Diari digital d'Andorra Bondia
Un moment de la presentació de l’esborrany de la llei a la presidenta d’Acció Feminista, Antònia Escoda, aquest dimarts.
Un moment de la presentació de l’esborrany de la llei a la presidenta d’Acció Feminista, Antònia Escoda, aquest dimarts.

Beneficis fiscals per a les empreses que fomentin la igualtat, a discreció


Escrit per: 
Mireia Suero Comellas / FOTO: SFGA

Les empreses que promoguin la igualtat entre els homes i dones que formen part de les seves plantilles podrien obtenir beneficis fiscals i punts que els situarien en una millor posició en els concursos públics. Aquest és un dels aspectes recollits en l’esborrany del projecte de llei per a la igualtat efectiva entre dones i homes, encaminada a combatre la discriminació per raó de sexe. El text, però, no estableix cap obligatorietat en aquest sentit. És a dir, que les administracions podran aplicar aquest criteri quan ho considerin. El que sí que queda clar és que es denegaran les subvencions públiques a les empreses o entitats que hagin estat sancionades per discriminació per raó de sexe els tres anys anteriors.

Per altra banda, el text preveu el dret de les persones assalariades a la conciliació de la vida familiar i laboral, garantint la possibilitat de sol·licitar un canvi d’horari o accedir a formes “flexibles” de treball, com ara l’horari flexible o el treball a distància, per a tenir cura de fills menors de 12 anys o de 18 en cas de discapacitat o malaltia greu o per atendre familiars dependents. Així mateix, i perquè el Govern pugui recollir dades, les empreses estaran obligades a realitzar un registre anual de bretxa professional de gènere, que hauran de traslladar al registre públic que es crearà. També les companyies de més de 50 persones treballadores hauran d’aprovar plans d’igualtat, que caldrà negociar amb la representació del personal en el cas que existeixi. A més, el text recull que les empreses hauran de tenir codis de conducta contra l’assetjament sexual i per raó de sexe i organitzar sessions de formació a la plantilla, incloent-hi la direcció.

També en la Funció Pública es preveuen accions per assegurar la no-discriminació, incloses les mesures d’acció positiva en favor de les dones per accedir a llocs de treball en què estiguin subrepresentades. A banda, en el cas de la policia i l’administració de Justícia es preveu formar el personal en igualtat de tracte i no-discriminació, i en els càrrecs directius i òrgans col·legiats de l’Administració, els organismes vinculats i les entitats que rebin ajuts públics atendran el principi de composició equilibrada de dones i homes (no s’obliga que cada sexe representi el 50%, sinó que s’indica que cap d’ells no pot suposar menys del 40%), excepte “per raons objectives degudament motivades”. Quant als consells d’administració de les societats mercantils, s’exposa que “procuraran” un equilibri entre consellers i conselleres independents.

Pel que fa a l’elaboració de les candidatures per a les eleccions generals i comunals, hauran de tenir una composició equilibrada entre dones i homes i en el conjunt de la llista cadascun dels sexes haurà de suposar com a mínim el 40%.

El text també fa referència a l’àmbit de la cultura (les administracions hauran de promoure una presència equilibrada en l’oferta artística i cultural i en els òrgans consultius i de decisió) i de l’esport (amb l’emissió en els mitjans de comunicació d’activitats esportives femenines, entre d’altres aspectes). Així mateix s’indica que els mitjans de comunicació han de potenciar la presència de dones en els seus continguts i transmetre una imatge igualitària d’aquestes. Es fa èmfasi en l’àmbit de l’educació i es garanteix l’atenció integral de la salut sexual i reproductiva, deixant fora el dret a l’avortament. A l’últim, es crea l’Institut Andorrà de les Dones.

La llei preveu un règim sancionador, amb multes d’entre 500 i 24.000 euros i també la prohibició de rebre ajuts o de contractar amb l’Administració i els ens públics durant cert temps.
L’esborrany s’ha sotmès a les aportacions de les entitats feministes i l’objectiu és que pugui entrar a tràmit parlamentari abans de Nadal, ha dit el secretari d’Estat Igualtat i Participació Ciutadana, Marc Pons.

 

llei per a la igualtat efectiva entre dones i homes
igualtat
llei

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte