Diari digital d'Andorra Bondia
Aspecte de la plaça del Madriu segons el projecte presentat per Javier Balmaseda al concurs d’idees ‘Caldes’.
Aspecte de la plaça del Madriu segons el projecte presentat per Javier Balmaseda al concurs d’idees ‘Caldes’.
Dues persones caminen per davant del pont de la Tosca.
Dues persones caminen per davant del pont de la Tosca.

Bronca per l’adjudicació del projecte ‘Caldes’ per qüestions de forma


Escrit per: 
Eva Arasa Altimira / FOTOS: Javier Balmaseda / Facundo Santana

Ningú no posa en dubte el projecte d’intervenció urbana L’aigua i la forma de Javier Balmaseda, guanyador del concurs d’idees Caldes per dinamitzar la part alta d’Escaldes-Engordany. Almenys no ho fa la minoria comunal. Ara bé, la forma com s’ha adjudicat la redacció definitiva del projecte i la direcció d’obra presenta als ulls de l’oposició una sèrie de mancances que han encès avui la sessió de Consell de Comú i han acabat amb un foc creuat de retrets. El motiu? Doncs principalment el fet que els honoraris per a Balmaseda i el seu equip s’hagin establert en un “9,6% sobre l’import de l’obra executada” sense que en la documentació aportada per procedir a l’adjudicació hi aparegui de manera explícita cap import estimatiu. Per la cònsol major, Rosa Gili, el posicionament dels demòcrates no té raó de ser, tenint en compte que el Comú ja va anunciar que aquest any disposa d’una partida pressupostària d’1,5 milions d’euros per a aquest projecte i que de moment només es tirarà endavant la part de l’obra que va de la placeta del Madriu fins a la plaça Santa Anna passant pel passeig del riu.

Gili ha defendat avui que quan el projecte de Balmaseda va guanyar el concurs d’idees Caldes  ja se sabia que l’import estimat del conjunt d’accions que proposava era de 3 milions d’euros. A partir d’aquí, i tenint en compte que aquest any el Comú disposa d’una partida de només 1,5 milions d’euros, la majoria va acotar el que hauria de ser una primera fase d’execució. Aquesta fase, la construcció de la qual es voldria adjudicar abans no s’acabi l’any, podria ser una realitat “en algun moment del 2022”, segons les estimacions de la cònsol major.

Per l’oposició, en canvi, aquesta divisió del projecte en fases i els costos estimats de cadascuna d’aquestes no queden prou clars en la documentació que van rebre prèvia a la sessió de Consell de Comú. Tant és així que en no disposar d’un import estimatiu de manera explícita la consellera de Demòcrates Núria Barquín ha dit que aprovar l’adjudicació en aquests termes seria com “firmar un xec en blanc”.

Com és de suposar, l’adjudicació ha tirat endavant amb vuit vots de la majoria (la consellera Cèlia Vendrell havia excusat la seva absència) i els vots en contra de la minoria. El cònsol menor, Joaquim Dolsa, ha manifestat sentir-se “decebut” amb l’actitud de la minoria, i tant durant la sessió com després en roda de premsa, ha retret a Demòcrates per Andorra “altres adjudicacions” que al seu parer serien dubtoses, i com a exemple s'ha referit al cost que va tenir un projecte fallit com és The Cloud.

Barquín ha defugit entrar en aquest debat i ha volgut deixar clar que la minoria no té “res en contra del senyor Balmaseda ni del projecte, sinó de l’edicte tal com s’ha plantejat”. En aquest sentit, també ha dit que en la seva opinió faltaria un informe que indiqués el motiu pel qual Balmaseda vol treballar amb uns arquitectes i uns enginyers determinats, sense posar en qüestió “la seva vàlua professional”. 

Falta d’aparcament

Més enllà de L’aigua i la forma, el també conseller de la minoria Miquel Aleix ha lamentat que no s’estiguin preveient altres actuacions a la zona, com ara l’aparcament de l’Escaler, ja que “ara és molt difícil que la gent, turistes i persones del país, vagin a aquella zona de la parròquia”. Dolsa no l’hi ha replicat directament, però en la roda de premsa posterior ha assegurat que el Comú està treballant aquesta qüestió.

Aprovació definitiva de la modificació del POUPEE

La sessió de Consell de Comú ha començat amb l’aprovació definitiva de la sisena modificació del Pla d’Ordenació i Urbanisme de la Parròquia d’Escaldes-Engordany (Poupee) després que la Comissió Tècnica d’Urbanisme (CTU) comuniqués  el 19 d’octubre passat el vistiplau a la proposta. En concret, la modificació del Poupee  tirada endavant per la majoria comunal amb els vots en contra dels consellers de la minoria planteja una reducció de l’edificabilitat a les zones residencials de la parròquia. 

Per la cònsol major d’Escaldes-Engordany, Rosa Gili, aquest  plantejament “es fa per prevenir dificultats amb les quals ens estem trobant amb edificis lluny del centre, ja que hi ha habitatges plurifamiliars on hi hauria d’haver habitatges unifamiliars i això porta problemes d’aparcament, de recollida d’escombraries i d’altres serveis, a banda de l’impacte paisatgístic”. En canvi, per al conseller de la minoria de Demòcrates, Miquel Aleix, reduir l’edificabilitat “a la meitat” portarà a un encariment dels preus tant de venda com de lloguer en unes zones que fins ara eren més assequibles que el centre i empitjorarà, doncs, el problema de l’habitatge.

A la recerca d’un especialista francès per restaurar els ponts

La restauració dels ponts romànics és una prioritat per al Comú d’Escaldes-Engordany, que voldria que la intervenció servís per “posar en valor aquest element del nostre patrimoni arquitectònic” de manera que pugui ser apreciat pels turistes, però també per “totes les persones del país i fins i tot de la parròquia que potser no s’hi han fixat mai”. La cònsol major, Rosa Gili, ha detallat que  després que el concurs per trobar algun restaurador quedés desert, l’equip que encapçala ha començat a buscar tècnics a l’Estat francès que se’n puguin fer càrrec. 

Sobre la modalitat amb què es podria fer la contractació, Gili simplement ha subratllat que es tracta d’una feina “molt especialitzada” i ha insistit que “és molt important trobar algú que ens ofereixi totes les garanties”. La voluntat del Comú és recuperar el pont de la Tosca després de la rehabilitació amb ciment que s’hi va fer, restaurar la resta de ponts i il·luminar-los per fer-los més visibles als ulls dels passejants.

Comú d'Escaldes-Engordany

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte