Diari digital d'Andorra Bondia

Bartumeu diu que la relació amb la UE és fonamental per reactivar l’economia


Escrit per: 
Redacció


El cap de Govern, Jaume Bartumeu, va defensar ahir els passos que ha fet Andorra per passar “de l’excepcionalitat a la normalitat” en matèria financera i en les relacions amb Europa en el transcurs de la intervenció que va fer al fòrum Nueva Economía celebrat en un hotel de Madrid.

Bartumeu es va mostrar convençut que la relació estratègica amb la Unió Europea és fonamental per reactivar l’economia andorrana i va explicar la intenció d’impulsar un nou acord basat en l’article 7 bis del Tractat de Lisboa. Aquest article permet a la UE acords específics amb els països veïns i inclou una declaració que fixa que es tingui en compte la situació particular dels països de petita dimensió territorial que mantinguin amb la UE relacions específiques de proximitat.

Així mateix, Bartumeu va assegurar que els conceptes de “normalitat” i d’“acostament” amb Europa són la via per solucionar molts dels reptes que Andorra té plantejats. En aquest sentit, el cap de Govern va repassar tots els passos fets per aconseguir els disset convenis d’intercanvi d’informació en matèria fiscal, que han suposat “un canvi de paradigma en la manera de funcionar del país”, i va fer especial menció de l’acord amb Espanya, que entrarà en vigor el gener del 2011 i que permetrà que Andorra deixi de ser considerada per aquest país paradís fiscal.

No obstant, Bartumeu va ressaltar novament que la demanda d’informació fiscal ha de reunir una sèrie de requisits i condicions, i que no s’admet les anomenades “expedicions de pesca” ni tampoc les demandes genèriques de llistes de persones.
Bartumeu va explicar que amb aquests canvis s’està reforçant la credibilitat internacional del sector bancari andorrà i va qualificar de “vertadera revolució” que dos bancs estiguin treballant per entrar en el mercat financer espanyol. El cap de Govern també va afegir que la prioritat del sector financer andorrà és mantenir la seva connexió europea amb el sistema de compensació interbancària internacional. Bartumeu també va recordar que s’està reforçant l’actuació supervisora de l’Institut Nacional Andorrà de Finances (INAF) dotant-lo de més competències, que li permetin ampliar la seva col·laboració internacional en matèria de supervisió.

Després de la seva intervenció, Bartumeu, que va ser presentat per l’advocat i acadèmic de la Real Academia de las Ciencias Morales y Políticas Miguel Herrero y Rodríguez de Miñón, va participar en un col·loqui en què va respondre a diverses preguntes relacionades amb l’evolució econòmica i política d’Andorra.

Entre els assistents a l’acte hi havia una nombrosa presència del cos diplomàtic acreditat a Espanya i a Andorra, així com diversos representants dels ministeris d’Exteriors, Treball, Interior i Foment espanyols. També van seguir la intervenció del cap de Govern els diputats socialistes Meritxell Batet, Juan Gabriel Callejón, Félix Larrosa, Daniel Fernández i Jordi Pedret, i els senadors populars Manuel Fraga Iribarne i Javier Marqués López.

homenatge a Solé Tura
D’altra banda, el cap de Govern va assistir ahir a l’acte de constitució del Grup d’Amics i Amigues de Jordi Solé Tura, que es va celebrar al teatre Can Gomà de Mollet del Vallès. Abans de l’homenatge al polític català, mort el desembre del 2009, Bartumeu va visitar l’ajuntament de Mollet, on va ser rebut per l’alcalde de la localitat vallesana, Josep Monràs.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte