen, que va insistir que l’esmena a la totalitat “era imprescindible” davant els problemes tècnics que presentava el text de l’executiu, la proposta d’ApC “dóna solució a com vincular els convenis per evitar la doble imposició (CDI) als acords d’intercanvi d’informació”. En aquest sentit, el parlamentari d’ApC va posar com a exemple els acords ja existents entre Espanya i les Antilles holandeses i el signat entre França i Jersey, que conté unes disposicions per evitar la doble imposició de les pensions.
Així, el text alternatiu presentat per ApC, que incideix especialment en les garanties processals i estableix també un règim de sancions, fa especial atenció, en el seu article 2, a les especificitats a l’hora de l’intercanvi d’informació en matèria tributària.
D’aquesta manera, ApC proposa que en qualsevol acord d’intercanvi de dades que signi Andorra entri en vigor, en el cas de sol·licitud d’informació per causes penals, en data posterior al primer de gener del 2009.
Pel que fa referència a l’entrada en vigor de l’acord per qualsevol demanda de dades no lligades a causes penals, des d’ApC es proposen tres condicionants com són la data de signatura d’un conveni de doble imposició seguint el model OCDE, el fet que Andorra no figuri en cap llista de paradisos fiscals que pugui elaborar la jurisdicció que sol·licita la informació i que l’estat demandant d’informació tributària no apliqui al Principat cap mesura defensiva o penalitzadora contra paradisos fiscals.
Així mateix, Nomen, que va destacar que des d’ApC “no presentem un text de conflicte sinó de solucions”, va explicar que el grup, en previsió que l’esmena a la totalitat amb text alternatiu pugui ser rebutjada, ha presentat també 35 esmenes parcials a l’articulat de la llei, propostes que, òbviament, van en el mateix sentit que el text alternatiu.
Paral·lelament, ApC va entrar també a tràmit parlamentari una proposta d’acord per a la creació d’un pla especial per a l’execució de l’intercanvi de dades tributàries, que posa de manifest la necessitat de crear un cos específic per gestionar i tramitar les sol·licituds d’intercanvi d’informació fiscal, al nivell que ja existeix en altres països.
D’altra banda, Sindicatura es va reunir ahir en una trobada que, al marge d’admetre a tràmit l’esmena a la totalitat d’ApC, va servir per establir com a hàbils els dies 26, 27 i 28 d’agost.
Així mateix, Sindicatura va examinar i admetre a tràmit la proposta d’acord relativa a què el Govern inclogui als tractats internacionals sobre intercanvi d’informació, una clàusula per evitar la doble imposició, presentada pel grup parlamentari reformista.
D’aquesta manera, la seva tramitació sota el procediment d’urgència fa que s’habilitin set dies i mig per a la presentació d’esmenes. Així, mitjançant aquesta proposta, els reformistes volen que el Govern inclogui, en els tractats internacionals que el Principat d’Andorra ha de concloure en matèria d’intercanvi d’informació relativa a qüestions tributàries, una clàusula per la qual els estats signataris de l’acord es comprometin a negociar i a concloure amb el Principat d’Andorra convenis per evitar la doble imposició, una vegada el marc fiscal andorrà hagi quedat definit en els termes que permetin l’adopció dels convenis esmentats.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte