Diari digital d'Andorra Bondia
Un moment del debat amb els sets caps de llista que va organitzar la Confederació Empresarial Andorrana.
Un moment del debat amb els sets caps de llista que va organitzar la Confederació Empresarial Andorrana.

Cambra i CEA veuen amb bons ulls la manca d’una majoria absoluta


Escrit per: 
M.S. / Foto: Jonathan Gil

La manca d’una majoria absoluta al Consell General sortida de les urnes dels comicis d’aquest diumenge passat és vista amb bons ulls tant des de les organitzacions empresarials com des de les sindicals, que coincideixen en el fet que l’obligació que tindran els nous parlamentaris de “trobar consensos” serà beneficiós per al país.
En aquest sentit, i tot i admetre que d’entrada “el fet que no hi hagi una majoria pot intranquil·litzar”, el president de la Confederació Empresarial Andorrana (CEA), Gerard Cadena, va considerar que també “pot ser positiu que s’hagi d’arribar a pactes”, especialment per fer front a qüestions, com podria ser la negociació de l’acord d’associació amb la Unió Europea o les mesures que caldrà adoptar per garantir la sostenibilitat de la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS), on seria convenient que hi hagués “un acord el màxim consensuat possible”.
Així, Cadena, que va apuntar que l’absència de majoria i la necessitat d’arribar a acords “pot retardar alguna de les decisions”, es va mostrar esperançat que les forces polítiques que estaran representades al Consell General la pròxima legislatura “sabran trobar aquells consensos necessaris”, i fer-ho a més, amb relativa celeritat en temes com per exemple la negociació amb la UE que “s’haurà de reactivar” un cop passades les eleccions al Parlament Europeu.
En una línia similar es va manifestar el president de la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis, Miquel Armengol, que va assegurar que “no veiem negatiu que no hi hagi majoria, sinó més aviat el contrari”. I és que per a Armengol, el fet que la situació sortida de les urnes “obliga a pactar i consensuar decisions” pot comportar que “hi hagi més equilibri”, ja que “no hi haurà una única solució”.
El president de la CCIS, que va recordar que “un empresari ha de ser a vegades progressista i d’altres conservador”, es va mostrar “convençut” que amb el tema de les negociacions amb la Unió Europea “hi haurà un pacte d’Estat”, i per tant també “més comunicació” sobre el desenvolupament de l’acord amb els agents econòmics i socials.
Així mateix, Armengol es va mostrar molt satisfet de veure com durant la campanya algunes formacions “s’han fet seves” propostes que figuraven en l’informe anual de la Cambra i que s’estan estudiant i treballant des de l’entitat, com pot ser la creació d’una zona franca o tota la qüestió de les comunicacions, amb l’estudi sobre un aeroport i la connexió per via fèrria amb França.
Per la seva part, el secretari general de la Unió Sindical d’Andorra (USdA), Gabriel Ubach, va mostrar la seva satisfacció perquè Demòcrates no ha aconseguit revalidar la majoria absoluta, un fet que obre la porta que les condicions laborals dels treballadors, públics i privats, puguin canviar.
En aquesta línia, Ubach va recordar les converses amb el líder de Terceravia, Josep Pintat, i el pacte proposat per aquest per “asseure’s a taula i de manera consensuada i dialogada per fer de nou el Codi de relacions laborals i la Llei de la Funció Pública”, una proposta acceptada des de l’organització sindical. Per aquest motiu, Ubach farà arribar els pròxims dies una carta a Pintat recordant-li aquest compromís i incidint en la “necessitat que la Llei de la Funció Pública i el Codi de relacions laborals siguin realment adaptats a les necessitats del país”. Així, el secretari general de l’USdA va destacar que és Pintat i Terceravia qui “té la clau” i la capacitat de decidir “si es fan les lleis necessàries o que continuïn les mateixes polítiques que fins ara”. I va etzibar que “Pintat té la clau i nosaltres volem que obri el pany”.

cambra
CEA
veuen
bon
ulls
manca
majoria
absoluta

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte