Diari digital d'Andorra Bondia
El portaveu del Govern, Eric Jover, en la compareixença posterior al consell de ministres.
El portaveu del Govern, Eric Jover, en la compareixença posterior al consell de ministres.

Aprovada l’estratègia per avançar cap a la neutralitat de carboni


Escrit per: 
M. S. / Foto: SFGA

El Govern ha aprovat avui l’Estratègia energètica nacional i de lluita contra el canvi climàtic (Eencc), el full de ruta que ha de permetre complir els compromisos internacionals de neutralitat carboni el 2050, que compta amb cinc programes d’actuació i disset accions concretes, segons ha explicat el ministre portaveu, Eric Jover.

Així, el document, que ha comptat amb la participació activa dels 27 agents econòmics i socials que configuren la Comissió Nacional de l’Energia i del Canvi Climàtic, preveu un programa de descarbonització, un d’adaptació al canvi climàtic i augment de la resiliència, un centrat en el mercat nacional de crèdit de carboni i altres eines fiscals, un quart de transició social i, finalment, un programa d’innovació, recerca i observació sistemàtica.

El ministre ha destacat que tot i que l’Eencc fixa els objectius fins a l’any 2050 està previst que es pugui revisar cada sis anys per tal d’adaptar-se als nous coneixements, ja siguin tècnics, econòmics o socials, a les noves obligacions que puguin derivar de la situació internacional, així com en funció de l’assoliment dels objectius fixats en cada àmbit.

L’Estratègia energètica nacional i de lluita contra el canvi climàtic fixa els objectius a mitjà i a llarg termini anteriorment esmentats, i amb les revisions es retroalimenta de les contribucions determinades a nivell nacional (NDC) del Principat, les quals mostren el compromís i els esforços de cada país per reduir les emissions nacionals i adaptar-se als efectes del canvi climàtic, d’acord a l’Acord de París.

A la vegada, l’estratègia també permet definir de manera clara i concisa quines seran les eines que s’utilitzaran per complir amb els objectius marcats a la Llei de transició energètica i del canvi climàtic (Litecc). A més, l’estratègia encaixa perfectament amb el full de ruta del Govern, anomenat H23, així com també amb els Objectius de Desenvolupament Sostenibles (ODS). A més, els objectius, les accions recollides a l’estratègia, són vinculants per a l’Administració pública i s’integren en les seves planificacions.

Informació als comuns sobre l’acord amb la Unió Europea
El consell de ministres ha donat llum verd al text del conveni entre la secretaria d’Estat d’Afers Europeus i els comuns pel qual el Govern es compromet a informar periòdicament les administracions parroquials de la negociació de l’acord d’associació amb la Unió Europea.

El conveni preveu també el compromís dels comuns d’intercanviar informació i dades relatives als elements que afectin les competències de l’administració parroquial.

Licitada la compra de pistoles per als duaners
Amb l’objectiu de reforçar la seguretat dels duaners per garantir el correcte desenvolupament de les seves tasques, especialment en aquelles actuacions contra el frau i el contraban, el Govern ha acordat la licitació del subministrament de material de seguretat per als agents del cos de Duana, armes de foc i els seus complements, segons ha informat el ministre portaveu, Eric Jover. Les ofertes es poden presentar fins al 10 de març vinent.

Convocada la prova per als aspirants a taxista
El Govern ha acordat la convocatòria de la prova d’idoneïtat i de capacitació per als aspirants a conductor de taxi, que es portarà a terme entre el 8 i el 12 de març per garantir les mesures de distanciament decretades per la Covid-19. Els interessats en la convocatòria es poden inscriure al Servei de Tràmits fins al 26 de febrer vinent previ pagament de 49,31 euros. Els aspirants han d’acreditar el nivell A2 de català i tenir el carnet de conduir B2.

estratègia
avançar
neutralitat
carboni
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic