Diari digital d'Andorra Bondia
Bèlgica, partidària d’un període transitori “molt llarg” per al tabac
Bèlgica, partidària d’un període transitori “molt llarg” per al tabac

Bèlgica, partidària d’un període transitori “molt llarg” per al tabac


Escrit per: 
M.S.C. / Foto: Jonathan Gil

El vice-primer ministre i ministre d’Afers Exteriors i Europeus de Bèlgica, Didier Reynders, va defensar ahir que cal permetre un període transitori “molt llarg” per al tabac, per tal que Andorra pugui avançar cap a un altre model econòmic. Reynders ho va exposar en la primera visita que un ministre belga fa al Principat, en la qual va traslladar el suport a les negociacions amb la Unió Europea (UE) assegurant que “Bèlgica farà tot el possible perquè no siguin aquests elements els que bloquegin l’acord d’associació”. Així, va remarcar que la política agrària comuna és una matèria en què hi ha períodes de transició molt llargs i va afegir que ara “cal fer comprendre a molts països europeus que aquests períodes són necessaris”. Reynders va argumentar que si no es fa així no es podrà canviar l’statu quo, un statu quo que “no és bo per a ningú”. 
Per això es va mostrar convençut que val més deixar temps per a la transformació d’una economia, que no pas mantenir la situació actual, i va concloure que Bèlgica intentarà ajudar a definir períodes suficientment llargs per a Andorra i treballarà per convèncer sobre aquesta qüestió els dos Estats veïns. En tot aquest procés, va dir, hi ha esforços a fer en la definició correcta d’aquesta transició, tant per part del Principat com del costat europeu, en particular, Espanya i França. “És complicat, però hi hem de poder arribar. El Principat ha de poder-se inscriure en l’anadura de la Unió Europea i el mercat interior”, va remarcar.
Quant a la lliure circulació de persones, el ministre d’Exteriors belga va exposar que, d’una banda, cal respectar el principi del mercat interior i les quatre llibertats en matèria de lliure circulació, no només de capitals, béns i serveis, sinó també de  persones. Amb tot, va recordar que hi ha un volum important d’europeus que són residents a Andorra i, per tant, hi ha una “tradició de presència europea molt forta”. Davant d’això, considera que “no és impossible definir com s’aplicaran les regles de la lliure circulació”. De fet, Reynders va afirmar tenir la sensació que serà en l’àmbit econòmic on la discussió serà més difícil.
En la reunió d’ahir amb la ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, també es va tractar del conveni de no doble imposició que estan negociant els dos països i que es preveu tancar aquest any. Això ha de permetre reforçar la cooperació econòmica, també en l’àmbit turístic. Reynders va explicar que s’analitzarà la possibilitat de reforçar la presència de visitants d’aquest país a través d’inversions i ajudar en la transposició de tot el cabal comunitari (sobretot amb relació al mercat interior, perquè en l’àmbit monetari ja està fet). 
Per altra banda, el ministre belga va agrair el suport d’Andorra a la candidatura de Bèlgica al consell de seguretat de l’ONU i en altres mesures que es proposaran a l’escena internacional.

Puigdemont
Reynders també es va referir al paper de Bèlgica amb el president català, Carles Puigdemont. Considera que, quan hi hagi una majoria formada al parlament que designi un president, serà el moment per Bèlgica d’expressar-se, ja que si l’electorat ha demanat l’autonomia de Catalunya aquest país no ha d’intervenir en la decisió.

Bèlgica
període
transitori
molt llarg
tabac
partidària

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte