Diari digital d'Andorra Bondia

Bartumeu avança que es començaran a signar convenis a partir de la setmana vinent i que el primer serà amb França


Escrit per: 
Redacció

El cap de Govern, Jaume Bartumeu, ha avançat que els primers convenis per adaptar-se als estàndards de l'OCDE es començaran a signar la setmana vinent i que el primer serà amb França.

Tot i així, no ha volgut concretar dates perquè 's'han d'ajustar agendes'. Bartumeu ha explicat que aquest dilluns al vespre es va reunir amb els representants dels dos coprínceps i que estan 'tots raonablement satisfets de com evoluciona la situació'. Aquests acords es podran signar gràcies a la llei d'intercanvi d'informació en matèria fiscal aprovada aquest dilluns pel Consell General.

En el decurs de la sessió del Consell en què es va aprovar aquesta llei, el president del grup parlamentari d'Andorra pel Canvi, Eusebi Nomen, va apuntar la possibilitat de recórrer al Tribunal Constitucional per comprovar la constitucionalitat del text. En aquest sentit, el seu company de partit, Òscar Encuentra, ha assenyalat que l'executiva d'ApC valorarà a partir d'aquest dimecres si cal portar la llei al TC.

Per la seva banda, Bartumeu ha assegurat que tant ell com el conseller de CR Ladislau Baró, que van ser ponents de la Constitució, estan 'en situació de rebre lliçons de constitucionalitat' sobre els textos que es debaten al Consell General, 'amb el respecte degut al Tribunal Constitucional que pot opinar diferent' sobre aquesta qüestió. Per la seva banda, el president del grup parlamentari de la Coalició Reformista, Joan Gabriel, ha criticat 'l'espectacle que es va produir al Consell General', perquè hi va haver 'una proposta de llei que el mateix proposant no defensa'. En aquest sentit, el líder reformista ha dit que el PS 'tenia obligació de no deixar un debat buit' i que 'no és a CR a qui li tocava defensar una llei en la qual ha participat en millorar'. Gabriel considera que aquesta falta de debat 'per la democràcia és un mal favor' i ha assenyalat que el seu grup està 'preocupat' perquè no veu on és 'el concert' que van pactar el PS i ApC. En aquesta línia, Encuentra ha dit que 'fa temps' que no veuen 'cap via' pel que fa al pacte, i que 'allò que se signa sembla que és relatiu'.

Tot i així, el conseller d'ApC ha afirmat que esperen que els 'vinguin a buscar'. Pel que fa al pressupost, Encuentra ha comentat que l'estudiaran 'de dalt a baix, punt per punt', i que miraran 'si és el que interessa per tirar endavant Andorra' i actuar 'en conseqüència'. En canvi, Gabriel ha asseverat que els consellers reformistes no poden 'votar el pressupost per molts factors', perquè 'difícilment' podran 'donar ni una abstenció' en un assumpte en què no han col•laborat, ja que 'és l'eina política d'expansió d'un grup parlamentari amb la seva representació que és al Govern' i el ministre de Finances no els ha fet saber 'en quins criteris es basen per fer un pressupost'. Malgrat la falta de concert que detecten tant des de CR com des d'ApC, Encuentra ha afirmat que l'estabilitat del Govern 'està garantida', cosa que es va veure 'claríssimament' en la sessió de consell de dilluns, ja que l'executiu té 'el suport de CR' i, per tant, '25 vots garanteixen una estabilitat'. Sobre aquest fet, el conseller d'ApC ha afegit que el seu grup es manté 'en ser una oposició responsable, basada en fets i qüestions tècniques'. 

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte