Diari digital d'Andorra Bondia
Naudi i Bartumeu en una roda de premsa anterior.
Naudi i Bartumeu en una roda de premsa anterior.

Bartumeu anuncia que no serà cap de llista d’SDP i proposa Josep Roig


Escrit per: 
M.S.C. / FOTO: J.G.

Jaume Bartumeu va anunciar ahir la decisió de no presentar-se com a cap de llista de Progressistes-SDP a les pròximes eleccions generals. El polític també va explicar que va proposar a l’executiva del partit l’actual conseller comunal lauredià Josep Roig com a candidat i dilluns mateix se li va formalitzar la petició. S’espera que Roig doni una resposta el 15 desembre. Bartumeu va remarcar que aquesta decisió l’ha pres després de múltiples converses amb persones de l’entorn, i especialment el conseller general Víctor Naudi. 

El president de la formació progressista va destacar que tot i que la situació en què es troba el país arran del “desgavell” originat pel govern d’Antoni Martí i les insistents peticions de persones i entitats, hi ha dos aspectes que l’han fet decantar per seguir en la vida política des de la segona fila. D’una banda va assenyalar les qüestions professionals i personals, que no li permeten oferir la “dedicació exclusiva” que avui “requereix” estar al Consell General. Per altra banda, hi ha la voluntat de demostrar que Progressistes-SDP “no sols és el partit de Jaume Bartumeu”, sinó que també compta amb gent jove i nova en la política. El que sí que va remarcar és la voluntat d’exercir de president del partit “a mitja jornada” per donar suport als candidats que es presentin. En el mateix sentit es va expressar Naudi, “candidat natural” de la formació. L’actual parlamentari va apuntar qüestions personals i professionals que dificulten poder-les “compaginar” amb l’activitat política. “Això no vol dir que deixi la política activa”, va declarar. Amb tot, ni Bartumeu ni Naudi van confirmar si formaran part de cap llista.
De Roig, Bartumeu en va dir que és una persona preparada, que ha tingut responsabilitats de govern i que ha demostrat al comú de Sant Julià de Lòria capacitat per controlar i impulsar accions executives. Roig “està més preparat que altres candidats que ja estan proclamats”, va remarcar, al mateix temps que es va mostrar confiat que acabi acceptant la proposta. 
Per altra banda, el partit està treballant en l’elaboració del programa electoral, que tindrà tres potes: l’Andorra progressista, l’Andorra social i l’Andorra europea. L’objectiu és “bastir ponts i no cavar trinxeres”, i donar resposta als problemes que no han estat resolts per Demòcrates per Andorra (DA) i que fan referència a la situació dels joves i la gent gran, les polítiques de gènere i als assalariats (va denunciar els salaris baixos i l’augment “desmesurat” dels preus de l’habitatge). Amb aquest projecte es vol “trencar la majoria” de DA i “ser a totes les propostes de diàleg per redreçar el país”. En tot cas, Bartumeu va indicar que SDP sap que no farà majoria.
Ara per ara s’està treballant per fer candidatures territorials a Escaldes-Engordany i Andorra la Vella i també hi ha reunions per presentar-se a Ordino i Encamp. A les tres parròquies restants (inclosa Sant Julià de Lòria, on es vol evitar una “ruptura” a Laurèdia en Comú), la formació no s’ha  plantejat fer candidatura. Els progressistes, però, no descarten donar suport a llistes de marca blanca o de redreçament, però van deixar clar que no treballen en aquest sentit. Al mateix temps es van mostrar convençuts que el pacte entre el Partit Socialdemòcrata i Liberals d’Andorra els afavorirà perquè “no l’entenen ni els mateixos que el van establir”.
De la seva banda, el cònsol major lauredià, Josep Miquel Vila, va indicar que “ens sabrà greu que [Roig] ens deixi” perquè “estic content amb la gent que estem al comú”, però va celebrar que se li hagi fet aquesta proposta. Per aquest motiu, en el cas que decideixi encapçalar la llista, li va desitjar “el millor encert possible” perquè “el seu encert serà l’encert del país”.

 

SDP
Josep Roig
Jaume Bartumeu
eleccions generals

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte