Diari digital d'Andorra Bondia
El president de la Cambra de Comerç, Miquel Armengol, en un acte.
El president de la Cambra de Comerç, Miquel Armengol, en un acte.

Cambra, CEA i EFA volen un estudi sobre l’impacte de l’acord amb la UE


Escrit per: 
M.S.C. / FOTO: J.G.

La Cambra de Comerç, la Confederació Empresarial Andorrana (CEA) i l’Empresa Familiar Andorrana (EFA) han reclamat al Govern un estudi sobre l’impacte econòmic i pressupostari que tindrà l’acord d’associació que s’està negociant amb la Unió Europea (UE). En una carta enviada al cap de l’executiu el passat 14 de setembre, les organitzacions empresarials indiquen que aquesta anàlisi hauria de mostrar la balança de costos i beneficis, de reptes i oportunitats, de l’acord per valorar la seva idoneïtat per al futur d’Andorra i la seva economia. 

Alguns dels aspectes que s’haurien d’extreure de l’estudi, apunten, serien la generació de llocs de treball; la millora de l’educació i de la seguretat interior; les possibilitats de participar en xarxes europees empresarials, de transport o sanitàries; en quins programes podria participar Andorra i en quines condicions; i un càlcul de les fonts de finançament propi necessari per abordar el projecte comunitari en territori nacional. En relació a l’impacte pressupostari, les entitats indiquen que l’informe hauria de tractar la dimensió de les administracions i les necessitats que sorgiran de l’adopció del cabal comunitari. En aquest sentit, assenyalen que el Govern ha de ser conscient del previsible augment del dèficit corrent i les implicacions que això tindrà. A més, demanen determinar els sectors que perdran competitivitat o veuran dificultada l’activitat per la legislació comunitària i els que podran créixer. 
En concret s’exposa que es tracta d’aportar respostes a les principals preocupacions, com són la taxa de creixement econòmic i els riscos financers i pressupostaris del Govern. Així, afirmen que l’estudi ha de reflectir tots els escenaris possibles tenint en compte els models de països de l’entorn i les millors pràctiques en política exterior.
D’altra banda, en la carta també s’alerta que el sistema d’integració previst en l’acord d’associació és d’una intensitat que supera “àmpliament” qualsevol acord d’associació que hagi pogut celebrar la UE amb altres països, inclosos els membres de l’Espai Econòmic Europeu en el seu moment. Segons l’opinió d’aquestes organitzacions, amb aquest acord Andorra tindrà “un estatut més proper a un [Estat] quasi membre que al d’un país associat” ja que serà destinatària de la major part de la normativa i jurisprudència comunitària però sense participar en les institucions. Per això, les tres entitats indiquen que és “de cabdal importància” que el Govern expliqui per què les negociacions s’han orientat cap a aquesta tipologia d’acord, “ultrapassant models previs” d’acord d’associació que altres països han signat amb la UE i “anant molt més enllà del model de relació amb la UE inicialment presentat, el de l’AELC”. 
Finalment, les organitzacions empresarials demanen que el procés de negociació no es faci de forma precipitada i es permeti que tota la societat tingui coneixement dels esforços i els beneficis que l’acord suposarà. Per això, sol·liciten a l’executiu que doni resposta a totes les preguntes, unes qüestions que ja se li van traslladar al mes de juliol però que fins a la data no han tingut resposta, van remarcar.  

EFA
camba de comerç
CEA
acord d'associació
ue

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte