Diari digital d'Andorra Bondia

Bartumeu destaca que la visita d’avui de Sarkozy mostra les bones relacions


Escrit per: 
Redacció

Tot és a punt per a l’arribada del copríncep francès, Nicolas Sarkozy. Fa tretze anys que el país no rep la visita d’un copríncep francès, des del 1997, quan va venir l’aleshores president de la República Francesa, Jacques Chirac, i, per tant, l’expectació és màxima.

Des que es va conèixer l’agenda de l’estada de Sarkozy al país s’han succeït les declaracions, especialment centrades en el fet que es tractava d’una estada al país massa curta. En aquest sentit, diferents figures polítiques han expressat aquest sentiment. Alguns, com els cònsols d’Ordino, ja van anunciar la setmana passada la seva renúncia a assistir a la recepció oficial. Malgrat tot aquest seguit de declaracions, el país viurà avui un fet històric i que, tal com ha destacat el cap de Govern, Jaume Bartumeu, servirà per “visualitzar les bones relacions institucionals” que les autoritats del país tenen amb França i també per “esvair els dubtes sobre les confrontacions”, tal com ha conclós Bartumeu. A més a més, des del Govern consideren que aquesta visita serveix per “reforçar els lligams històrics que han mantingut Andorra i França”.

L’agenda
Segons l’agenda que hi ha prevista, Sarkozy farà la seva arribada al país amb helicòpter aterrant al camp del Consell cap a dos quarts de dotze del migdia, on serà rebut pel cap de Govern, Jaume Bartumeu i el subsíndic general, Esteve López. Des d’aquest punt es dirigirà en vehicle fins a la Casa de la Vall. És previst que hi arribi uns cinc minuts després del seu aterratge i serà rebut pel síndic general, Josep Dallarès, a l’arc dels jardins de la Casa de la Vall, per dirigir-se a la sala dels Passos Perduts on serà saludat pels presidents dels grups parlamentaris i pels cònsols. Posteriorment, és previst que el copríncep francès rebi la salutació del copríncep episcopal i que ambdós mantinguin una breu reunió al despatx oficial del síndic general. Cap a les dotze hi ha prevista la celebració d’una sessió de Consell General amb un discurs del síndic general i posteriorment un discurs del copríncep francès. A un quart d’un del migdia és previst que acabi aquesta breu sessió i, posteriorment, Sarkozy signarà el llibre d’or. Moments després, es farà la fotografia oficial a les escales exteriors de la Casa de la Vall.
Un cop acabats els actes a la Casa de la Vall la comitiva es desplaçarà fins a la plaça del Poble, on està programat que tant el cap de Govern com el copríncep francès pronunciïn discursos.
En acabar a aquest acte la comitiva s’adreçarà a dinar a un hotel d’Andorra la Vella i l’agenda preveu que Sarkozy marxi en helicòpter des del camp del Consell cap a dos quarts de tres de la tarda, donant així per conclosa la seva estada.

La seguretat
El secretari d’estat d’Interior, Bruno Bartolomé, ha destacat que el dispositiu especial que s’ha previst per a l’arribada de Sarkozy mobilitzarà uns 350 efectius entre agents de la policia, agents de circulació del Comú d’Andorra la Vella, bombers i membres del SUM. Bartolomé ha fet èmfasi en les afectacions que pot tenir sobre el trànsit el fet que es tallin els carrers pels quals circularà la comitiva, Prat de la Creu especialment, i per això va destacar que els ciutadans han de tenir en compte aquests talls. També ha posat de manifest que a la plaça del Poble, on tindrà lloc l’acte central de la visita, hi haurà quatre accessos habilitats, que seran els ascensors interiors del pàrquing, el vestíbul del Centre de Congressos, el carrer de la Vinyeta o l’aparcament Vinyes. En aquests punts hi haurà dos controls per assegurar la seguretat al recinte.
ressò mediàtic
L’esdeveniment ha aixecat també una gran expectació mediàtica i hi ha acreditats més de 70 periodistes, una vintena dels quals són d’Andorra, uns quaranta de França, i també n’hi ha de Catalunya i d’Espanya. De fet, també el diari francès L’Independant dedicava un article a la situació d’Andorra en motiu de la visita de Sarkozy.
Bartolomé ha remarcat que tot està enllestit perquè sigui “una jornada de festa i de trobada entre el copríncep i els ciutadans”.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte