Diari digital d'Andorra Bondia

Bartumeu s’asseurà amb els tres grups per assolir un “acord polític nacional”


Escrit per: 
M.M.


El cap de Govern, Jaume Bartumeu, es trobarà dimecres amb els presidents des tres grups parlamentaris amb l’objectiu d’arribar a un acord nacional sobre els grans temes d’Estat que garanteixi l’estabilitat de la legislatura.

 El màxim responsable de l’executiu va assegurar que assistirà a la reunió “sense condicions prèvies” i es va mostrar obert a analitzar la formació d’un Govern d’unitat si els seus interlocutors ho demanen. En aquest sentit, Bartumeu va sostenir: “Estarem disposats a ampliar el Govern si hi ha un acord polític que ho permeti.”
Bartumeu va comparèixer ahir públicament per explicar els últims contactes mantinguts amb els grups parlamentaris, que segons el cap de Govern “confirmen el que es va anunciar al Consell el 29 de desembre: que hem iniciat una etapa de diàleg en positiu”. Així mateix, va explicar la proposta feta als tres grups per aconseguir un “gran acord nacional” que “assenyali les fites cabdals que haurien de conduir els treballs legislatius del Consell General i la tasca del Govern durant aquesta legislatura”.
Pel que fa a les possibles fórmules per arribar al pacte, Bartumeu va apuntar que Andorra “no necessita un Govern d’unitat nacional, però si ho consideren així, ho analitzarem”. Finalment, en relació amb les manifestacions de diversos polítics socialdemòcrates sobre la possibilitat que s’hagin d’avançar les eleccions si no passen els pressupostos, el cap de l’executiu va opinar que “cadascú és lliure de demanar-les, però ara el país no està per eleccions, sinó per exercicis de responsabilitat”.


Reaccions de l’oposició

El president del grup parlamentari d’Andorra pel Canvi (ApC), Eusebi Nomen, va celebrar que el cap de l’executiu hagi sortit “de la posició de tancament” en mostrar-se disposat a fer realitat un acord entre totes les forces polítiques, tot i que ha avisat que el seu grup no vol “cap pacte de repartiment de poder”, ja que no volen que regali cadires ni ministeris, sinó que aporti solucions. En aquest sentit, Nomen va dir que el que volen és que Bartumeu aclareixi “què és el que vol fer”, és a dir, que agafi un compromís públic sobre la formulació de la base del pacte d’Estat. Finalment, Nomen va apuntar que la posició de Bartumeu posa de manifest que “l’has de portar fins al límit perquè arribi a consensos”.
Per la seva banda, el president del grup parlamentari reformista, Joan Gabriel, es va mostrar satisfet per la voluntat del cap de Govern de treballar per arribar a un pacte d’Estat, ja que és la posició que el grup “sempre ha defensat”. Per Gabriel, el pacte d’Estat significa “posar sobre la taula el que ens uneix, el full de ruta”, i la segona fase ha de ser la creació d’un Govern d’unitat. En aquest sentit, el reformista va sostenir que el Govern d’unitat ha de ser sempre conseqüència del pacte d’Estat, ja que “no guanyaríem res canviant el nom dels ministres i continuant fent el mateix”.
Així mateix, el líder reformista va matisar que aquest acord no ha d’influenciar el vot que donaran al pressupost, ja que són dues coses diferents, i va reiterar que “el pressupost no té les eines suficients per a la recuperació econòmica ni per a la garantia dels llocs de treball”.

Rosa Ferrer es mostra partidària d’avançar
les eleccions si no hi ha pressupost
La cònsol major d’Andorra la Vella, Rosa Ferrer, va afirmar ahir que està “més en la línia” de les declaracions que en els darrers dies han fet el síndic general, Josep Dallerès, i el subsíndic, Esteve López, sobre una convocatòria electoral avançada en cas que no s’aprovin els pressupostos. Ferrer va dir que es fa difícil aguantar un any amb dotzenes parts. La cònsol major de la capital va fer aquestes declaracions en el programa radiofònic El matinari, d’ADRàdio.
Ferrer va justificar el seu posicionament dient que “funcionar amb dotzenes parts és molt complicat en la situació econòmica en què estem”, ja que en no disposar de tot el pressupost des del principi de l’any és possible que determinats pagaments s’hagin d’anar posposant i els proveïdors tampoc estan passant un bon moment per fer aquest ajornament a l’hora de cobrar.
Respecte de les declaracions de López, la cònsol de la capital va dir que “és cert que costa generar il·lusió perquè la situació econòmica en què estem és molt difícil poder fer grans coses perquè es puguin materialitzar”. Malgrat tot, Ferrer va afegir  que són els grups parlamentaris de PS, CR i ApC els qui “tenen molta més informació, tenen molts més elements d’informació que jo no tinc, i qualsevol decisió que adoptin serà la correcta”.

Castellet serà substituït per Marticella a finals de mes
El cap de Govern, Jaume Bartumeu, es va reunir ahir amb l’actual director general d’RTVASA, Enric Castellet. Durant la trobada, Bartumeu va notificar a Castellet el seu cessament de forma oficial i el seu relleu en el càrrec per Jordi Marticella a finals d’aquest mes. Castellet va confirmar que durant la reunió Bartumeu li va notificar oficialment el seu cessament. Castellet va assegurar que “quan van entrar [al Govern] els socialdemòcrates, ja vam quedar amb Bartumeu que quan hagués d’arribar el moment del relleu es faria amb normalitat”. Dilluns es farà oficial, tant el cessament de Castellet com el nom del seu substitut, i serà efectiu a finals de mes. Per assegurar “un traspàs de poders normal i distès”, Castellet té previst trobar-se amb el nou director a mitjans de mes. Ara quedarà per saber com es resol el contracte del director executiu, Joan Besson, que seria substituït per Francesc Ruano.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte