Diari digital d'Andorra Bondia
Activitats financers, construcció i immobiliàries i activitats cientificotècniques conformen el 50% del PIB monegasc.
Activitats financers, construcció i immobiliàries i activitats cientificotècniques conformen el 50% del PIB monegasc.

Associació a canvi de superàvits i creixements del PIB del 5,5%


Escrit per: 
Redacció / Foto: Visit Monaco

Si des d’un punt de vista jurídic i institucional és incompatible un acord d’associació entre Mònaco i la Unió Europea, des d’un punt de vista econòmic seria un fracàs per al Principat. Així es desprèn si més no de les conclusions de l’estudi econòmic sobre les conseqüències d’un acord d’associació entre Mònaco i la UE encarregat pel Consell Nacional de Mònaco a PriceWaterhouseCoopers (PwC), que complementa l’estudi jurídic sobre la mateixa qüestió, presentat aquesta darrera setmana pel Consell Nacional monegasc, on s’apunta que la bona marxa econòmica del país estaria en un “seriós risc” en el cas que “fructifiquessin les negociacions amb la UE”.

En aquest sentit, l’estudi incideix en la bona salut de les finances de l’Estat, exemplificades en els superàvits pressupostaris d’entre 4 i 38 milions d’euros obtinguts els darrers deu anys, a excepció de l’exercici 2020 on l’impacte de la crisi sanitària per la pandèmia de la Covid va comportar un dèficit de 103 milions, així com l’increment mitjà del 4% del Fons de Reserva Constitucional, que l’any passat ascendia a més de 6.500 milions d’euros, i en la bona salut de l’economia amb un PIB de 7.300 milions, amb dades del 2021, i amb un creixement mitjà del 5,5% des de l’any 2012. Un PIB, a més, on tres sectors com són les activitats financeres, la construcció i sector immobiliari, a més de les activitats cientificotècniques, serveis administratius i auxiliars, que representen el 50%, resultarien fortament impactats per l’acord d’associació.

Així, en el cas de les activitats financeres, l’estudi preveu que anirien igual de bé mantenint l’statu quo actual però que, amb l’adopció de reglamentació suplementària i els costos d’aquesta que comportaria l’acord d’associació i tindrien un retrocés. Una frenada que viuria també el sector de la construcció amb la instal·lació d’empreses foranes i una baixada dels preus en un mercat molt competitiu, una situació idèntica a la que es viuria al sector immobiliari, on la rebaixa de preus aniria associada també a menys ingressos i comissions més baixes.

Finalment, l’estudi apunta que l’únic sector que continuaria igual seria el de les activitats industrials, un sector ja actualment en retrocés per les elevades càrregues del sòl, les dificultats logístiques per la manca de terreny i la reglamentació a seguir per comercialitzar amb la UE.

associació
PIB
superàvits
Mònaco
ue

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte