Diari digital d'Andorra Bondia
Sílvia Calvó va prendre part ahir en una de les taules de diàleg de la primera jornada de la Trobada Empresarial.
Sílvia Calvó va prendre part ahir en una de les taules de diàleg de la primera jornada de la Trobada Empresarial.

Calvó manté que l’impacte de la pandèmia no ha de frenar l’acció climàtica


Escrit per: 
M.S. / Foto: Facundo Santana

La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, va incidir ahir en la necessitat i la importància que l’impacte de la pandèmia “no freni la capacitat dels governs i del sector privat per apostar pel desenvolupament sostenible i l’acció climàtica”, ja que precisament la transició energètica i la lluita contra el canvi climàtic és una “oportunitat per a l’economia i per sortir de la crisi”.

Així ho va dir la ministra en l’acte previ a la Cimera de caps d’Estat i de Govern  Diálogo Iberoamericano: ¿Qué agenda medioambiental para el futuro?, on van participar també la vicepresidenta del Govern i ministra per a la Transició Ecològica d’Espanya, Teresa Ribera, la ministra d’Ambient i Energia de Costa Rica, Andrea Meza Murillo, i el ministre de Medi Ambient i Recursos Naturals de la República Dominicana, Orlando Jorge Mera, i ho va repetir després en la tercera de les taules de treball de la 13a Trobada Empresarial Iberoamericana, on també va ser present el director general de FEDA, Albert Moles, que va exposar com encara la companyia els reptes de la transició energètica de manera que es pugui mantenir la competitivitat dels preus de l’electricitat.

Així mateix, Calvó, que va assegurar que per “liderar la sortida verda de la crisi cal apostar per la col·laboració publicoprivada”, va lloar que després d’onze anys sense celebrar-se, i sota la Secretaria Pro Tempore (SPT) d’Andorra, s’hagi recuperat l’agenda mediambiental de la Conferència Iberoamericana. En aquest sentit, la ministra va recordar que després de la celebració de la trobada ministerial de Medi Ambient es va poder aprovar una declaració ambiciosa, que s’elevarà al plenari de demà, basada en tres eixos. Concretament, la recuperació, conservació i ús sostenible de la biodiversitat, la promoció d’uns sistemes de producció i patrons de consum que permetin la transició cap a una econòmica més sostenible i circular, i la innovació com a motor de desenvolupament sostenible.

La ministra va aprofitar també la participació en els dos actes per exposar els avenços fets al país gràcies a l’aprovació de la Llei d’impuls de la transició energètica i del canvi climàtic (Litecc), i va refermar la voluntat del Principat d’esdevenir “un referent” en aquesta matèria, recordant que el país s’ha compromès a nivell internacional per assolir la neutralitat de carboni el 2050. Per aconseguir-ho, el Govern ha aprovat “una estratègia a llarg termini que defineix i especifica les palanques que cal activar”, va puntualitzar Calvó, que va instar la resta de països a seguir aquesta línia.

Interpel·lada sobre com han de finançar els estats aquesta transició energètica, la ministra, que va recordar que gràcies a l’evolució tecnològica i la innovació el cost d’energies com són la fotovoltaica o l’eòlica ha baixat molt els darrers anys, va admetre que “és un repte tenint en compte com han quedat els pressupostos de molts estats degut a la pandèmia”. Amb tot, en el cas del Principat “es compta amb FEDA”, que té la capacitat ecònomica per fer front a aquesta transició, va detallar la ministra, que també va recordar que es preveu finançar part del deute públic amb una emissió de “bons verds” i que es treballa “per crear un mercat nacional de carboni”.

Deu positius a l’hotel
D’altra banda, i en el marc dels protocols de prevenció que s’estan aplicant per la 27a Cimera Iberoamericanca, des del ministeri de Salut es va informar que s’han detectat un total de deu casos positius de Covid-19 entre els treballadors del complex hoteler Sport Hotels Resort & Spa, a Soldeu. Aquestes persones i els seus contactes es van confinar ahir mateix, i s’està seguint un estricte control epidemiològic de les seves possibles cadenes de contagi.

Des del ministeri es va destacar que els protocols de cribratge “han funcionat correctament” i es va explicar que “continuaran duent-se a terme diàriament amb totes les persones involucrades d’una manera o altra amb aquest esdeveniment”.

calvó
manté
L’impacte
pandèmia
frenar
l’acció
climàtica
Cimera Iberoamericna

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte