Diari digital d'Andorra Bondia

ApC rebutjaria un pressupost basat en l’IVA i en impostos sobre els beneficis


Escrit per: 
Redacció

El president del grup parlamentari Andorra pel Canvi (ApC), Eusebi Nomen, ha avançat dimarts que el seu grup no podria donar suport a un pressupost que se sostingués en una fiscalitat basada en impostos sobre el consum i sobre els beneficis.

No obstant això, Nomen va opinar que hi ha la necessitat urgent d’arribar a un acord que eviti les eleccions anticipades, d’acord amb un full de ruta basat en cinc punts essencials: l’estructura de l’administració, la relació amb els comuns, el model fiscal, l’obra pública i l’estructura del finançament.
El sistema impositiu serà un dels punts que pot dificultar l’entesa entre el grup parlamentari socialdemòcrata i la plataforma liderada per Eusebi Nomen. Tot i que no va voler condicionar el suport al pressupost a la modificació de l’actual projecte de llei de l’IVA, el president del grup parlamentari ApC va reiterar el rebuig a la norma i va afirmar que “no podríem donar suport a un full de ruta basat en l’IVA i en impostos sobre l’activitat productiva”. Nomen va argumentar que aquesta estratègia suposaria un fre per a l’economia, ja que “perdríem el diferencial de preus i la competitivitat i els empresaris haurien de baixar el marge, de manera que també perdríem rendibilitat”.
Tot i les diferències mostrades amb el plantejament actual del Govern en matèria tributària, Nomen va mantenir que ApC té la voluntat d’“analitzar i buscar un punt de trobada” amb el Govern i amb el grup parlamentari socialdemòcrata, amb els quals té previst reunir-se a finals d’agost per arribar a un consens en el full de ruta. Nomen va assegurar que “l’única condició” que posen és l’elaboració d’aquest document, que ha de servir per aclarir l’estratègia del Govern en els propers cinc anys i com a base per desplegar els comptes del 2011.
A més dels cinc punts principals, la plataforma vol concretar les mesures de reactivació econòmica i el desplegament del títol dos de la Constitució. Per fer-ho, ApC va remetre’s a la proposta de resolució presentada el 17 i 19 de juny, i que va ser “acceptada pel cap de Govern, però no pel grup parlamentari socialdemòcrata”, segons va apuntar Nomen, que va matisar que “estem oberts a qualsevol altra proposta que sigui una solució per a Andorra”.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte