Diari digital d'Andorra Bondia

Bartumeu preveu esgotar el proper mandat amb dèficit zero


Escrit per: 
Redacció

El cap de la llista nacional socialdemòcrata, Jaume Bartumeu, va anunciar ahir que espera esgotar la propera legislatura havent aconseguit l’equilibri dels comptes de l’administració general.

No obstant això, Bartumeu va recordar que hi ha un “deute heretat” de prop de 1.000 milions d’euros, i va anunciar que el Govern té “pràcticament tancada” una operació de crèdit internacional similar a la de Crédit Agricole, previsiblement amb una entitat financera espanyola.
Bartumeu va apuntar ahir la proposta d’aconseguir el dèficit zero com a molt tard per a l’any 2015, després que el ministre en funcions d’Economia i Finances, Pere López, anunciés dilluns que el dèficit es va reduir l’any passat en un 50% respecte al 2009. En aquest sentit, el Govern va informar que el dèficit del passat exercici es va situar en 52,97 milions com a conseqüència d’un increment del 12% dels ingressos corrents, amb un total de 303,96 milions d’euros, i un augment del 5,90% en les despeses de funcionament, que es van situar en 222,91 milions.
“Com més aviat aconseguim un pressupost en equilibri, abans ens en sortirem per cobrir el deute històric”, va apuntar el candidat socialdemòcrata durant l’esmorzar setmanal amb la premsa, en què va admetre que l’exercici 2012, coincidint amb l’aplicació de la reforma tributària, “hi pot haver un dèficit que no es correspongui amb la realitat, pel trànsit d’un impost a un altre”.  
Bartumeu també va afirmar que el PS seguirà apostant per la diversificació del crèdit i va avançar que estaria pràcticament enllestida una segona operació de crèdit internacional, si bé no s’ha tancat per no fer-ne una “bandera de batalla electoral”. No obstant això, Bartumeu va recordar que “el deute el tindrem igual, i l’haurem de gestionar”.
D’altra banda, el candidat socialdemòcrata va apuntar la possibilitat que el Consell d’Afers Econòmics i Financers de la Unió Europea (Ecofin) demani al Principat la signatura d’un acord antifrau que inclogui l’intercanvi automàtic de dades fiscals, juntament amb San Marino, Mònaco i Suïssa. Bartumeu, que es va referir d’aquesta manera a les manifestacions del candidat d’Andorra pel Canvi sobre l’entrada en vigor el 2014 d’una directiva que implicaria aquest intercanvi de dades automàtic, va apuntar que la demanda de l’Ecofin podria arribar abans d’aquesta data i va afegir que es podria escudar en la posició de Luxemburg i Àustria, que de moment no estan disposats a acceptar l’acord. Finalment, el candidat socialdemòcrata va concloure que el que realment fa perillar el secret bancari són “declaracions tremendistes que generen alarmisme i incertesa”.

Reunió amb la CEA
El candidat a la reelecció a cap de Govern pel PS, Jaume Bartumeu, també es va reunir ahir al matí amb representants de la Confederació Empresarial Andorrana (CEA), que li van manifestar la seva preocupació “per la poca celeritat que tenen alguns departaments de l’administració a l’hora de tramitar algunes sol·licituds”, segons va informar Bartumeu. Durant la reunió, la branca de joves empresaris va preguntar al candidat sobre diverses qüestions de l’actualitat econòmica, com la voluntat socialdemòcrata de reduir la cotització dels autònoms a la CASS i l’abast de la modificació de la inversió estrangera.

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

aixó = subida drástica d'impostos...prepareu-vos!!!

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte