Diari digital d'Andorra Bondia

ApC rebutja el pressupost i proposa la creació d’un Govern de concentració


Escrit per: 
Marià Miño / Foto: Agències

El president del grup parlamentari Andorra pel Canvi (ApC), Eusebi Nomen, va rebutjar ahir la proposta de pressupost presentada per l’executiu i va condicionar el seu suport a la creació “immediata” d’un Govern de concentració nacional que revisi els comptes “de dalt a baix”.

El cap de Govern, Jaume Bartumeu, que ahir mateix va contactar amb Coalició Reformista (CR) per abordar la qüestió, va sostenir que la proposta d’acord polític nacional que va fer a principis d’any continua vigent. No obstant, Bartumeu va replicar que “un pressupost no es pot fer de nou” i va recordar que el termini per presentar el projecte de llei acaba a l’octubre.
La reunió d’ahir entre l’executiu i els grups parlamentaris socialdemòcrata i ApC va acabar amb una contraproposta de la plataforma per donar continuïtat a la legislatura. Amb tot, Nomen va deixar clar: “No podem votar un pressupost amb un dèficit de més 105 milions d’euros, i més quan va acompanyat d’altres deutes”, que, segons el president del grup parlamentari, xifrarien el dèficit estructural en “més de 200 euros”. Així mateix, el líder de la plataforma va assegurar que no votaran “cap pressupost basat en un augment de la pressió fiscal”.
El líder d’ApC va argumentar que “atès que la solució no la pot donar el president d’un partit, per raons electorals, aquesta passa per fer un Govern d’unitat nacional” i va concretar que hauria de ser de concentració, i no de coalició. A més, va afegir que caldria arribar a aquest acord “de forma immediata” amb l’objectiu de poder modificar un pressupost que “s’ha de revisar de dalt a baix”. Nomen va sostenir que les despeses previstes en el pressupost 2010 s’haurien de situar “per sota dels 350 milions”, en lloc dels 400 actuals, i va afegir que “no s’ha d’excloure” la possibilitat de tirar endavant reformes dràstiques, com ara l’acomiadament de funcionaris.
De la seva banda, el cap de Govern va afirmar que “hi ha despesa que és irreductible” i va assegurar que no acceptarien “renunciar a fer una determinada política de benestar social”. Bartumeu també va sostenir que “l’escenari de tramitació del pressupost és el que és” i va afegir que “el Govern presentarà el projecte de pressupost a finals d’octubre”. Pel que fa a la possibilitat de modificar les línies bàsiques dels comptes, Bartumeu va apuntar que “en aquests moments del curs, un pressupost no neix del no res” i va afegir que per fer canvis estructurals caldria un procés de mesos.
Tot i les diferències insalvables entre els arguments de les dues parts, el cap de l’executiu va assegurar: “Fins a l’últim moment buscarem les vies per arribar a aquest acord polític nacional.” És per això que, un cop acabada la reunió, va contactar amb el president del grup parlamentari reformista, Joan Gabriel, ja que “la proposta no pot tenir continuïtat si no sabem la posició dels reformistes”.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte