Diari digital d'Andorra Bondia
Un moment de la subhasta dels Cortons, ahir.
Un moment de la subhasta dels Cortons, ahir.

Camp creu que les negociacions del Palau de Gel arribaran a “bon port”


Escrit per: 
Mireia Suero Comellas / FOTO: Comú de Canillo

Les negociacions entre el Comú i la propietat del Palau de Gel “van en la bona via” i és per això que la corporació confia que “arribarem a bon port” amb un “acord satisfactori per a les dues parts”. El cònsol major de Canillo, Francesc Camp, ha confirmat aquest dimecres que hi ha predisposició dels privats per arribar a un pacte i que durant el mes gener, més “tranquil a nivell mediàtic”, s’ha pogut “avançar molt”. En aquest sentit va observar que “després de la tempesta ve la calma i sembla que estem en una altra fase de la negociació”.

Quan es tancarà l’acord és ara per ara un interrogant. Camp ha dit que “hi ha converses cada setmana” i que “és difícil posar una data”. Ha remarcat que en aquestes negociacions “anem avançant” però ha advertit que “encara queden temes per tancar”. El cònsol major canillenc ha insistit que “són negociacions difícils” malgrat que desitjaria que tot aquest procés fos ràpid. Camp tampoc ha volgut donar detalls sobre el que s’està negociant, si és un acord de compra o de lloguer. També ha assenyalat que fins que les converses no estiguin finalitzades no es podrà dir que la instal·lació s’ha salvat del tancament.

El cònsol major de Canillo s'ha referit a les negociacions amb la propietat del Palau de Gel arran d’una pregunta formulada per l’oposició en el Consell de Comú celebrat aquest dimecres. La informació facilitada per Camp no ha tranquil·litzat el conseller d’Objectiu Comú, Albert Torres. “Això ja fa dies que se’ns diu. No sabem en quin punt estem”, ha dit al mateix temps que ha lamentat que res ha canviat “des del principi”, tan sols que fa “un mes i deu dies que el contracte ha vençut”. Torres ha reiterat que la minoria voldria participar en la negociació, ja que això permetria aconseguir una “proposta millor”, tal com ha succeït en les qüestions en què la majoria ha comptat amb la seva opinió.

Arrestos
Aquest dimecres també ha tingut lloc la subhasta dels Cortons. Aquest any, però, el Comú de Canillo ha inclòs un canvi en l’ordinació dels Arrestos que no satisfà l’oposició. Torres la considera difícil de fer complir. Discrepa del fet que només es permeti entrar als Cortons el bestiar gros i també de la necessitat d’habilitar coberts on els animals puguin resguardar-se per les complicacions que això suposa.

La consellera de Medi Ambient i Agricultura, Elisabeth Font, però, ha explicat que l’ordinació ja establia anteriorment l’obligació de tancar el bestiar abans del 30 de novembre o de la primera nevada i que per motius que l’actual equip comunal desconeix es va eliminar. Ara s’ha tornat a afegir davant nombroses queixes de ciutadans rebudes aquest hivern en relació amb unes eugues que es trobaven en prats nevats i en temperatures “molt baixes”. La majoria ha explicat que tot i que el Govern no té cap reglament específic sobre la matèria (ara està preparant una llei sobre benestar tèrmic del bestiar) sí que l’Executiu considera que situacions com aquestes “no es poden produir”. És per aquest motiu que el Comú de Canillo ha decidit incorporar aquesta mesura. En el cas que no es compleixi, l’ordinació preveu un règim sancionador.

Partida per a ajuts el 2021, si cal utilitzant 1,9 milions d’euros del fons de reserva

El pressupost d’aquest any del Comú de Canillo, que s’està acabant de tancar, preveurà una dotació per a ajuts per fer front a les conseqüències de la crisi sanitària. El 2020 es va aprovar una partida de 500.000 euros per a aquest concepte, que no s’espera liquidar en la seva totalitat. És per això que l’import que es destinarà a ajudes per al 2021 podria ser més baix. En tot cas, el cònsol major ha assegurat que “donarem solució i ajuda a tothom que li faci falta”. Així, si fos necessari es recorreria als 1,9 milions d’euros que hi ha avui al fons de reserva del Comú, del qual l’any passat ja es van retirar els 500.000 per a ajudes per a la Covid. Precisament aquest dimecres, el Consell de Comú ha aprovat la modificació del fons de reserva per adequar-lo a l’actual situació de crisi. Així, fins ara el fons es dotava amb el 3% de la despesa prevista per la corporació. Amb el canvi, s’estableix que si els ingressos reals són un 5% inferiors als de l’any passat no caldrà aportar-hi cap import o bé dotar-lo amb un percentatge inferior al 3%.

Clarificació sobre l’antiguitat dels funcionaris en excedència

El Consell de Comú ha aprovat aquest dimecres la modificació del reglament del Programa de jubilació voluntària dels funcionaris i treballadors públics de caràcter indefinit. L’objectiu era aclarir si les excedències computen per a l’antiguitat per als treballadors que es podrien acollir a aquest programa. D’aquesta manera, s’ha detallat en el redactat del reglament que es computarà els anys treballats de la gent que estigui en excedència però amb reserva de plaça per causes justificades. No computarà per causes no justificades, per exemple si es demana una excedència per provar una altra activitat econòmica.

 

 

 

Palau de Gel
prejubilacions
cortons
fons de reserva
ajuts socials

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte