Diari digital d'Andorra Bondia
El ministre de Salut avisa que caminar fumant amb la mascareta abaixada pot posar en risc les persones del voltant.
El ministre de Salut avisa que caminar fumant amb la mascareta abaixada pot posar en risc les persones del voltant.
Joves caminen per l’eix comercial sense mascareta o amb aquesta sota la barbeta mentre mengen i beuen.
Joves caminen per l’eix comercial sense mascareta o amb aquesta sota la barbeta mentre mengen i beuen.

“Aquí no es pretén fer com a Galícia”


Escrit per: 
Redacció/Foto: Facundo Santana

“Aquí no es pretén fer com a Galícia. En absolut, això tingueu-ho clar. Simplement és que quan es porta la mascareta és difícil fumar. Allà on et creues amb persones no ho has de fer. Ara, si vols fumar et pots retirar en un racó, en un lloc que hi hagi distanciament i fumar. La intenció no és prohibir fumar.”

D’aquesta manera va intentar ahir aclarir el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, les informacions confuses i errònies d’alguns mitjans de comunicació que asseguraven que Salut prohibia fumar al carrer, iniciativa que sí que s’aplica a Galícia i que altres comunitats espanyoles com les Illes Canàries i Catalunya estan estudiant però que Andorra no té intenció de copiar.

I és que malgrat que el decret del 14-7-2020 pel qual s’adopten mesures excepcionals en el marc de la situació d’emergència sanitària causada pel coronavirus SARS-CoV-2 per minimitzar el risc de transmissió de la infecció estableix que l’ús de la mascareta és obligatori a la via pública, en espais tancats d’ús públic o en espais oberts, amb independència que s’hagi de mantenir una distància de seguretat mínima d’1,5 metres, és obvi que hi ha activitats, com ara menjar, beure o rascar-se, al marge naturalment de fumar, que no es poden portar a terme amb la mascareta posada. 

Amb tot, la pràctica d’alguna d’aquestes activitats, que ve es porten a terme sense cap problema a les terrasses dels establiments de restauració on ja hi ha les distàncies corresponents entre taula i taula, no eximeix l’obligació de complir amb el decret que, precisament ha estat modificat per l’executiu com recollia ahir mateix el BOPA, per tal de deixar clar que “l’incompliment d’aquestes mesures se sanciona d’acord amb la Llei general de sanitat.”

I és en aquest sentit que el ministre de Salut va advertir dimecres aquelles persones que caminen pel carrer amb la mascareta abaixada i fumant que podrien incórrer en un incompliment de les mesures fixades al decret pel qual podrien ser sancionades. L’advertiment de Martínez Benazet, que va demanar als fumadors que s’aturin a un lloc i que sense ningú al costat encenguin aleshores la seva cigarreta, podria servir per a aquells que caminen menjant, bevent o parlant pel mòbil sense mascareta.

Aquí no es pretén fer com a Galícia

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

los turistas que también lo cumplan ya que están exentos de todo como de pagar las multas de velocidad, por aparcamiento,por hacer giros indebidos cuando salen de los parking de al lado del illa etc. hacen lo que les da la gana como los ciclistas la ley es para todos y hay que cumplirla.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte