Diari digital d'Andorra Bondia
Josep Lluís Donsión i Jaume Bartumeu en una compareixença anterior.
Josep Lluís Donsión i Jaume Bartumeu en una compareixença anterior.

Bona sintonia d’SDP i DA de cara a fer una “llista àmplia” a Sant Julià


Escrit per: 
M.S. / Foto: Jonathan Gil

Progressistes-SDP ha mantingut converses amb Demòcrates de cara a la configuració d’una “plataforma àmplia” a Sant Julià de Lòria de cara a les eleccions comunals del 15 de desembre vinent, unes converses que “han anat bé”, segons va assegurar ahir el conseller lauredià de la formació, Josep Lluís Donsión, que va afirmar que “estem en sintonia amb un projecte que és bastant social”.
Donsión, que va deixar clar que només “ens hem reunit amb DA i no amb UL ni la plataforma que impulsa el cònsol Josep Miquel Vila”, va explicar que la intenció és fer “una candidatura única” que pugui englobar Demòcrates, Progressistes-SDP, Desperta Laurèdia i Partit Socialdemòcrata, ara per ara encara sense nom, que s’ha d’acabar de concretar en una pròxima reunió amb presència de totes les forces, ja que fins ara “s’ha parlat de forma separada”.
Pel que fa a la situació i moviments que s’estan fent a la resta de parròquies, el president de la formació, Jaume Bartumeu, que va destacar que “anem avançant en converses per participar en acords amplis”, va explicar que demà hi ha prevista una reunió de la comissió de política nacional on “analitzarem l’estat de les negociacions” a Andorra la Vella, Ordino i Sant Julià, així com l’inici de converses, “que no negociació”, que hi ha hagut a Encamp i a Escaldes-Engordany.
Quant a les crítiques de l’exsecretari d’organització de la formació, Joan-Marc Miralles, per la possibilitat d’assolir pactes amb Demòcrates, Bartumeu va destacar que “el nostre és un partit democràtic i les persones són lliures d’expressar la seva opinió”, si bé va apuntar que “a vegades hi ha contradiccions entre el que es vota a les assemblees i el que es diu públicament”. Per la seva part, Donsión va ser una mica més contundent i va recordar que Miralles és un afiliat de la capital i que no “hauria d’opinar de Sant Julià de Lòria perquè no en coneix l’entremat”.
D’altra banda, Bartumeu es va posicionar també amb relació a la sentència del Tribunal Suprem espanyol i la condemna als membres del govern català i els líders de les entitats independentistes a penes d’entre 9 i 13 anys de presó, i ho va voler fer des dels àmbits “jurídic, polític i humanitari”. Així, en el cas del primer, el líder progressista, que va recordar que tot i ser ferma la sentència es pot recórrer al Tribunal Constitucional espanyol i al Tribunal de Drets Humans, va considerar que ha quedat evidenciat que “el període de presó provisional és discutible i excessiu”.
Quant al vessant més polític, Bartumeu, que va mostrar la preocupació de la formació perquè “es busquen escenaris de confrontació que no beneficien ningú”, va destacar que la situació derivada de la sentència hauria de portar l’“oportunitat” perquè la política recuperés el seu paper en la relació entre Catalunya i Espanya. Així mateix, i citant un anàlisia feta per l’expresident de la Generalitat José Montilla, Bartumeu va dir que a Catalunya hi ha un malestar “basat en l’existència de problemes del seu autogovern” i que la societat espanyola “hauria de ser conscient” que part d’aquests problemes “haurien de tenir solucions polítiques”. Finalment, es va referir al “problema humà”, ja que la sentència ha suposat “una sacsejada forta a persones que coneixem i a les seves famílies”.
També en l’àmbit de política internacional, Bartumeu, que va defensar que és un àmbit que ha d’interessar a Andorra, especialment aquelles qüestions que preocupen els països veïns, es va voler sumar “al conjunt de països de la Unió Europea” i va demanar que Turquia aturi l’ofensiva al Kurdistan sirià. En aquesta línia va lamentar les imatges que s’han pogut veure ja de gihadistes que han fugit dels centres de detenció on es trobaven, un fet que “preocupa França i ha de preocupar Andorra”. 

Menystenir el problema de l’habitatge,  “greu error”

El president de Progressistes-SDP, Jaume Bartumeu, va carregar ahir novament contra l’executiu per la seva actitud davant la problemàtica de l’accés a l’habitatge, una situació que s’agreuja i que comporta que “la fractura social creixi” i que cada cop hi hagi més famílies que s’instal·len al sud de la frontera. “La preocupació central dels responsables del Govern no és l’habitatge”, va destacar Bartumeu, que considera que “s’està fent un error greu en menystenir el problema de l’accés a l’habitatge”.
Així, el líder de Progressistes-SDP va insistir en la necessitat que s’estableixi un índex de preus de refe-rència que funcioni i també d’un pla d’habitatge protegit. En aquesta línia, Bartumeu va apuntar que “cal palar amb el sector privat” perquè no hi ha res damunt la taula més enllà de la proposta que ja va plan-tejar la formació en les darreres eleccions d’utilitzar part del fons de jubilació per impulsar habitatges a preu assequible en un terreny públic a la Borda de Sales a Santa Coloma. El president de Progressistes-SDP va insistir que ara per ara no es dona compliment a l’article 33 de la Carta Magna relatiu al dret a un habitatge digne.

DA
d'SDP
bona
sintonia
llista àmplia
Sant Julià
fer

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte