Diari digital d'Andorra Bondia
Un moment del consell de comú d’Encamp celebrat aquest dijous.
Un moment del consell de comú d’Encamp celebrat aquest dijous.

Aprovat el POUP amb l’oposició del PS perquè permet blocs de 7 plantes


Escrit per: 
Mireia Suero Comellas / FOTO: C.Encamp

El Consell de Comú d’Encamp ha aprovat aquest dijous la revisió del pla d’urbanisme parroquial (POUP) amb el vot en contra dels consellers del PS+I. El motiu de l’oposició és el canvi en la normativa que permet construir edificis de fins a set plantes al centre d’Encamp. Fins ara, l’alçada màxima era de cinc plantes, i segons justifica la majoria, la modificació donarà la possibilitat de tenir una separació de sis metres entre els edificis (a excepció de la planta baixa) per tal que totes les habitacions dels pisos puguin disposar de llum natural. Amb l’increment de l’alçada es permet conservar l’edificabilitat i també es dona resposta a les obligacions de la Llei d’impuls de la transició energètica i del canvi climàtic, ha destacat la majoria.

El PS ha observat que “no està clar que aquests canvis suposin una millora”, en paraules del conseller David Rios, que ha indicat que les cases ara són més baixes i “més proporcionades al poble que tenim”. És per això que tot plegat els genera “seriosos dubtes”. A més, els socialdemòcrates tampoc comparteixen l’augment de l’edificabilitat a Grau Roig ni la possibilitat de construir als terrenys comunals ubicats just davant de les pistes del Pas de la Casa, on es permetran edificis de 18 metres d’alçada. En relació amb Grau Roig, defensen que és una zona que cal preservar “al màxim” i alerten de l’impacte visual que poden tenir aquestes edificacions. Al cas del Pas de la Casa, avisen que suposarà construir un nou mur entre el poble i el camp de neu, un dels problemes que sempre s’ha dit voler resoldre. És davant d’aquests aspectes i “per precaució” que el seu vot ha estat negatiu.

La majoria ha rebut amb sorpresa aquest posicionament i ha retret als dos consellers que ara votin en contra d’uns canvis acordats durant el mandat passat i que van rebre el vistiplau dels representants del seu partit al Comú en aquell moment. Fins i tot el cònsol menor, Jean-Michel Rascagneres, els ha criticat que alguns dels canvis que ara denuncien van ser proposats pels seus predecessors, fet que els actuals consellers del PS desconeixen.

Tant la cònsol major, Laura Mas, com el cònsol menor han insistit que les modificacions al pla d’urbanisme han de permetre a Encamp passar de ser una ciutat dormitori a una ciutat amb residències de qualitat. El fet de poder disposar d’edificis separats per sis metres ha de garantir, precisament, tenir pisos més agradables, diuen. “No hi haurà torres de 20 metres”, ha ironitzat Rascagneres. A més, els cònsols han destacat que l’aprovació de la revisió del pla permetrà que unes tres o quatre demandes de llicència urbanística entrin de forma immediata, algunes de les quals preveuen promocions destinades al lloguer. La cosa no acabarà aquí, ja que, segons han afegit, “hi ha altres projectes de més envergadura” que es tenen intenció d’impulsar.

La consellera d’Agrupament Encampadà, Esther Vidal, ha votat a favor de la revisió, ja que considera que els canvis oferiran una millor qualitat de vida.

Aparcaments
En el Consell de Comú d’aquest dijous també s'ha acordat adjudicar per 344.000 euros el nou equipament per a l’aparcament de la Vena i el canvi de tecnologia per a la resta d’aparcaments d’Encamp. Amb això es podran introduir aplicacions, lectors de matrícules a la sortida, la possibilitat de fer reserves i d’oferir tiquets per al teixit empresarial o adaptats a diferents tipus d’esdeveniments.

També s'ha acordat una ampliació de la moratòria de construcció de cabanes durant tres mesos més. Això ha de donar temps per esperar que el Govern aprovi el reglament relatiu als nuclis zoològics al qual s’haurà d’adaptar la regulació que està elaborant el Comú d’Encamp.

 

El primer trimestre es tanca amb un superàvit d’1 milió d’euros

El Comú d’Encamp ha tancat el primer trimestre del 2021 amb un superàvit d’1 milió d’euros. La liquidació de les despeses es va mantenir similar a l’any passat i es va situar en uns 5,5 milions d’euros, mentre que els ingressos van caure un 15,5% (1,1 milions d’euros menys) fins als 6,4 milions d’euros. La majoria ha destacat que aquesta diferència es deu al fet que durant el primer trimestre del 2020 es va obtenir un ingrés excepcional provinent de les accions del túnel. Pel que fa a l’endeutament, se situa en 14,2 milions d’euros i es troba al 52,7% del límit legal (ubicat al 200%).

El PS s'ha abstingut en l’aprovació de la liquidació pressupostària, una abstenció que qualifiquen de “vot de confiança”. El conseller David Rios ha recordat que van votar en contra del pressupost del 2021 per poc realista en la previsió d’ingressos (fixava una reducció d’entre el 4% i el 6% en relació amb el 2020). Per Rios, la “foto” del primer trimestre mostra una caiguda “força important” a tots nivells. També en les societats participades com el Funicamp, que ha vist reduir un 99% els ingressos, o Gasopas, que ha patit una davallada d’un 44%. “De moment el temps ens està donant la raó”, ha remarcat, i ha afegit que “està en joc ajustar les despeses als ingressos”. En aquest sentit veu que hi ha partides importants que es podrien revisar a la baixa i ajornar-les per a l’any que ve.

Quant a Agrupament Encampadà, la consellera Esther Vidal ha votat a favor dels comptes. Ha remarcat que és “molt difícil” fer comparacions amb l’exercici anterior i ha assenyalat el “vot de confiança” donant el vistiplau a aquest punt de l’ordre del dia.

 

 

 

 

 

 

Comu d'Encamp
pla d'urbanisme
pressupost
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic