Diari digital d'Andorra Bondia
El president suplent de Terceravia, Joan Carles Camp, va carregar durament contra “l’intervencionisme” del Govern.
El president suplent de Terceravia, Joan Carles Camp, va carregar durament contra “l’intervencionisme” del Govern.

Aprovat l’augment de salaris i lloguers amb retrets per “ser intervencionista”


Escrit per: 
M. S. / Foto: Terceravia

La majoria parlamentària va donar llum verd ahir al projecte de llei de mesures urgents per a la millora del poder adquisitiu de la ciutadania i en matèria d’arrendaments d’habitatge després de rebutjar la reserva d’esmena del grup socialdemòcrata que planteja que els lloguers només poguessin pujar un màxim d’un 1,25%, en el cas dels que es trobessin prorrogats, i que no s’incrementessin els que es trobessin dins el seu termini inicial de cinc anys.

Així doncs, el text es va mantenir tal com va sortir de la comissió, és a dir, establint un increment màxim del 5% per a aquells lloguers de més de cinc anys i del 2% per als inferiors a cinc anys. En el cas dels salaris, i després de l’esmena presentada per la majoria per corregir les disfuncions que es generava amb la graella inicial plantejada pel Govern, el text preveu que els salaris inferiors als 1.400 euros mensuals augmentin un 7,1% d’acord amb l’IPC registrat el 2022 i la resta, fins als 48.000 euros ho facin amb un percentatge descendent fins a arribar al 0%, en el cas dels sous superiors als 4.000 euros mensuals.

Des del PS, Pere López va lamentar que permetent l’increment dels lloguers “es faci encara els pisos més cars”, fet que va qualificar d’errada i va augurar que es generaran “més dificultats” per a moltes famílies. El ministre de Territori i Habitatge, Víctor Filloy, que va acusar López de “buscar el titular fàcil”, va replicar que l’apujada prevista pel Govern “és moderada” i que és “l’única manera de generar confiança en el mercat”.

Per la seva part, el president suplent del grup de Terceravia, Joan Carles Camp, va carregar amb duresa contra el que considera “mesures populistes i intervencionistes del Govern de coalició”, unes polítiques que provoquen “una pèrdua del poder adquisitiu, l’encariment de l’habitatge i l’enfonsament de l’economia de mercat”. En aquest sentit, Camp, que va criticar que la llei “no és clara ni concisa”, posant d’exemple la fórmula per calcular l’increment salarial, va incidir en la necessitat de no posar en risc la seguretat jurídica.

Naudi insta el PS a anar “on toca” si veu ‘chanchullo’ amb l’heliport

“Estem posant en dubte la feina del Govern, de la mesa de contractació i de la Intervenció, si creu que hi ha algun chanchullo actuï amb conseqüència, però el debat polític no és aquest, sinó si vostè vol o no l’heliport abans de les eleccions”. D’aquesta manera el conseller general de Ciutadans Compromesos, Carles Naudi d’Areny-Plandolit, va defensar en nom de la majoria parlamentària el projecte de l’heliport nacional davant la moció presentada pel grup socialdemòcrata que demanava al Govern l’aturada temporal, fins a la pròxima legislatura, de tota actuació successiva a les realitzades fins a la data en relació amb aquest projecte.

Naudi, que va instar el president del grup socialdemòcrata, Pere López, a anar “on toca” si veu alguna irregularitat, va defensar la legalitat d’un projecte que traurà l’actual heliport del centre de la Massana i que si ha sofert una desviació en el cost és perquè “hi ha hagut millores” respecte del projecte ideat pel Govern al plec de bases.

López, que va criticar que les desviacions “ni són creïbles ni han estat explicades”, va insistir que el cost del projecte s’ha multiplicat per tres, passant dels poc més de 3 milions que es preveien a 10, un cost que “no està justificat”. En aquest sentit, el parlamentari socialdemòcrata, que va apuntar també a un incompliment del plec de bases, ja que l’aeronau proposada per l’adjudicatària és per a 6 passatgers i no per a 12, com s’estipulava, va demanar pel cost de 2 milions d’euros de la terminal i el perquè es preveu en una concessió un benefici industrial de 2,4 milions d’euros.

La moció va rebre el suport de la consellera general no adscrita, Carine Montaner, mentre Terceravia es va abstenir en la votació.

Consell General
salaris
lloguers

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte