Diari digital d'Andorra Bondia

Arrenca a Brussel·les la negociació d’un acord d’associació amb la UE


Escrit per: 
Julià Rodríguez / Foto: SFGA

La negociació d’Andorra, juntament amb Mònaco i San Marino, amb la Unió Europea (UE) per assolir un acord d’associació es va iniciar ahir a Brussel·les. Aquesta primera reunió va tenir un caràcter tècnic, ja que només es va abordar el marc institucional que s’encarregarà de fer el seguiment de l’acord una vegada s’hagi firmat.
Tot i així, l’ambaixadora i cap de la missió a la UE, Eva Descarrega, va explicar que durant aquesta trobada inicial es va posar de nou de manifest “l’esperit de col·laboració de la UE”, que va confirmar la seva voluntat de tenir en compte les especificitats dels petits estats en aquesta negociació. La reunió va ser presidida pel Servei Europeu d’Acció Exterior (SEAE), representat pel cap negociador adjunt, Gianluca Grippa, que va presentar una proposta de calendari de treball per als propers mesos i va posar en relleu que l’objectiu del futur acord és ampliar el mercat interior (quatre llibertats, polítiques horitzontals i regles comunes) als tres petits estats. Igualment es va fer una proposta d’estructura del futur acord inspirada en l’Espai Econòmic Europeu (EEE) i en els principis fonamentals dels articles 2 i 8 del Tractat de la Unió Europea sobre els valors comuns de la UE i les relacions de bon veïnatge, així com la declaració número 3 relativa a les relacions específiques de proximitat amb els estats de petita dimensió territorial.
Les delegacions van poder fer ahir un primer intercanvi d’opinions sobre el marc institucional que gestionarà l’acord d’associació pel que fa a la implantació dinàmica i la interpretació del cabal comunitari. De moment ja hi ha convocada una propera trobada per al dia 22 de juny, també a Brussel·les, per continuar les converses. Segons va indicar Descarrega, aquest marc institucional serà similar per als tres petits estats, tot i que encara no està decidit si la UE acabarà firmant un sol acord conjunt amb els tres microestats o tres d’individuals.
Un cop definida “la part més abstracta” del futur acord, segons Descarrega, s’iniciarà el gruix de la negociació, en principi després de l’estiu. En aquesta fase s’abordarà la definició de l’acord pel que fa a la base del mercat únic: la lliure circulació de béns, serveis, capitals i persones. La cap de la delegació andorrana va explicar que el procés negociador es podria allargar dos o tres anys, tenint en compte la complexitat que també suposa haver de coordinar les agendes dels tres petits estats. La postura del Govern, segons va reiterar Descarrega, és que hi hagi un procés “transparent i participatiu” en relació a l’acord, de manera que es vagin definint amb els agents socials i econòmics les especificitats del país que s’han de mantenir i els possibles períodes transitoris que es demanaran a la UE.

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic