Diari digital d'Andorra Bondia

ApC vol un acord amb els petits estats per a l’encaix amb la UE


Escrit per: 
M.S.

El candidat a cap de Govern d’Andorra pel Canvi (ApC), Eusebi Nomen, ha triat la porta de Casa de la Vall per exposar la seva proposta de solució per resoldre la qüestió de l’encaix a la Unió Europa preservant la sobirania del país o, en tot cas, “no cedint-la a canvi de res”.

Així, Nomen, que ha rebutjat contundentment l’acord monetari tal com està plantejat i s'ha mostrat sorprès del canvi de posicionament de Demòcrates per Andorra sobre l’afer tenint en compte la posició que havia mantingut CR, ha incidit en la necessitat de posar-se a treballar “immediatament” amb Mònaco i San Marino, però també amb altres petits estats, per consensuar, juntament amb la UE, una proposta d’encaix global per als petits estats.

En aquest sentit, Nomen ha recordat que el Principat té acords de bon veïnatge amb països membres de la UE que preveuen “el principi de internacional de nació més afavorida”, principi a partir del qual s’ha de portar a terme l’acord d’encaix global amb la Unió.

Així mateix, el cap de llista d’ApC, que ha anat acompanyat del número dos, Josep Maria Bringué, ha recordat que països com Kosovo o Montenegro utilitzen l’euro com a moneda oficial sense tenir cap acord que els obligui a assumir les directives comunitàries en matèria financera i fiscal, i ha reclamat per a Andorra el mateix tracte.
En aquesta línia, Nomen ha apostat per aparcar la signatura i ratificació de l’acord monetari fins a resoldre l’encaix amb la UE, i ha insistit que el país no es pot permetre signar un acord sense estudiar tot el que implica l’assumpció automàtica de les diferents directives, tal com defensen PS i DA, ja que es tracta de “regalar la sobirania” sense “res a canvi”.

Aposta per un model educatiu basat en les capacitats dels alumnes

D'altra banda, el cap de llista d’ApC, Eusebi Nomen, ha mantingut una trobada amb representants dels col·laboradors educatius per conèixer de primera mà la seva problemàtica. En aquest sentit, Nomen, que ha recordat que el model educatiu andorrà té algunes coses de models considerats de referència, com el finlandès, ha explicat que cal millorar-ne alguns aspectes, mirant de fomentar, per exemple, les capacitats de cada un dels alumnes més enllà d’unes exigències genèriques. Així mateix, el líder d’ApC ha apostat per despolititzar el model i construir-lo únicament a partir de qüestions tècniques, així com per formalitzar la carrera professional, aspecte que, per Nomen, “cal fer a tota l’administració”. El cap de llista d’ApC també ha tingut una reunió amb el president de Càritas, Agustí Font, amb qui ha compartit la preocupació per l’increment de la pobresa tot i constatar l’alt grau de solidaritat dels ciutadans.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte