Diari digital d'Andorra Bondia
Xavier Espot, acompanyat per Carol Puig, ahir als habitatges socials de Casa Aristot Mora.
Xavier Espot, acompanyat per Carol Puig, ahir als habitatges socials de Casa Aristot Mora.

Aposta per concessionar sol públic a privats per fer habitatge assequible


Escrit per: 
M.S. / Foto: Demòcrates

Demòcrates aposta per “aprofundir molt més” en la col·laboració publicoprivada per donar resposta a la problemàtica de l’habitatge, “el repte més important que tenim com a país i com a societat”, i per això planteja que es pugui alliberar sol de titularitat pública per concessionar-lo posteriorment a persones o entitats privades per tal que construeixin edificis d’habitatges de lloguer a preu assequible.

Així ho ha explicat aquest matí el candidat a cap de Govern de la formació, Xavier Espot, que, acompanyat de la número cinc de la llista nacional, Carol Puig, ha volgut abordar ja el primer dia de campanya el tema de l’habitatge, qüestió que, “no és casualitat, obre també el nostre programa electoral” i a la qual “hem dedicat molta atenció, estudi i debat intern” per tal d’establir una sèrie de propostes que aprofundeixin en les mesures ja adoptades aquesta darrera legislatura però que “vagin més enllà per intentar revertir d’una vegada per totes la greu problemàtica d’habitatge que tenim al país”.

Quant a la mesura plantejada, per a la qual serà imprescindible la col·laboració dels comuns, que “són els titulars” de la gran majoria de sol públic, Espot ha apostat per la modificació de la Llei qualificada de competències dels comuns per tal de mirar de “replicar” el sistema previst per a les infraestructures energètiques en què el Govern “unilateralment, tot i que amb l’informe preceptiu però no vinculant dels comuns, pot alliberar sol de titularitat comunal per encabir-hi aquestes infraestructures”. Un cop rescatat el sol es concessionaria de forma gratuïta als privats perquè construeixin aquests habitatges, als quals hauran d’aplicar un preu regulat que establirà l’Institut Nacional de l’Habitatge.

Així mateix, Espot ha anunciat també la voluntat de tirar endavant un programa “similar a l’Engega o al Renova” destinat als propietaris privats, a qui “s’asseguraria una rendibilitat mínima sempre que ells construeixin, en aquest cas en sol de la seva titularitat, habitatges de lloguer a preu assequible, amb una renda i condicions que estipularà el poder públic”.

El candidat demòcrata, que ha destacat que es preveuen també altres mesures a “nivell de governança” que han d’ajudar a “crear tot un sistema de polítiques públiques d’habitatge”, ha recordat la previsió de destinar 50 milions d’euros per “continuar fent créixer el parc immobiliari de lloguer públic amb col·laboració de la resta d’administracions”, i al marge dels convenis assolits ja amb la capital i Escaldes-Engordany ha anunciat que hi ha converses molt avançades amb el Comú de la Massana i que s’està parlant amb Sant Julià de Lòria. També es preveu impulsar un programa de gestió d’habitatges buits i taxar més la compra especulativa i la feta per residents estrangers per destinar els diners a habitatge i a un programa de diversificació econòmica.

 

Andorra
eleccions
demòcrates
Habitatge
sòl
comuns
assequible

Compartir via

Comentaris: 2

Comentaris

Fins ara eu deixat fer i desfer als vostres amiguets propietaris (i polítics) per què ens hauriem d'empassar aquesta tonteria de que ara si parlareu del tema? I la resta de mesures ja arriben tard, ara taxareu la compra d'habitatges per estrangers? I que fareu amb la compra de societats que són propietaries d'habitatges i que no paguen ITP a diferència dels particulars? també fareu algo al respecte? Jo no ho crec i penso que la majoria tampoc s'ho empassa
Tardeeee muy tardeee pllegan estas medidas a seguir mintiendo que se os da de maravilla

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte