Diari digital d'Andorra Bondia
L’hemicicle de Casa de la Vall acull aquest migdia la sessió constitutiva del nou Consell General.
L’hemicicle de Casa de la Vall acull aquest migdia la sessió constitutiva del nou Consell General.

Arrenca la 8a legislatura, que tindrà per primer cop un dona com a síndica


Escrit per: 
Redacció/Foto: Jonathan Gil

La sessió constitutiva del nou Consell General, que tindrà lloc a l’hemicicle de Casa de la Vall, donarà aquest migdia el tret d’inici a la vuitena legislatura des de l’adopció de la Constitució, una legislatura ja d’entrada històrica perquè per primera vegada una dona esdevindrà síndica general. 

I és que les dues candidatures presentades per ocupar els càrrecs de síndic i subsíndic estan formades per dones. Així, i tal com ja s’havia anunciat, Demòcrates ha proposat la número 2 de la llista nacional, Roser Suñé, com a candidata a síndica general i la candidata número 1 de la llista parroquial de Canillo, Meritxell Palmitjavila, per aspirar al càrrec de subsíndica general.
Per la seva part, i després que no s’hagi assolit cap acord per tancar una composició de la Sindicatura plural, és a dir, amb la representació del màxim nombre de forces parlamentàries, des del Partit Socialdemòcrata s’ha proposat la candidatura de Rosa Gili com a síndica general i la de Judith Salazar com a subsíndica.
A més, i a diferència de Demòcrates, que ha renunciat a presentar cap candidat, els consellers electes del PS han presentat també la candidatura de  Susanna Vela per ocupar una de les dues secretaries de Sindicatura, càrrec que obtindrà segur, ja que únicament s’ha presentat una altra candidatura per ocupar un dels dos llocs de secretari de l’òrgan rector del Parlament, que és la del conseller general electe de Liberals d’Andorra Ferran Costa.
Precisament, la presentació de candidatures per optar a tres dels quatre llocs de Sindicatura per part del PS va sorprendre i enutjar Demòcrates, que considera que aquesta decisió va en sentit contrari del que havia expressat inicialment el mateix PS, que “en lloc d’aprofitar la mà estesa per constituir una Sindicatura plural ha concentrat els seus esforços durant les darreres setmanes per desbancar Demòcrates de les institucions, malgrat ser la formació amb vots i amb més escons”.
La formació, que va anunciar el vot favorable a la candidatura de Costa, va insistir que seguirà “esforçant-se amb totes i cadascuna de les formacions polítiques per obtenir no només els suports necessaris de cara a la investidura del cap de Govern, sinó també per implicar totes les formacions amb representació parlamentària en els grans reptes de futur que requereixen consensos amplis”.

CC anuncia el vot favorable a la candidatura de Suñé-Palmitjavila

Els dos consellers generals electes de Ciutadans Compromesos, Carles Naudi d’Areny-Plandolit i Raül Ferré, votaran favorablement a la candidatura de Roser Suñé i Meritxell Palmitjavila per als càrrecs de síndica i subsíndica respectivament, segons va anunciar la formació en un comunicat, en què va confirmar també el sí a la candidatura del conseller electe liberal Ferran Costa per ocupar una de les dues secretaries de Sindicatura. La decisió dels parlamentaris electes de CC arriba després que Demòcrates hagi estat l’única formació que ha acceptat la petició, feta a tots els grups apel·lant a la cortesia parlamentària, de cessió d’un conseller per poder constituir un grup parlamentari. Des de CC, que recorden que la creació d’un cinquè grup no comporta cap increment de la despesa pública, ja que la dotació destinada als grups és la mateixa, tot i que ara dividit entre cinc i no entre quatre, s’assegura que “la cessió de la signatura per la creació de grup parlamentari s’ha d’encabir dins de la dinàmica de la cortesia parlamentària i no té implicacions de vot ni de treball posterior”, ja que “és un pur formalisme per a la creació de grup i res més”. A més, la formació insisteix  que “vol ajudar a mantenir l’estabilitat política, econòmica i social al país”, i manté que l’acord de cara a la sessió constituent i posterior creació del grup “no té cap relació en la participació en la formació del Govern”. En aquest sentit, recorda que “CC sempre ha manifestat que es vol mantenir independent i per això cal sumar la creació del grup parlamentari a la futura transformació de la plataforma com a partit polític”.

arrenca
legislatura
dona
síndica

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte