Diari digital d'Andorra Bondia

Bartumeu apel·la al sentit comú que ha trobat a faltar en aquesta legislatura


Escrit per: 
M. S. C.

El cap de Govern, Jaume Bartumeu, ha apel·lat al sentit comú que ha trobat a faltar en aquesta legislatura i al respecte pel sufragi universal en el marc de la recepció que ha ofert amb motiu del dia de la Constitució.

En aquest sentit, ha recordat que la situació política viscuda en els darrers dos anys ha impedit que el Partit Socialdemòcrata, amb catorze consellers generals, governés tal com ho va poder fer el Partit Liberal en l’anterior legislatura.
En el seu discurs, Bartumeu ha remarcat que el 18è aniversari representa la majoria d’edat de l’Estat de dret i ha destacat que el fet de dotar-se de la Carta Magna va ser un exercici de responsabilitat i anticipació. El cap de Govern també ha indicat que Andorra cada vegada té més presència internacional i més obertura econòmica a l’exterior. Tot i així, ha afirmat que cal repensar el país i que això implica corregir-ne els desequilibris. En aquest sentit, ha reiterat que “la Constitució té parts importants que no han estat desenvolupades” i ha afegit que “ara cal desenvolupar les lleis socials, que han quedat empantanegades”.
Bartumeu ha recordat que durant els darrers vint mesos el Govern ha fet el que ha calgut, al mateix temps que ha exposat que els grups conservadors van bloquejar la modificació de la normativa social i laboral, que per altra banda ja està enllestida. Altres aspectes assenyalats durant el seu parlament han estat la sortida de la llista grisa de l’OCDE, l’avaluació positiva per part del Moneyval i el Greco i el treball realitzat amb l’Organització Mundial de la Salut i l’Organització Mundial del Turisme. Finalment, ha tingut un reconeixement per a les persones de diferents orígens que han contribuït al creixement d’Andorra.
El candidat d’Andorra pel Canvi a les eleccions, Eusebi Nomen, ha destacat la majoria d’edat de la Constitució i ha remarcat la necessitat de desplegar el capítol 2. En el mateix sentit ha parlat la líder dels Verds, Isabel Lozano, que també ha indicat que “aquests darrers dos anys han estat perduts”. Finalment, el candidat de Demòcrates per Andorra, Antoni Martí, ha afirmat que la Constitució també es desplega escoltant els ciutadans i “no prenent decisions un de sol”. El polític també s'ha referit a les paraules del primer secretari del PS, Ferran Goya, que recordaven la posició contrària a l’aprovació de la Carta Magna que va adoptar Martí l’any 1993, dient que si l’eslògan dels socialdemòcrates és Ara futur “potser que deixin de mirar el passat”.

Vives demana unió per afrontar el moment actual

El copríncep episcopal, Joan-Enric Vives, ha celebrat la majoria d’edat de la Carta Magna. Vives ha apel·lat a l’esperança, al coratge i a la decisió per fer front al moment “decisiu” actual i ha indicat que les crisis (econòmiques, socials o polítiques) poden ser oportunitats de millora. Tot i així, diu que cal afrontar-les amb l’adhesió dels agents econòmics i socials. Vives ha demanat una àmplia participació en les properes eleccions per donar recolzament social, solidesa institucional i eficàcia a les polítiques que s’adoptin.

Expectació per visitar el Consell

La jornada de portes obertes a la nova seu del Consell General ha atret aquest dilluns un nombre elevat de ciutadans. La majoria han destacat l’amplitud i modernitat de les instal·lacions i han aprofitat per fer-se fotografies a les butaques de l’hemicicle, on s’asseuran els consellers. En general, els visitants s'han mostrat satisfets i impressionats pel nou edifici.

Compartir via

Comentaris: 3

Comentaris

qui té un "lack" molt gran de sentit comú es el propi sr bartomeu
El sr Bartumeu apel·la al sentit comú, potser el que caldria és que primer es trobés el seu.
En quant al suport, potser els anteriors tenien un do de gent i una capacitat per dialogar que el sr Bartumeu no disposa, ja que es creu en possessió de la Veritat Suprema.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte