Diari digital d'Andorra Bondia
Moment de la signatura del Pla de sensibilització en matèria d'igualtat, aquest migdia.
Moment de la signatura del Pla de sensibilització en matèria d'igualtat, aquest migdia.
Filloy i Escoda han signat un protocol de col·laboració aquest migdia.
Filloy i Escoda han signat un protocol de col·laboració aquest migdia.

Cada centre educatiu tindrà un professional “referent d’igualtat”


Escrit per: 
M. P. A. / Foto: SFGA

La creació de la figura d’un docent referent en matèria d’igualtat a totes les escoles del país és una de les línies mestres del Pla de sensibilització per a la igualtat de gènere als centres educatius que ahir al migdia van signar el ministre d’Afers Socials, Joventut i Habitatge, Víctor Filloy, i la ministra d’Educació i Ensenyament Superior, Ester Vilarrubla, en el marc de la reunió de la comissió nacional de prevenció de la violència domèstica i de gènere. Segons Educació, la missió principal d’aquest professional serà  detectar situacions, en el context escolar, que puguin conduir a desigualtats de gènere i proposar mesures correctores.

Villarrubla va deixar clar que aquest rol l’haurà d’assumir una persona que conegui molt bé la realitat de l’escola perquè el pla pugui aterrar adequadament a cada centre. Alhora, aquesta figura serà l’encarregada de promoure i recollir les accions que es portin a terme en matèria d’igualtat i de promoció de la convivència inclusiva, així com de posar en comú les experiències realitzades en el centre. Cada sistema educatiu avaluarà de manera conjunta com s’ha portat a terme el pla i podrà ser motiu de posar-ho en comú amb els altres sistemes educatius a través de “jornades d’intercanvi”. 

El pla ofereix unes orientacions i unes pautes d’actuació amb perspectiva de gènere a tots els professionals de l’educació. En aquest sentit, la ministra va remarcar que “les escoles són importantíssimes com a motor de canvi”. D’aquesta manera, es posen les bases per impulsar el disseny de polítiques i accions que s’han d’emprendre per prevenir i evitar comportaments de violència de gènere i domèstica, reforçant el respecte a la diversitat i promocionant una educació inclusiva. 

El pla, que s’afegeix a la Guia de col·laboració en casos de violència de gènere i domèstica, també fixa un seguit d’accions concretes a desenvolupar, com ara un programa de formació integral i específic per al personal docent i no docent amb l’objectiu de fomentar la sensibilització en matèria d’igualtat de gènere. Així doncs, seguint els principis de la coeducació, s’assenyala la importància d’utilitzar el llenguatge no sexista o la tolerància zero davant de qualsevol manifestació de sexisme, entre altres qüestions. La ministra també va remarcar que es vol fer participar més les associacions de pares i mares perquè el treball en la igualtat de tracte i d’oportunitats per als infants i joves que es treballi a l’escola “tingui una continuïtat a la família”.  

Treball conjunt d’Acció Feminista i Afers Socials  
També ahir al migdia Filloy i la presidenta d’Acció Feminista d’Andorra (AFA), Antònia Escoda, van signar un protocol de col·laboració “per formalitzar les relacions d’aquesta entitat amb el departament de polítiques d’Igualtat”, va subratllar el ministre. Segons Escoda, a l’associació els arriben preguntes i consultes sobre situacions de violència contra les dones que deriven després a l’àrea de Polítiques d’Igualtat i amb la signatura del protocol s’oficialitza aquest circuit de derivació i per dur a terme possibles projectes de manera conjunta. Preguntada sobre l’augment de casos de violència de gènere denunciats durant  el  confinament, Escoda va reiterar que es tracta d’un període que ha fet aflorar aquest tipus de casos.

centres educatius
docent
referent
igualtat
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic