Diari digital d'Andorra Bondia
Un moment de la sessió del Consell General d'aquest migdia.
Un moment de la sessió del Consell General d'aquest migdia.

Aval del Consell General a les sancions financeres a Rússia


Escrit per: 
M. S. / Foto: Consell General

Amb l’única abstenció de la consellera general no adscrita, Carine Montaner, el Consell General ha aprovat aquest migdia el projecte de llei d’aplicació de sancions internacionals, text que ha de fer possible fer efectives a Andorra les sancions financeres a Rússia proposades per la comunitat internacional, amb la intenció que el seu “impacte econòmic faci recapacitar els responsables i acabi amb una guerra injustificada”, tal com ha afirmat el titular de Finances, Eric Jover, en la defensa del text.

Montaner, que s'ha mostrat contrària a la guerra i ha lamentat la quantitat de conflictes armats que hi ha hagut sense respectar el dret internacional des de la Segona Guerra Mundial, ha justificat la seva abstenció apel·lant a la “neutralitat històrica” d’Andorra i al risc que pot comportar “menysprear i acorralar una potència nuclear com Rússia”. La parlamentària, que ha advertit de la capacitat armamentística de Rússia, que podria “destruir un país sencer com França”, ha remarcat que “prenent decisions com aquestes hem de ser conscients que hi ha un risc per al país i també els seus dirigents”, i fins i tot ha arribat a demanar “un pla de seguretat amb helicòpters”. I, citant el Manual Digest ha reclamat “prudència” i una “neutralitat que garanteixi la seguretat del poble andorrà i els seus dirigents”.

Jover, que ha incidit en la importància que  “una molt àmplia majoria doni suport al projecte de llei”, ha replicat Montaner assegurant que la seva definició de neutralitat “és inadequada”, ja que “la neutralitat no es pot fer defugint dels nostres principis que ens defineixen com a Estat”, uns principis que “pensem que no s’han de trair per prudència”.

En nom de les formacions que donen suport a l’executiu, el president del grup demòcrata, Carles Enseñat, que ha remarcat a Montaner que “Andorra ha estat neutral i ho continua sent”, ha destacat que amb aquesta llei “alcem la veu a favor de la pau, evadim qualsevol dubte sobre la nostra posició davant el conflicte, preservem el nostre compromís amb la comunitat internacional i amb l’adhesió d’Andorra als tractats que ens obliguen a respectar el dret internacional humanitari”.

Des de la bancada socialdemòcrata, la consellera general Susanna Vela ha recordat els compromisos internacionals del país i ha destacat que “Andorra no pot mirar cap a un altre costat”. Així mateix, ha demanat al Govern que se sumi també a d’altres mesures que es proposen, com pot ser l’exclusió de Rússia de diferents organismes internacionals, almenys mentre duri el conflicte, petició a la qual ha respost Jover recordant que el 25 de febrer passat, “amb el vot favorable d’Andorra”, el Consell d’Europa “va decidir suspendre la Federació Russa de la participació en l’organisme”.

Per la seva part, el president de Terceravia+Unió Laurediana+Independents, Josep Pintat, ha apel·lat també als valors que Andorra ha projectat a l’exterior com a país de pau i de respecte pels drets humans incidint en la necessitat “d’estar al costat d’aquests”. Així, Pintat ha recordat que en les Nacions Unides tots els estats “són iguals jurídicament i accepten les regles del joc”, i ha remarcat que “si i la unió de tots els estats va ser el camí en la lluita contra la pandèmia, aquest també és el camí per fer front els qui promouen la guerra”.

A més a més, el president de Terceravia ha estès novament la mà al Govern, ara per treballar conjuntament l’impacte econòmic i les conseqüències derivades del conflicte a Ucraïna, ja que considera que “toca plantejar aquestes qüestions seriosament” i que “no han de continuar per la via d’extrema urgència”.

En una intervenció posterior, el cap de Govern, Xavier Espot, ha “recollir el guant” de Pintat i s'ha mostrat disposat a col·laborar en l’anàlisi de possibles mesures per pal·liar els efectes negatius que es derivin d’aquesta crisi, uns efectes que s'ha mostrat convençut que, en el cas d’Andorra, “seran més sectorials i més limitats que en altres països”.

Condemna institucional

A l’inici de la sessió, la síndica general, Roser Suñé, ha llegit una declaració institucional per evidenciar que el Consell General “condemna i lamenta les accions bèl·liques iniciades per la Federació Russa contra la República d’Ucraïna i demana el seu cessament”, a la vegada que, davant les conseqüències del conflicte per a la població ucraïnesa, demana que “s’aturin les accions de guerra i es treballi per trobar una resolució pacífica al conflicte mitjançant  la via de la negociació”. També ha mostrat la “solidaritat” de la cambra amb les víctimes i ha demanat que “s’estableixin els corredors humanitaris necessaris per salvaguardar la població civil”, i ha expressat el “suport” a les ONG que treballen sobre el terreny.

Aval
Consell General
sancions
financeres
Rússia

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte