Diari digital d'Andorra Bondia
Calvó obre la porta a fer estudis de l’impacte de la importació de residus
Calvó obre la porta a fer estudis de l’impacte de la importació de residus

Calvó obre la porta a fer estudis de l’impacte de la importació de residus


Escrit per: 
M.S.C. / Foto: M.F.

La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, es va comprometre ahir davant la comissió legislativa de Sanitat i Medi Ambient i a demanda dels consellers generals a traslladar a la comissió de vigilància del Centre de Tractament de Residus la proposta de realitzar estudis complementaris per conèixer l’impacte que pot tenir la importació de brossa sobre la salut. D’aquesta manera es vol esvair qualsevol neguit de la població a l’entorn de l’acord assolit amb Catalunya per cremar residus a Andorra, tot i que els estudis elaborats en el moment de la construcció del forn, que daten de deu anys enrere, el Govern encara els considera vigents.
La ministra va remarcar que “tenim elements per assegurar que aquesta importació no provocarà cap impacte sobre la salut de les persones”, ja que en cas contrari “no hauríem signat el conveni” amb Catalunya. Així, va recordar que les emissions ara són mínimes (el forn està dimensionat per a un volum de residus més elevat) i que el vent es dirigeix cap al bosc, és a dir cap a la zona que no està habitada. Calvó també va informar que la previsió és que els primers residus arribin a l’estiu. Ara s’estan fent els procediments administratius, que són llargs. “Nosaltres no tenim pressa. Ha estat una demanda de Catalunya i són ells els que ho han de gestionar en funció del moment en què tanquin l’abocador”, va dir.
La consellera del grup mixt Sílvia Bonet es va mostrar preocupada per l’increment de les partícules ultrafines que surten per les xemeneies arran de la importació i va demanar que es faci un seguiment per veure si  poden tenir un impacte sobre la salut i l’augment de certs tipus de patologies, com les malalties respiratòries o cardiovasculars i el càncer. Bonet va recordar que ara no es fan aquesta mena d’estudis i que són necessaris per tranquil·litzar la població. També el conseller general liberal Jordi Gallardo va destacar que per esvair dubtes proposen fer estudis actuals, ja que els que hi ha són del moment que es va inaugurar el forn, encara que es van fer per a un volum superior. Per tot plegat va demanar que no hi hagi alarmisme i per això cal transparència. Per la seva banda, el conseller general socialdemòcrata Pere López aposta per fer aquests estudis perquè les conseqüències del forn sobre la salut “no han estat mai prou aclarides”. López va recordar que la instal·lació és a sobre del nucli que acull un nombre més gran de ciutadans i hauria de ser “una preocupació nacional aclarir quin impacte pot tenir tot el que genera”.
Per contra, el conseller general demòcrata Carles Jordana considera que no són necessaris els estudis complementaris, tot i que veu positiu que s’encarreguin per complementar els actuals. Jordana va afegir, però, que Andorra exporta a l’any 70.000 tones i que cal fer campanyes de sensibilització per fomentar el reciclatge i evitar ser tan dependents. Precisament, el conseller general del PS es va mostrar molt crític sobre la política de gestió i reciclatge de residus del Govern, que va qualificar de catastròfica. En aquest sentit va qüestionar que hi hagi una voluntat real de fer una gestió de residus com a tal, ja que hi ha hagut una “involució”, amb una caiguda de la recollida selectiva i un increment de les bosses de plàstic d’un sol ús. Per López, aquesta actuació sembla condicionada per la necessitat de tenir més residus per fer funcionar de forma òptima el forn. Calvó va destacar que el Principat continua sent capdavanter a Europa en reciclatge (es recicla el 40%), tot i que va acceptar que en els darrers anys s’ha estabilitzat (va créixer un 1% el 2016).

En estudi augmentar el preu de les bosses de plàstic per reduir-ne el consum

Per assolir el 50% en reciclatge el 2020, el Govern preveu implementar diverses accions durant aquest any. S’està treballant en un nou reglament per reduir l’ús de les bosses de plàstic (s’està analitzant augmentar-ne el preu i afavorir les que estiguin fetes amb el 80% de material reciclat). La intenció és tenir-lo aprovat abans de l’estiu. També es farà un porta a porta per sensibilitzar les famílies i al mateix temps recollir les opinions de la població sobre els punts de reciclatge. A banda es continuarà incidint en el sector de la restauració. Aquest any s’han fet controls a les estacions d’esquí i ara s’emetran uns informes. S’impulsarà, a més, un projecte transfronterer per a la gestió dels residus tèxtils i es recollirà la matèria orgànica dels grans magatzems per exportar-la a Catalunya. També es posarà en marxa vuit deixalleries mòbils i es farà distintius per a la publicitat a les bústies i l’hoteleria i el comerç. Calvó també va recordar que en les dades de reciclatge els comuns també hi tenen responsabilitat, ja que tenen la competència.

Sílvia Calvó
estudis
importació residus
impacte
residus
Brossa
bosses de plàstic

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte