Diari digital d'Andorra Bondia
Martínez Benazet en una imatge d'arxiu.
Martínez Benazet en una imatge d'arxiu.

Aquest cap de setmana podrien començar les visites a Salita


Escrit per: 
M.S.C. / FOTO: Facundo Santana

A partir d’aquest cap de setmana podrien començar les visites dels familiars dels residents a Salita. Aquesta possibilitat depèn del resultat d’un exàmen que es durà a terme avui pel servei d’Epidemilogia. Segons va explicar el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, les inspeccions que s’han realitzat al geriàtric no han constatat cap incompliment de les mesures de protecció. La intenció d’aquest nou estudi és verificar si hi ha “alguna cosa que se’ns escapa” i que hagi permès l’entrada del virus que ha provocat el brot de coronavirus.
Serà en el cas que aquest exàmen no trobi cap aspecte a millorar que es permetrien les visites aquest cap de setmana, va dir el ministre, que va reiterar la dificultat per trobar l’entrada del virus.
Martínez Benazet va fer aquestes afirmacions arran d’una pregunta formulada per la consellera general socialdemòcrata Susanna Vela. La parlamentària del PS va insistir que més de la meitat de les defuncions per coronavirus s’han produít en persones residents en centres sociosanitaris i és per aquest motiu que va defensar la necessitat de destinar més recursos als geriàtrics i canviar el model cap a una atenció a la dependència menys centrada en la institucionalització i encaminada a potenciar la premanència al propi domicili. També va plantejar la imposició de sancions en cas d’incompliment de les mesures per part d’aquests centres i la necessitats de millorar els sous de les infermeres i auxiliars d’infermeria.
El ministre de Salut va destacar que s’han realitzat diferents inspeccions en les quals no s’han constatat irregularitats. També va recordar que s’estan realitzant cribatges amb proves TMA als residents. Martínez Benazet va destacar que del brot de Salita tot els casos són lleus, i la majoria asimptomàtics, al mateix temps que va remarcar que la darrera defunció va ser la d’un home de 95 anys amb diferents patologies i que estava en la fase final de la vida.
El ministre d’Afers Socials, Habitatge i Joventut, Víctor Filloy, va afegir al seu torn que el Govern treballa per reforçar el servei d’atenció domiciliària i avançar cap a un model menys centrat en la institució i més en la permanència al domicili.

Noves places a Afers Socials i cobertura de vacants a Treball

La pandèmia de coronavirus ha comportat un increment del volum del treball a diferents departaments de l’administració. És arran d’aquest fet que el Govern preveu la creació de nous llocs de treball, tot i que la prioritat és cobrir les necessitats amb empleats d’altres àrees quan això sigui possible i amb el desplegament del projecte de digitalització. Una àrea que es vol reforçar és la d’atenció a les persones i les famílies del departament d’Afers Socials, que és la que està més en contacte amb la ciutadania. La previsió és cobrir cinc places de treballadores socials, tres de les quals correspondrien a nous llocs de treball, i dues places de nova creació d’educadors socials. A banda, es preveu consolidar treballadors socials que ocupen places eventuals.
També per al departament de Treball es preveuen cobrir “algunes vacants” durant la segona meitat de l’any, tal i com estava previst però no s’ha contemplat la creació de nous llocs. Tan sols es farà ús dels plans de reestructuració dins de l’administració. De fet, per afrontar el gran volum de feina ocasionat arran de la implantació dels ERTOs, el departament de Treball ha comptat amb 14 persones addicionals, vuit de les quals continuaran treballant fins que finalitzin les mesures excepcionals.
Aquesta previsió no convenç els socialdemòcrates, que remarquen que Treball era un departament amb mancances de personal ja abans de l’esclat de la crisi. Uns assalariats que, segons va explicar la consellera general Judith Salazar, han fet deu i dotze hores diàries i treballat en caps de setmana, motiu pel qual va demanar la mateixa mesura que s’aplica per al personal sanitari en relació a les hores extres. El ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, va exposar, però, que tan sols està previst la recuperació de les hores extres però sense cap increment de la retribució d’aquestes. Gallardo va insistir que les característiques de les tasques que ha dut a terme el personal sanitari ha estat més dura que no pas el de la resta de departaments.

 

 

Salita
centre sociosanitari

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte