Diari digital d'Andorra Bondia

ApC proposa la creació d'un règim sancionador per regular el compliment dels horaris comercials


Escrit per: 
Agències


Andorra pel Canvi proposa sancions de fins a mil euros per empleat i diumenge en el que no s'hagi respectat el descans establert. Aquesta és una de les propostes que conté la Proposició de llei d'horaris comercials que el grup parlamentari ha entrat a Sindicatura.

ApC ha presentat aquest text per donar una base legal als horaris comercials, ja que considera que cal una llei que determini els horaris i les corresponents sancions en cas d'incompliment, i que no es pot seguir fent a través de decrets. Segons assenyalen des d'ApC, aquesta proposició s'ha fet tenint en compte les aportacions de la patronal i els sindicats.
El règim sancionador per incompliment dels horaris d'obertura marca una sanció econòmica en funció de si és un primer, un segon o un tercer avís. Si es tracta d'un primer avís, la multa és d'un euro per metre quadrat de l'establiment, si és el segon avís, la multa és de cinc euros per metre quadrat. I en el cas d'un tercer avís, la sanció és de 50 euros per metre quadrat i el tancament del comerç durant quinze dies.
Andorra pel Canvi destaca que a l’espera que el Codi de relacions laborals pugui desplegar les disposicions corresponents, en aquesta llei es disposa un règim que ordena el descans setmanal dels empleats d’un comerç que obri els diumenges. En aquest sentit, s'estableix que 'tot treballador d’un comerç que obre els diumenges, té dret a gaudir del seu descans setmanal un mínim de deu diumenges l’any'.
La proposició contempla que els comerços poden obrir a partir de les sis del matí i de dilluns a divendres han de tancar a les vuit del vespre, mentre que el dissabte ho han fer a les nou i diumenge a les set. De tota manera, el text estableix que abans del primer de gener de cada any, Govern ha de determinar reglamentàriament els diumenges que van seguits d’un dia festiu i que donen lloc a un pont per als visitants. Al llarg d’aquests ponts, els comerços poden estar oberts fins a la 21 hores i, amb la particularitat que el dilluns en el que acaba el pont, o el darrer dia del pont encara que no sigui dilluns, els comerços només poden estar oberts fins a les 19 hores.
Pel que fa als petits comerços de barri o a les botigues de les benzineres, l'horari de tancament s'allarga una hora respecte a la resta de comerços.
La proposició de llei també marca els dies festius. Així, segons la proposta d'Andorra pel Canvi, tots els comerços han de romandre tancats l'1 de gener, el 14 de març, l'1 de maig si cau en dilluns, (i en cas que caigui en qualsevol altre dia de la setmana, aleshores el primer dilluns posterior a l’1 de maig), el 8 de setembre i el 25 de desembre.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte