Diari digital d'Andorra Bondia
Josep Maria Casals i Sílvia Calvó durant la compareixença a la comissió d’Economia.
Josep Maria Casals i Sílvia Calvó durant la compareixença a la comissió d’Economia.

Calvó anuncia una llei òmnibus per impulsar el sector agrícola i ramader


Escrit per: 
M.S. / Foto: M.F.

Agricultura treballa en una llei òmnibus per afavorir el desenvolupament i diversificació del sector agrícola i ramader, un text que es vol “entrar ja a tràmit parlamentari a final d’any”. Així ho va anunciar ahir la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, que acompanyada del director d’Agricultura, Josep Maria Casals, va comparèixer davant la comissió legislativa d’Economia per exposar les línies estratègiques d’actuació en els àmbits de l’agricultura, la ramaderia i la protecció animal fins al 2023.
Calvó, que va destacar que el full de ruta marcat s’ha fet amb la participació de “la totalitat del sector” després d’anar a veure totes les explotacions agrícoles i ramaderes, va explicar que precisament aquesta llei que s’està treballant “ha de recollir les propostes dels ramaders”, ja sigui en el sentit de si és necessari “fer modificacions de caràcter urbanístic, modificacions per simplificar aspectes lligats a la distribució i venda o la modificació del sistema d’ajuts”.
Així, i més enllà de la recerca d’altres cultius alternatius al tabac, la ministra va incidir en aspectes com aprofitar les explotacions agrícoles i ramaderes per ubicar-hi instal·lacions fotovoltaiques o la necessitat d’incentivar el consum de carn de qualitat. Calvó va destacar que també es treballa amb els ramaders “per optimitzar i millorar la gestió de les instal·lacions que fins ara no era òptima”, a la vegada que se’ls dona “suport per fer una gestió més eficient, per optimitzar també les explotacions a nivell tècnic així com se’ls aporta formacions i fins i tot canvis normatius que els siguin d’interès”.
En aquesta línia, la titular de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat va recordar que amb la normativa urbanística actual es fa “difícil construir explotacions pràctiques per al maneig del bestiar”, i va reiterar la voluntat de “canviar la normativa per fer-ho més fàcil”.
D’altra banda Calvó, que va evidenciar la voluntat de “simplificar també la distribució i la venda directa dels productes que es puguin produir”, va plantejar també canvis en el règim d’ajudes. “Volem aportar bonificacions a qui ho fa millor, ja que sabem que el consumidor cada vegada té més interès a conèixer si darrere del producte hi ha qualitat, però també benestar animal, preservació de la biodiversitat, del paisatge...”, va destacar la ministra, que va remarcar que es tracta d’elements  que “són valors per al consumidor i que faran més atractiu aquest producte”. Per això, va continuar, “volem que estiguin posats en valor a través de bonificacions del sistema d’ajuts dels ramaders”.
També amb la idea de fomentar la ramaderia, el director d’Agricultura va explicar que es vol reforçar el programa de selecció de la raça bruna, avaluar millores en les condicions de maneig, treball que ja s’està fent de la mà d’IRTA, així com potenciar la tinença de ramats ovins, una iniciativa en la qual es vol implicar també als comuns.
Quant a la protecció i tinença dels animals, es vol tramitar l’adhesió al Conveni europeu de protecció dels animals de companyia del Consell d’Europa i també reforçar el control dels nuclis zoològics, una tasca per a la qual es comptarà amb les dues persones que fins ara estaven a les instal·lacions de la gossera i la gatera i que amb l’externalització d’aquest servei es podran dedicar a aquesta tasca, tal com va explicar Casals.

Model suís i canadenc per al cànnabis terapèutic

Interpel·lada sobre el projecte per avaluar la possibilitat de cultivar cànnabis per a usos terapèutics per la consellera general de Terceravia+Independents +Unió Laurediana, Carine Montaner, la titular de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat va insistir que es tracta d’una iniciativa que es troba en “una fase molt prèvia” i que és únicament “un element més en el full de ruta per a la diversificació de l’agricultura”. Sílvia Calvó, que va remarcar que es tracta d’un projecte que s’ha fet arribar des del sector privat, va recordar que tot just s’ha creat un grup de treball transversal, ja que “va més enllà del departament d’Agricultura i implica qüestions relacionades amb Interior, Salut i Economia” que ha d’iniciar l’avaluació del projecte. En  aquesta línia la ministra, que va destacar que també es treballa en possibles altres usos del tabac lligats a la biotecnologia, va dir que s’analitzarien models d’èxit com el suís o el canadenc.

calvó
anuncia
llei òmnibus
impulsar
sector agrícola i ramader
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic