Diari digital d'Andorra Bondia
La consellera general independent, Sílvia Bonet, va presentar ahir les esmenes a la proposició de llei de relacions laborals.
La consellera general independent, Sílvia Bonet, va presentar ahir les esmenes a la proposició de llei de relacions laborals.

Bonet vol limitar l’acomiadament lliure als contractes temporals


Escrit per: 
M.S. / Foto: SFGA

La consellera general independent del grup mixt, Sílvia Bonet, és partidària que l’acomiadament lliure, el no causal, es mantingui únicament en aquells casos de contractes temporals i que no sigui aplicable en el cas de treballadors amb contractes indefinits.
Aquesta és una de les 97 esmenes que Bonet ha presentat a la proposició de llei qualificada de relacions laborals i que ella mateixa va explicar ahir. La consellera general considera que, amb aquesta limitació de l’acomiadament lliure, es podrà donar compliment a les disposicions de l’article 24 de la Carta Social Europea revisada, així com a les del Conveni de l’Organització Internacional del Treball (OIT).
També en l’àmbit de l’acomiadament, la parlamentària planteja que, quan no segueixi tots els requisits previstos, es declari nul i que, en aquells casos en què l’òrgan judicial hagi considerat improcedent l’acomiadament, es consideri nul i s’hagi de readmetre el treballador o que se li pagui la indemnització corresponent. En aquesta línia, Bonet va explicar que també planteja deixar les indemnitzacions iguals que a la llei vigent i no reduir-les com preveu la proposició de llei elaborada per Demòcrates per Andorra.
Així mateix i, en el cas que sigui el treballador qui renunciï al seu lloc de feina per incompliments de l’empresa, Bonet planteja que la carta de renúncia es faci arribar també a Inspecció de Treball.
D’altra banda, la consellera general, que va explicar que per fer les esmenes ha tingut en compte la legislació laboral dels estats veïns, però també de països com Islàndia o Luxemburg,  va detallar tot un seguit d’esmenes encaminades a lluitar contra la discriminació entre homes i dones, tant pel que fa a l’accés al lloc de treball com a nivell salarial, i per facilitar la conciliació de la vida laboral i familiar.
Així, Bonet proposa la creació d’un nou títol a la llei sobre igualtat i no discriminació, amb l’addició de tres articles en què  quedessin ben definits el que serien “la discriminació directa, la indirecta i l’assetjament”, l’obligació de l’empresari a adoptar les mesures pertinents per evitar situacions de discriminació, accions que tindrien un seguiment per part dels comitès d’empresa, i l’establiment de plans d’igualtat a les empreses. Amb aquest nou capítol, la parlamentària considera que es respondria a les recomanacions del Comitè de Drets Humans del Consell d’Europa i de la Carta Social Europea revisada.
Bonet proposa també reduir el nombre de modalitats de contracte que preveu la llei i passar de catorze a vuit. En aquest sentit, la consellera general, que proposa crear el contracte de treball a distància, inclou el de durada parcial dins la modalitat del contracte indefinit, així com els de temporada, interinitat i substitució dins el contracte de durada determinada.
Així mateix, Bonet, que planteja que també hi puguin haver excedències amb reserva de plaça al sector privat en els casos que siguin per l’assumpció de responsabilitats públiques, planteja també, recollint algunes de les demandes dels sindicats, que els dos festius setmanals siguin obligatoris, que entre jornada i jornada laboral hagin de passar dotze hores com ara i no onze, com preveu la proposició de llei, i que es limitin les hores que poden fer els càrrecs directius.
També pel que fa a l’horari, la parlamentària proposa que les hores treballades els diumenges “no es paguin igual que les d’un dilluns”, que no es puguin justificar per sistema les hores extres per la manca de personal i que quedi ben definit el treball per torns i el nocturn, entre les deu del vespre i les sis del matí. Bonet també aposta perquè les hores nocturnes es paguin més.
Finalment, la consellera general defensa també que els dies de vacances, igual que a l’Administració, es comptabilitzin per dies laborables i no naturals, igual que alguns permisos retribuïts, i que s’estableixi per llei una tretzena paga obligatòria, tot i que l’esmena no la precisa del tot per deixar la porta oberta “a trobar una fórmula  consensuada”.

Adeu a la política

La consellera general independent, Sílvia Bonet, va confirmar ahir la seva intenció de deixar la política un cop s’acabi aquesta  legislatura. Bonet, a qui s’havia relacionat amb DA, va assegurar que “les travesses s’equivoquen”, i va recordar que fa “molts  anys” que està en el món polític i que, per aquest motiu, ja ha arribat l’hora de “fer altres coses”.

 

acomiadament lliure
bonet
limitar
contractes temporals

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte