Diari digital d'Andorra Bondia
Josep Maria Cabanes es dirigeix a la militància liberal després de ser proclamat candidat a cap de Govern de la formació.
Josep Maria Cabanes es dirigeix a la militància liberal després de ser proclamat candidat a cap de Govern de la formació.

Cabanes per un vot


Escrit per: 
M.S./ Foto: Liberals

L’exministre de Justícia i Interior i actual president de la Federació Andorrana de caça i pesca, Josep Maria Cabanes, serà el candidat de Liberals a cap de Govern després d’imposar-se per un sol vot de diferència a l’actual ministra d’Afers Socials, Joventut i Igualtat, Judith Pallarés en les primàries de la formació.

El discurs de Cabanes, apel·lant a recuperar la “grandesa” d’aquell Partit Liberal que “va governar 14 anys amb majoria absoluta” i poder novament algun dia governar “en solitari”, ha convençut 50 dels 101 militants que van emetre el seu vot, ja fos personalment o per delegació, mentre que Pallarés, que ha apostat per una reforma dels estatuts per millorar el funcionament intern de la formació i ha defensat un “pacte basat en un projecte propi”, ha obtingut 49 suports. S'ha registrat un vot en blanc i un de nul.

Proclamat ja vencedor, Cabanes, que ha reconegut que esperava que tot anés “molt ajustat”, ha tingut paraules d’agraïment per als que li havien donat suport però també cap a Pallarés, ja que “hagués pogut guanyar qualsevol dels dos”, i per a Jordi Gallardo, que ha oficialitzat la seva voluntat de deixar la presidència igual com la resta de l’executiva que ha posat el càrrec a disposició, i al seu equip per la tasca feta perquè “el Partit Liberal no desaparagués després de 14 anys de governar amb majoria”.

Així mateix, i després de la “il·lusió” d’ahir d'avui, Cabanes ha instat la militància a treballar “seriosament” ja des de demà mateix per “marcar posicions”, ja que d’“aquí a uns mesos hi haurà eleccions”. En aquest sentit, uns dels “deures” que ha apuntat que té la formació és ser presents “a totes les parròquies”, un aspecte cabdal si es vol “aspirar novament a ser algun dia una opció clara de majoria de govern”.

Cabanes, que ha assegurat que “respectaré tots els pactes que s’han fet fins ara i si se’n poden fer de nous millor, perquè al final la política és sumar i no restar”, s'ha mostrat convençut que malgrat la divisió evidenciada amb el resultat de les primàries “no té per què haver-hi cap fractura”. En aquest sentit, el candidat a cap de Govern liberal, que ha insistit que “han estat unes eleccions internes de partit”, ha recordat que durant la campanya ja havia dit que “si perdia no passava res” i s'ha mostrat confiat que Pallarés “adoptarà el mateix paper”.

Igual com havia reiterat els dies previs al congrés, Cabanes ha incidit en la necessitat de recuperar la figura de Jordi Gallardo. “No es pot apartar, no pot desaparèixer, s’ha de recuperar i ha de continuar en la línia que consideri però res de jubilar-se”, va destacar l’exministre, que va remarcar que “el bagatge que porta a sobre s’ha d’encabir a l’executiva o en algun lloc del partit”.

Nou congrés
Pel que fa a l’opció que el candidat assumeixi també la presidència de Liberals d’Andorra, situació que tradicionalment ha estat així en la formació però que no té per què ser-ho, com ha recordat la secretària general, Maribel Lafoz, després que Pere Canturri, també exsecretari general de Liberals, demanés intervenir per demanar que es clarifiqués si al congrés es votava el candidat a cap de Govern o el president de la formació o ambdues coses, Cabanes ha deixat la porta oberta a qualsevol possibilitat. “Com sempre, estic a disposició del partit”, ha assegurat el candidat liberal, que ha advertit, però, que la formació “s’ha d’obrir i com més persones ocupin llocs més pluralitat tindrem i més possibilitats de créixer”. 

Sigui quina sigui finalment la decisió de Cabanes de si aspira o no també a la presidència, serà un nou congrés de la formació qui haurà de validar el relleu al capdavant del partit i també la nova executiva que es pugui acabar articulant.

D’altra banda, i malgrat no fer manifestacions a la finalització del congrés, Judith Pallarés s'ha acomiadat assegurant que “ara ja està, i a partir de demà tots a l’una”.

Gallardo insta a recuperar la seriositat i la credibilitat

El president de Liberals, Jordi Gallardo, ha aprofitat el breu discurs de benvinguda al congrés per repassar els onze anys al capdavant del projecte però també per fer autocrítica i admetre que la formació, amb tot el procés de primàries, “aquestes últimes setmanes no ho hem fet bé”. En aquest sentit, Gallardo ha instat la militància a tancar files i treballar per “recuperar la credibilitat i seriositat” que, al seu entendre, ha de tenir “la formació més antiga del país”.

Quant al balanç de la seva etapa, Gallardo ha volgut recuperar un fragment del discurs que va pronunciar quan va accedir a la presidència de la formació en què apel·lava a la voluntat de construir un projecte “engrescador, participatiu, seriós, basat en l’impuls de les polítiques liberals i, sobretot, amb persones compromeses”, uns objectius que ha considerat també adients per a aquesta nova etapa que inicia el partit.

Així mateix, Gallardo, que ha volgut agrair la tasca “dels companys de viatge” i de tots aquells que al seu dia van votar en contra de la desaparició de la formació, ha recordat que des de Liberals “sempre hem defensat que millor sempre és possible”, un plantejament que ha diferrenciat del dels conservadors, que “no pensen canviar res perquè ja funciona”, i de l’esquerra, que “pensa que s’ha de canviar tot”.

cabanes
per
un
vot

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte