Diari digital d'Andorra Bondia
El titular d’Afers Socials, Habitatge i Joventut, Víctor Filloy, va acompanyar en la compareixença d’ahir el ministre portaveu, Eric Jover.
El titular d’Afers Socials, Habitatge i Joventut, Víctor Filloy, va acompanyar en la compareixença d’ahir el ministre portaveu, Eric Jover.

Atorgats 195.000 euros a 30 prestacions per desocupació


Escrit per: 
M.S. / Foto: SFGA

El ministeri d’Afers Socials, Habitatge i Joventut ha gestionat des de l’inici de la crisi sanitària de la Covid-19 fins a 30 prestacions per desocupació per un import global de 195.000 euros, segons va explicar el titular de la cartera, Víctor Filloy, que va revelar que en aquest període s’ha atès 493 famílies.

Filloy, que va comparèixer conjuntament amb el ministre portaveu per informar de les accions del seu ministeri davant la crisi sanitària provocada per la Covid-19, va precisar que bona part de les demandes d’aquestes famílies eren motivades per un comiat laboral. Així, el ministre va detallar que s’han concedit fins a 135 ajuts ocasionals per un import de gairebé 200.000, dels quals 119.954 ja s’han abonat, mentre que els 79.422 euros restants es pagaran aquest divendres. El ministre va concretar també que s’han atorgat 162 targetes de prepagament per atendre la cobertura de necessitats bàsiques per valor de 26.000 euros.

Pel que fa a infància, Filloy va revelar que des del servei corresponent s’han fet 184 trucades de seguiment a famílies i 190 a infants i adolescents, i s’han detectat quatre noves situacions de risc amb cinc infants o adolescents implicats. D’aquesta manera, tal com va detallar el ministre, s’han portat a terme dues intervencions urgents, una amb ingrés CRAE i posterior acolliment familiar i l’altra amb derivació a un centre terapèutic especialitzat fora del país. El ministre va recordar també que dels 52 infants i adolescents que es troben sota tutela de l’Estat es van detectar tres casos de coronavirus en joves de La Gavernera, que van ser aïllats en pisos amb els seus cuidadors durant el període preventiu de 14 dies.
Així mateix, des del departament també s’ha assistit i assessorat en 52 casos de pares separats que tenien dubtes sobre com procedir amb la custòdia durant els dies de confinament, i s’ha traslladat un dels casos a mediació familiar.

També en l’àmbit d’infància, però en aquest cas amb relació al permís retribuït per tenir cura dels fills que es preveia en la primera llei de mesures urgents per fer front a la crisi aprovada el 23 de març passat, Filloy va explicar que fins ara s’han rebut 27 sol·licitiuds, de les quals 8 ja s’han atorgat, 9 s’han desestimat en no complir els requisits, 4 es troben encara en la fase d’avaluació i en sis casos finalment el sol·licitant hi ha renunciat.

El ministre, que interpel·lat sobre les queixes pel retard en la concessió d’aquestes ajudes va recordar als afectats que tenen caràcter retroactiu i que per tant s’abonaran des del dia corresponent, va incidir que aquesta prestació va adreçada únicament a aquelles famílies en què els dos progenitors treballen en activitats obertes i no tenen ningú per fer-se càrrec dels fills.

Filloy es va referir també als canvis al reglament de les prestacions econòmiques dels serveis socials i sociosanitaris per tal de facilitar l’accés als ajuts al lloguer i a la prestació per desocupació involuntària, que ja van ser publicats dilluns al BOPA. El ministre va voler insistir que aquestes prestacions van destinades a aquelles persones que s’han vist afectades per la crisi de la Covid-19 i que per tant tindran únicament una durada de dos mesos o fins a 14 dies després que el Govern decreti la finalització de la crisi sanitària.

En el cas concret de la prestació per desocupació, el ministre va remarcar que s’hi poden acollir les persones que han perdut la feina a partir del 13 de març, els autònoms que han cessat la seva activitat per tancament definitiu de l’empresa també a partir del 13 de març, així com aquelles persones que van renunciar al seu lloc de treball per incorporar-se a un altre entre el 17 de febrer i el 14 de març i que no han pogut fer efectiva aquesta incorporació.

D’altra banda, el ministre, que va destacar també la tasca que s’està fent conjuntament amb els comuns i amb empreses privades i Càritas per atendre les necessitats dels temporers que es troben al país, va detallar que el registre de voluntaris compta amb 863 persones inscrites, 360 corresponents a Creu Roja i els 523 restants a la base de dades del Govern, dels quals n’hi ha “activats” 323. Precisament, en l’àmbit del voluntariat, Filloy va explicar que hi ha 70 temporers que s’han posat a disposició per poder col·laborar en l’operativa per a la realització del test d’anticossos a tota la població.

Els brots de Covid-19 al Cedre i Salita, fortuïts

Interpel·lats novament sobre com pot ser que la Covid-19 hagi afectat els centres sociosanitaris El Cedre i Salita i per contra no a d’altres equipaments com Clara Rabassa i Sant Vicenç d’Enclar, tant el ministre d’Afers Socials, Habitatge i Joventut, Víctor Filloy, com el de Salut, Joan Martínez Benazet, van insistir que les mesures i els protocols dissenyats per als centres d’aquestes característiques “s’han aplicat amb el mateix rigor” a tots ells. Així, Filloy i Benazet, que va recordar que tant al Cedre com a Salita l’origen dels brots podria estar en un dels professionals que hi treballen, que eren portadors del virus però que no presentaven cap símptoma, van defensar amb fermesa que “no s’ha detectat mancances que hagin provocat l’expansió del virus a cap de les residències”, i van atribuir els brots a una qüestió fortuïta.
Amb tot, i de la mateixa manera que ja s’està fent a d’altres països, Filloy va explicar que ja s’ha activat un equip per començar a “treballar en com hauria de ser el futur model” dels centres de dia i de les residències sociosanitàries, i va avançar que avui mateix hi haurà una primera reunió de la Comissió de Valoració Sociosanitària (Covas).

atorgats
195.000 euros
prestacions
30
desocupació

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte