Diari digital d'Andorra Bondia

Burgorgue-Larsen, la primera dona al Tribunal Constitucional


Escrit per: 
M. F. / Foto: N. M.

Laurence Burgorgue-Larsen es va convertir dimarts al matí en la primera dona que forma part del Tribunal Constitucional (TC) després de prometre el càrrec en un acte que va tenir lloc a la Sala dels Passos Perduts a Casa de la Vall.

 Burgorgue-Larsen es va mostrar “molt orgullosa” precisament per ser la primera en aquest tribunal i va destacar el fet que això coincideix amb una  presència femenina al Consell General molt elevada. Per això, la nova magistrada va posar en relleu que ara les dones arriben a aquests càrrecs “no pel fet de ser dones, sinó perquè són competents”. Els reptes que es marca per a aquest mandat que ara comença són, entre altres, “gestionar” el volum creixent de casos que arriben al Constitucional.
La nova magistrada és experta en drets humans i constitucionals i de fet és catedràtica a la Universitat París I Sorbona en dret europeu i constitucional. Per això es va mostrar molt interessada en el fet que la major part dels casos que arriben al Tribunal Constitucional siguin recursos d’empara, precisament per la seva experiència en drets humans.
Després de prometre el càrrec es va mostrar molt agraïda pel fet d’haver estat escollida i per la rebuda que ha tingut dels seus companys i del personal del Tribunal Constitucional. A més, tot i que no havia estat mai a Andorra, va dir que li agrada molt el país i que “segurament” allargarà les seves estades més enllà dels dies que hagi d’estar al tribunal.
De la seva banda, el síndic general, Vicenç Mateu, va destacar que Burgorgue-Larsen (que substitueix Didier Maus) sigui la primera dona en aquesta institució i va desitjar que això un dia deixi de ser “notícia” perquè l’accés de la dona als càrrecs de responsabilitat sigui un fet normal. De fet, va posar en relleu que no només és la primera dona en aquesta institució, sinó que el fet que els càrrecs siguin rotatoris farà que sigui la primera presidenta d’aquest tribunal. Finalment, i sobre la constitució d’aquesta institució, Mateu va destacar l’experiència i el prestigi dels magistrats que la integren.
actes de la constitució
Durant el seu parlament, Mateu va recordar que aquest any la Constitució farà dinou anys i que per primera vegada serà el Consell General qui s’encarregarà d’organitzar els actes d’aniversari; és a dir, que serà “l’amfitrió” de la festa de la Constitució, en lloc del Govern, que era la institució que fins ara organitzava l’esdeveniment.
Finalment, Mateu va recordar que la reordenació d’espais que ha estat possible gràcies al nou edifici del Consell General ha permès que a l’antic edifici de la Sindicatura s’hagi pogut ubicar el Tribunal Constitucional, un lloc “molt digne i que s’adiu amb el valor simbòlic del tribunal”, va concloure.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte