Diari digital d'Andorra Bondia

Baró diu que la reforma de la CASS es farà el 2012 hi hagi o no pacte d’Estat


Escrit per: 
Agències / Foto: SFGA

La reforma legislativa de la Llei de la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS) es farà al llarg de l’any vinent, tant si s’arriba a un pacte d’Estat com si no.

Així ho va afirmar el president del grup parlamentari demòcrata, Ladislau Baró, que va assegurar que la voluntat és poder arribar a un acord i que també han detectat la predisposició del grup socialdemòcrata. En la reunió mantinguda ahir entre el cap de Govern, Antoni Martí; la ministra de Salut i Benestar, Cristina Rodríguez, i els presidents i vicepresidents dels dos grups parlamentaris, es va facilitar la documentació necessària per fer l’anàlisi de la situació i es va acordar començar-hi a treballar a partir del mes de gener.
Aquesta primera reunió va servir per entregar la documentació pertinent als grups parlamentaris i per pactar un calendari de treball, que estableix que la primera trobada serà al gener, quan s’hagi estudiat la situació. A més, es va parlar d’intentar tenir bastant avançat el text de reforma de la llei cap al mes de juny perquè es pugui entrar a tràmit parlamentari cap al setembre. Així, la voluntat és que les reformes puguin entrar en vigor de cara al 2013, i per tant el proper pressupost ja podria reflectir algunes de les rebaixes que comporti la modificació de la normativa.
Aquest calendari s’ha pactat amb la “bona predisposició” de les dues parts, segons va informar Baró, que va afegir que faran “tots els esforços necessaris per aconseguir un pacte d’Estat”. Tot i així, si no fos possible arribar a aquest acord “mantindrem l’aposta pel calendari”, va dir Baró.
El president del grup parlamentari socialdemòcrata, Jaume Bartumeu, per la seva banda, va apuntar que no condicionaran el pacte a una mesura en especial però que cal que es posin d’acord en la base, i que si es tractés d’assumir “retallades per als usuaris però no es fes una revisió global de la situació” ells no hi participarien.
El punt que no convenç els socialdemòcrates són les recents reformes entrades a tràmit parlamentari pel Govern, ja que, segons apunta el president suplent del grup, Gerard Barcia, “ens hauria agradat que es presentessin amb el pacte d’Estat, perquè haurem de fer esmenes al text i no era l’inici que volíem”. Des del punt de vista de l’executiu, però, això no suposa cap problema, i el cap de Govern va assenyalar que això no condicionarà el pacte.

Campionat de responsabilitat
D’altra banda, el cap de Govern també va indicar que no es tracta “del campionat de les retallades”, com havia dit Bartumeu, sinó del “campionat de la responsabilitat col·lectiva”. A més, va aprofitar per recordar que les “retallades” es van aprovar per compensar la cobertura dels estudiants majors de 25 anys i dels aturats, i la rebaixa de cotització dels autònoms. Per tant, el dèficit de 40 milions d’euros continua vigent, però a banda assenyala que si es compta la darrera modificació aprovada per l’executiu per cobrir el cent per cent dels medicaments de malalties greus en atenció ambulatòria “la despesa augmenta”.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte