Diari digital d'Andorra Bondia
La ministra Sílvia Calvó ha inaugurat el taller 'Canvi climàtic: una nova oportunitat per a l’agricultura?'.
La ministra Sílvia Calvó ha inaugurat el taller 'Canvi climàtic: una nova oportunitat per a l’agricultura?'.

Calvó assenyala la producció d’energies renovables com a oportunitat per al sector agrícola en vista del canvi climàtic


Escrit per: 
Redacció/Foto: SFGA

La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, ha inaugurat el taller Canvi climàtic: una nova oportunitat per a l’agricultura?, organitzat pel Govern i l’Observatori Pirinenc del Canvi Climàtic. En l’acte, que ha tingut lloc aquest dimarts al matí al centre cultural la Llacuna, la ministra ha assenyalat la producció d’energies renovables com a oportunitat per al sector agrícola en vista del canvi climàtic, segons ha informat l'executiu en un comunicat.

Calvó ha posat de manifest que els efectes del canvi climàtic, les variacions de temperatura i precipitacions que es van observant i també l’increment d’episodis climàtics extrems tindran impacte en diversos àmbits, i evidentment també sobre l’agricultura i la ramaderia. Així es podrà provocar un augment de l’erosió dels sols i canvis en la vegetació que poden afectar les pastures i els conreus quant a la composició d’espècies i a la seva productivitat. Per això s’ha organitzat el taller que ha tingut lloc aquest matí, per compartir punts de vista sobre com pot afectar a aquest sector el canvi climàtic i quines noves oportunitats pot oferir si es treballa per adaptar-se a la futura situació.

En aquest sentit, Calvó ha explicat que si es treballa per adaptar-se a la nova situació es poden plantejar oportunitats, com per exemple que s’estenguin determinats cultius que actualment tenen poca representativitat i que podrien ampliar-se.

D’altra banda, la ministra ha parlat del projecte de llei d’impuls del nou model energètic i del canvi climàtic, que pot ser una oportunitat per al sector agrícola si incorpora a les seves instal·lacions energies renovables. Aquestes poden suposar un benefici per a les explotacions agrícoles pels ingressos que poden repercutir, però també perquè contribueixen a reduir les emissions i per tant a no accelerar el canvi climàtic.

La coordinadora de l’Observatori Pirinenc del Canvi Climàtic, Idoia Arauzo, per la seva banda, ha refermat que a l’hora d’estudiar el canvi climàtic també cal observar les oportunitats que pot suposar, tot i que sempre cal tenir en compte els impactes negatius que comporta. Així, ha indicat que és necessari explorar i invertir en recerca en aquest àmbit.

De fet, en el taller l’Observatori del Canvi Climàtic ha presentat l’Informe de l’estat del canvi climàtic al Pirineu, el sector agrícola i ramader, que estudia els impactes i la vulnerabilitat del sector davant del canvi climàtic, i planteja algunes oportunitats. Durant la jornada també ha intervingut el director d’Agricultura, Landry Riba, que ha parlat de l’adaptació del sector agrícola i ramader al canvi climàtic a Andorra.

Per part del Centre d’Estudis de la Neu i la Muntanya s’ha parlat de les pastures d’Andorra i el canvi climàtic; l’Associació de Pagesos i Ramaders d’Andorra ha presentat la seva memòria anual i l’anàlisi del sector en el context de la transició energètica, i finalment s’ha dut a terme una taula rodona sobre experiències de diversificació del sector agrícoles en entorns d’alta muntanya.

calvó
assenyala
producció
renovables
oportunitat
sector agrícola
canvi climàtic

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte