Diari digital d'Andorra Bondia
El president de Progressistes-SDP, en la intervenció d'aquest matí davant de l'assemblea general del partit.
El president de Progressistes-SDP, en la intervenció d'aquest matí davant de l'assemblea general del partit.

Bartumeu revela que l'executiu el va temptejar per negociar un ajut econòmic de França


Escrit per: 
Redacció / Foto: Progressistes-SDP

De vegades, pot saltar la sorpresa fins i tot en els contextos més previsibles. En la intervenció del president d'un partit davant de l'assemblea general. I posem que parlem de Jaume Bartumeu i de Progressistes-SDP, que la celebraven aquest matí a la seu de la formació. Doncs bé, Bartumeu ha revelat una "missió" que elements de l'executiu li van fer arribar de forma informal, que delataria una certa desesperació per part del Govern de Xavier Espot per trobar vies alternatives de finançament, i que va ser finalment descartada pels que segons Bartumeu són els que "realment manen" a l'exeutiu. El president de SDP ho ha explicat així: "A finals d’abril, m’arribà una proposta. Es volia explorar la possibilitat que el cap de Govern m’encomanés una missió per buscar la col·laboració de l’Elysée en l’articulació d’un equip econòmic que ajudés Andorra a bastir un pla de revifament. Després de diverses converses indirectes, a primers de maig, el cap de Govern, presoner dels que manen realment a Govern -Jordi Gallardo i, per delegació de Jordi Cinca, el ministre Jover- va desestimar aquella possibilitat. Això sí, sense molestar-se a dir res."

Bartumeu ha admès per començar els encerts que al seu entendre a tingut l'executiu a l'hora de gestionar la pandèmia. Amb llums i ombres: "Hi ha hagut, especialment als inicis, molts dubtes, molt tempteig i nombroses contradiccions. Com arreu. Hi ha hagut, també, moltes dissimulacions en relació als tests i les mascaretes. Hi ha hagut un munt de derives i desviaments burocràtics. Però també hi ha hagut sobretot una mobilització mai vista del personal sanitari i dels serveis públics. També hem vist molts actes de solidaritat i de sacrifici, d’abnegació, en la societat. El confinament, una decisió immensa i sense precedents, ha estat eficaç. I els comuns han jugat molt bé el seu paper, fins i tot molt millor que l’administració general, embossada de saberuts dissenyadors de protocols allunyats de la realitat del carrer i dels problemes de les famílies. Les decisions econòmiques i socials van ser immediates, ambicioses i força assenyades. El sistema de suspensió temporal dels contractes de treball i de reducció horària es va posar raonablement bé en marxa, tot i que, al capdavall, hi ha hagut un embús preocupant en les tramitacions i un cert desgavell en els criteris d’aplicació. S’ha vist així que no és el mateix fer rodes de premsa repetitives que gestionar eficaçment la crisi."

Però al costat d'això, i pel que fa a les expectatives de recuperació en aquesta etapa post-pandèmia, el president de SDP ha articulat un discurs quasi apocalíptic: "Els problemes no han fet més que començar. És ben evident que en matèria econòmica i social, el segon semestre serà molt i molt difícil i que caldrà ben bé dos anys per poder sortir de la crisi. L’atur creix un 41% i 1.741 persones demanen feina. Davant d’una situació desconeguda una cosa és tornar a obrir portes i una altra és aguantar, continuar i arribar al setembre per veure si encara hi ha múscul financer per acostar-se a final d’any."

Les seves previsions no són millors pel que fa al curt termini: "L’informe de l’OCDE del 10 de juny és molt pessimista. Es preveu un estiu amb molt poc turisme. I amb la reactivació del consum intern, que també és dubtós a causa de la patacada rebuda per les economies familiars, no n’hi haurà pas prou per assegurar el futur de molts negocis que viuen dels visitants de fora. Mentrestant, el Consell General no hi és. Fa dos mesos, dos, que estan enfeinats a regatejar el percentatge de rebaixa del sou per sis mesos!"

A l'hora de repartir culpes, no és l'executiu l'únic que en surt mal parat: "el Consell General no hi és. Fa dos mesos, dos, que estan enfeinats a regatejar el percentatge de rebaixa del sou per sis mesos! Hem de tocar de peus a terra. I quan ho fem, veurem que no estem en situació de jugar al pati dels grans. No podem. Estem governats per algunes persones que estan convençudes que són l’elit del país. Tenen un sentiment de superioritat que els fa creure que poden tirar pel dret, perquè tothom els riu les gràcies! Són com nens petits jugant en un txiquiparc."

Bartumeu ha qualificat d'"aprenents" els membres de l'executiu, i ha conclós que el sistema institucional "grinyola": "Grinyola en l’àmbit del respecte a la llei i a l’estat de dret quan el cap de Govern signa el 2 de juny un conveni secret amb un exnotari, acceptant una presumpta donació o cessió d’uns arxius notarials que l’exnotari mai no podia cedir –i en conseqüència, mai el cap de Govern en podia acceptar la donació– perquè la Llei del notariat ja va establir que els protocols dels notaris pertanyen a l’Estat.  Grinyola en el respecte als principis constitucionals, que demanen preservar i enfortir unes relacions harmòniques d’Andorra amb els països veïns, quan el ministeri d’Exteriors rep amb els braços oberts i la boca tancada la proposta de Turquia de finançar l’aeroport forassenyat que la Cambra de Comerç voldria construir al Grau Roig i al Pla de les Pedres. Proposta a la qual s’assenteix quan, la mateixa setmana, és públic i notori que França, el president de la qual és també Copríncep d’Andorra, es troba enfrontada amb Turquia en un conflicte bèl·lic a Líbia. Grinyola quan es comprova que els grups parlamentaris porten setmanes regatejant, en discussions que semblen les d’un mercat de venedors de catifes, una ridícula rebaixa del seu sou públic. Rebaixa que volen a més limitar a un període de sis mesos. I quan es descobreix que el president del grup parlamentari liberal s’havia generosament atribuït un enorme complement del sou base de gairebé 4.000 euros pretenen que tenia dedicació exclusiva al seu càrrec! Un president que, per intentar defensar-se vol justificar l’abús –sí, abús– encenent el ventilador i acusant als socialistes, amb els quals insisteixo que van anar de bracet a les eleccions, de ser “pitjors” que ells! I els del PS dient el dimecres que el fiscal intervingui d’ofici!"

La conclusió només podia ser una: demolidora. "Una vergonya tot plegat! Però què s’han cregut, uns i altres! És impossible no preguntar-s’ho seriosament: On anem? Per què i per a què? Amb qui anem? Quins mèrits té el guia? Quines garanties democràtiques ofereix?  De moment, ens han portat una desigualtat desfermada, el culte al diner, cobdícia i corrupció, liquidació de l’estat del benestar, retallades i mentides i la degradació institucional. Per això és important que fem sentir la nostra veu, que donem la nostra opinió públicament i que ens posem a treballar en un pla de redreçament i progrés de l’economia i de defensa de les institucions"

Andorra
coronavirus
Covid-19
SDP
progressistes
Bartumeu

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte