Diari digital d'Andorra Bondia
Un moment de la compareixença de Calvó davant la comissió de Política Territorial, Urbanisme i Medi Ambient.
Un moment de la compareixença de Calvó davant la comissió de Política Territorial, Urbanisme i Medi Ambient.

Calvó no descarta més d’una apujada del preu de la llum el 2022


Escrit per: 
M. P. A. / Foto: Demòcrates

“M’agradaria poder dir que no hi haurà cap més augment i poder donar molta més seguretat”. Així ha respòs la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, a la pregunta sobre si hi haurà més increments del preu de la llum durant aquest any. Segons ha argumentat, hi ha un factor conjuntural, que és una guerra no prevista que “ha impactat moltíssim” i ha fet augmentar encara més el preu de l’energia. En aquest sentit, la ministra ha exposat que a hores d’ara hi ha un problema de visió de futur sobre com es comportaran els mercats a escala internacional. Ha afegit que la intenció és “no tornar a impactar sobre les tarifes, però no ho podem assegurar”. Calvó ha tornat a repetir que el seu ministeri i FEDA continuen treballant en aquesta apujada de la tarifa de la llum que es farà pública, “probablement”, la setmana vinent. 

La ministra ha insistit que encara s’estan analizant “diversos escenaris” i ha reiterat que “és indispensable augmentar les tarifes”. Això sí, ha apuntat que seran uns increments  “admissibles per al ciutadà” i que no tindran res a veure amb els que s’estan produint als països veïns. Igualment, ha reiterat que no es tocarà la tarifa bonificada, de la qual gaudeixen actualment un miler de llars. “Mirarem de fer una apujada graduada en funció del consum i donar el màxim d’estabilitat perquè el ciutadà no es vegi afectat per increments de repetició”, ha insistit. 

Rol estratègic de FEDA
Calvó ha volgut desvincular de totes totes l’increment que s’aprovarà a Andorra amb el que està passant als estats veïns. “FEDA té unes tarifes més avantatjoses que les de França i Espanya i FEDA és una empresa sanejada”, ha recordat. I per això mateix ha pogut parar el cop aquest hivern i pot plantejar les tarifes “tenint en compte el ciutadà i no només la regulació d’un mercat privat”.

La ministra ha apel·lat al rol estratègic de FEDA per implementar una sèrie d’infraestructures “que ens ajudaran a dependre molt menys dels mercats i ser més sobirans”, ha dit. En relació amb això, ha recordat que el país té prop d’un 40% de cobertures de contractes d’energia amb operadors francesos i espanyols a llarg termini que es van fer fa uns anys.  

Pel que fa als preus del mercat variable que estan pagant, ha explicat que es van començar a apujar a l’octubre,  i si al desembre estaven al voltant dels 200 euros el megawatt, “amb la guerra “estem a 600”.  De tota manera creu que tindran una durada limitada perquè les indústries no ho aguantaran. 

Consulta per als projectes de molt impacte ambiental

Els ciutadans afectats i les associacions podran dir la seva sobre els projectes d’un impacte mediambiental “molt important”. Així, en el cas que es reprengués el del telefèric del Pic de Carroi, s’hauria de fer una consulta pública si la Llei d’avaluació ambiental de projectes i de plans i programes estigués ja en vigor. En aquests moments està encara a tràmit parlamentari. Ho ha explicat la ministra de Medi ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, a la comissió legislativa de Política Territorial, Urbanisme i Medi Ambient. També ha exposat que si s’infringeix la normativa les multes seran d’entre 100 i 1.000 euros per a les lleus, fins a 3.000 per a les greus i els 30.000 per a les més greus.

D’altra banda, en relació amb l’impacte mediambiental de l’heliport, Calvó ha dit que els tècnics del ministeri faran el treball associat a l’impacte ambiental del projecte i emetran una opinió sobre els informes que l’empresa adjudicatària els trameti, “que hauran d’estar fets amb el màxim rigor tècnic i científic”.

 

calvó
no
descarta
més
una
apujada
preu
llum
2022

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte