Diari digital d'Andorra Bondia
El Consell General va aprovar la modificació de la Llei del notariat.
El Consell General va aprovar la modificació de la Llei del notariat.

Aproven la modificació de la Llei del notariat per desencallar el bloqueig


Escrit per: 
Redacció
El Consell General va aprovar, amb el vot favorable de tots els grups parlamentaris, la modificació de la Llei del notariat. Uns canvis que han de servir, bàsicament, per “superar la situació actual” que s’ha donat pel cessament de Josep Estañol com a notari i la impossibilitat d’accedir a la documentació que ell custodiava. 
El ministre de Justícia i Interior, Josep Maria Rossell, va defensar que calia que es determinés amb més claredat la incapacitat definitiva i que el cessament comporti que els documents que custodia un notari passin directament a l’arxiu general de protocols per garantir que la resta de notaris hi tinguin accés. Amb aquests canvis el que es vol és evitar que hi hagi situacions com l’actual, en què “el servei públic” es pot veure afectat, ja que la resta de notaris no poden accedir als protocols relacionats amb Estañol i per tant els actes que hi tinguin a veure estan paralitzats. 
Els grups parlamentaris de l’oposició, que també van donar suport a la modificació d’aquesta llei, ho van fer amb algun advertiment. Terceravia+Unió Laurediana+Independents amb el president suplent, Joan Carles Camp, va recordar que l’actual llei data del 2017 després del treball amb els notaris. Ha acceptat que cal evitar que en cas de cessament d’una notaria això pugui afectar el lliurament de documentació i que, per tant, es pugui interferir en el “servei públic”. Això sí, també ha indicat que el fet que es tracti d’una llei tan recent la que ara calgui esmenar hauria de portar a “una reflexió amb majúscules” sobre el fet que “potser cal no anar amb tantes presses” a l’hora de legislar i que les lleis siguin “pensades i adaptades” a Andorra i que donin seguretat jurídica. 
La consellera del grup parlamentari socialdemòcrata, Susanna Vela, va destacar que van votar favorablement al nou text per “garantir la seguretat jurídica”, però també va apel·lar que “es facin els deures” i se segueixin les directrius per a la digitalització dels protocols i el seu accés.
Mentrestant, la consellera demòcrata Ester Molné va negar que per part de l’executiu hi hagi hagut una “manca de previsió” i també “negligència o imperícia”. El president del grup parlamentari de Ciutadans Compromesos, Carles Naudi, va destacar que calia impulsar aquesta modificació per evitar la situació de bloqueig que s’està donant, una visió que va compartir la consellera de Liberals d’Andorra, Eva López.
La mateixa unanimitat que es va donar amb la modificació de la Llei del notariat es va donar en la votació de la presa en consideració de la proposició de Llei qualificada de transparència i accés a la informació pública que ha impulsat la majoria. La voluntat d’aquesta llei se centra en tres vessants: l’obligació de la publicitat de la informació pública, el reconeixement del dret a l’accés d’aquesta informació i l’obligació dels càrrecs públics d’efectuar la declaració privada del patrimoni. Des de l’oposició, Vela va titllar com a “exercici d’hipocresia que el text es debati ara quan no hi ha transparència, per exemple, en la dotació dels crèdits tous. Trobem a faltar tot un seguit d’aspectes,  com ara que s’incentivi la participació ciutadana, elements d’un govern obert i recursos per a una major interacció entre administracions públiques i ciutadania i per la gestió de la documentació, entre d’altres”.
 
Conveni entre els Governs d’Andorra i Rússia
 
La sessió de Consell General, que es va celebrar com ja és habitual en aquesta situació de crisi sanitària amb restriccions pel que fa a la participació dels consellers i sense la presència dels mitjans de comunicació, va servir per votar el conveni entre els Governs d’Andorra i Rússia sobre les condicions de supressió de les formalitats de visat en els viatges mutus dels ciutadans dels dos països. Com va explicar la ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, els andorrans que viatgin a Rússia per turisme no hauran de tramitar el visat. “Es tracta d’un avantatge que és beneficiós”.
 
FOTO: TWITTER

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte