Diari digital d'Andorra Bondia

Aran formarà part de la vegueria de l’Alt Pirineu mentre no canviï la Constitució


Escrit per: 
Agències


El conseller de Governació de la Generalitat de Catalunya, Jordi Ausàs, va matisar al Parlament que la Vall d’Aran continuarà integrada a la vegueria de l’Alt Pirineu mentre l’Estat no s’avingui a modificar la Constitució per donar-li un tractament d’ens provincial.

 
Si el síndic d’Aran, Francesc Boya, va considerar que l’esmena del tripartit que obre la porta a la possibilitat que l’Aran quedi fora de la vegueria de l’Alt Pirineu respon a les aspiracions del territori, el conseller Ausàs va alertar que perquè el Consell General d’Aran assumeixi funcions de govern veguerial l’Estat s’haurà d’avenir a modificar la Constitució. 

L’esmena del tripartit a la llei de vegueries que va satisfer Boya i permet superar un dels obstacles de la llei –el rebuig de l’Aran‒ estableix que “quan l’ordenament jurídic estatal permeti que la Vall d’Aran quedi al marge de la institució provincial de govern i l’administració local, el Consell General exercirà llavors les funcions que aquesta llei atribueix als consells de vegueria i la Vall d’Aran quedarà fora de l’organització veguerial”.

No obstant, Ausàs va argumentar que els municipis han d’estar adscrits sempre –per imperatiu legal‒ a un àmbit provincial. D’aquesta manera, segons el conseller de Governació i Administracions Públiques, si per modificar els límits provincials per resituar alguns municipis n’hi ha prou amb una llei estatal, per crear noves províncies cal modificar directament la Constitució.
Mentrestant, l’Aran continuarà adscrita a la vegueria de l’Alt Pirineu. D’aquesta manera, i davant l’evident dificultat perquè els principals partits espanyols s’avinguin a modificar la Constitució, s’aigualeixen les potencialitats que Boya va atribuir a l’esmena que van pactar amb l’Aran les formacions que donen suport al Govern.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte