Diari digital d'Andorra Bondia
 “Apostem per una parròquia d’Ordino culturalment viva en tots els nivells”
“Apostem per una parròquia d’Ordino culturalment viva en tots els nivells”

“Apostem per una parròquia d’Ordino culturalment viva en tots els nivells”


Escrit per: 
Víctor Duaso

Entrevista a Sandra Tudó, candidata de MovemOrdino

MovemOrdino, que integren membres del PS més independents, té Sandra Tudó com a cap de llista amb Jean-Michel Armengol de segon. La número 1 de MovemOrdino és directora de l’escola andorrana de segona ensenyança d’Ordino i llicenciada en Biologia Cel·lular. Fins ara ha estat consellera de l’oposició amb Liberals d’Andorra + Independents. 

Es preveu una dura pugna electoral...
De fet, que hi hagi quatre partits per triar suposa que és una riquesa democràtica, però nosaltres també preveiem una campanya dura. Acaba de començar i hi ha moltes crítiques, algunes d’elles personals, i jo sempre he dit que no toca respondre, ja que volem una manera diferent de fer i apostem per una regeneració política. No hi entrarem en aquests atacs i lluitarem per explicar el nostre programa. Esperem que la gent s’interessi per les coses que proposem i penso que els preocupen les coses del dia a dia, i en especial del carrer.

Quan parla de crítiques, es refereix  a les paraules que li dedica Enric Dolsa?
Sí. Ell està molest perquè pensava que no tenia dret a presentar-me. Jo vinc de quatre anys a l’oposició. Venia amb uns companys de les nacionals que era el Partit Socialista. Jo m’he sentit còmoda i es va fer una bona feina amb D’Acord i he continuat en aquest tren on han pujat també els liberals. Ha estat tota una línia des de les últimes eleccions. Jo no combrego amb les formes del pacte de govern.

I per què no combrega amb aquestes formes?
Jo vinc del món de l’educació i penso que el respecte, la comunicació, l’entesa, la mediació... són primordials, i crec que en el seu moment no es va fer i que no es va informar com s’havia d’informar. Per això no combrego amb les formes.

Com definiria el programa de MovemOrdino?
Un programa viu, realista, amb gent preparada per portar cada àmbit de la gestió comunal i un programa que doni més qualitat de vida a la gent de la parròquia. Hem de fer una parròquia per a tothom i no per a uns quants, és a dir, cada detall del meu programa porta un espai per a cada ciutadà de la meva parròquia.
Mortés opta a la reelecció amb uns acords creant En Comú per Ordino. Creu que això li pot fer sumar o restar vots?
Ordino és veritat que és una parròquia que vota a les persones més que a les ideologies. Per tant, és difícil, ja que hi ha quatre llistes i es divideix el vot. Fins al dia 15 no ho sabrem.

Com valora el retorn d’Enric Dolsa a la política?
Jo valoro que és un senyor que va estar vuit anys de cònsol i que va fer coses que van estar bé i d’altres no tant. Tothom es pot equivocar. Vuit anys a la majoria i vuit a l’oposició crec que ara toca una regeneració amb la gent més jove o d’altres maneres de fer i amb diferents formacions que puguin moure la parròquia. 

I el  ‘canvi’  d’Eva Choy després d’estar amb tu al costat?
Jo penso que en aquest tren en què anàvem, un dia es divideix i cadascuna ho valora i agafa un vagó diferent. Respecto la seva decisió i sempre he dit que l’amistat està per davant de la política.

Com veu  la situació d’Ordino Arcalís?
En el seu moment, com a oposició, vam insistir molt que hi hagués una inversió. En el moment que arriba, i més si ho fa des del país, estem a favor, però últimament s’està perdent l’essència de l’estació d’Ordino Arcalís i això ara no sé si és una qüestió de negociació, una qüestió de persones... Em fa una mica de por per la parròquia.

I per què li fa por?
Hem perdut la Font Blanca, hem perdut el Freeride World Tour, que era un dels cinc països que ho fèiem... Està baixant el nombre de treballadors de la parròquia, afecta a nivell de restauració i estem perdent l’atractiu i el punt econòmic que ens donava a la nostra parròquia. Això sí, sempre crec en les persones i treballant amb objectius comuns crec que es podria arreglar, però no conec el rerefons. Per tant, és un desig i no crec que sigui real.

Encamp ciutat esportiva Europea del 2020... Ordino, que té bones infraestructures per què no hi podia haver optat?
Jo penso que Ordino s’hauria de treballar des de baix, i les especulacions, els macroprojectes i macroobres, s’haurien d’acabar. Nosaltres, com l’ADN del nostre partit, apostem per una Ordino culturalment viva, tant del vessant de l’esport el cultural. S’ha de potenciar, i això revertirà a nivell de qualitat de vida de la parròquia.

Com veu l’eixugament del deute de què tant parla Mortés?
Tinc el meus dubtes... Durant els vuit anys de Ventura Espot es va fer un govern molt auster, amb projectes que s’han continuat i s’han posat en pràctica amb Mortés de cònsol. Crec que no acaba de ser un eixugament del deute del tot real. Ja no hi ha els dos milions d’euros de dèficit que hi havia sempre d’Ordino-Arcalís. S’hauran de pagar totes les obres que estan pendents, i a més a més, ja hi ha projectes d’urbanisme que s’havien contemplat dins del pressupost, per tant, són actius que encara no tenim.

Com es pot donar vida als pobles de la parròquia d’Ordino?
Els pobles de l’entorn d’Ordino han de tenir un bon transport, una bona publicitat, bons restaurants i hotels perquè Ordino ha d’esdevenir un après-ski d’Ordino Arcalís. Hem d’apostar perquè la gent es quedi a la parròquia quan vingui aquí.

Quines inversions urgents s’han de fer a la parròquia, en el cas que guanyeu les eleccions?
La primera seria arribar a un acord amb el quart d’Ordino per tirar endavant un projecte a l’antic Hotel Casamanya, i la nostra idea és fer-hi un Centre Cívic com hi ha a Catalunya. Un lloc on la gent pugui anar després de l’escola a parlar de cultura, de política, del que sigui... I després arreglar tots els accessos i també la il·luminació.

 

FOTO: V. D.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte